2019.05.24. 13:28 – -dj-

Winter Ethereal - Egybekezdéses ítélet az Arch/Matheos új lemezéről

arch-matheos_winter-ethereal.jpg

Az Arch/Matheos Jim Matheos (Fates Warning-gitáros) és John Arch (ex Fates Warning-énekes) projektje. Ez a második lemezük, és ahogy a Sympathetic Resonance, úgy ez is ajándék a progmetal-rajongóinak. Nagyjából itt be is fejezhetnénk a témát, de azért persze valamivel több kifejtést igényel a Winter Ethereal. Matheos bármibe fog, azon markánsan rajta van az egyénisége. Kezdve a kissé száraz, jellemzően magasabbra hangolt gitárhangzástól, a félelmetesen pontos riffelésen át, a csak rá jellemző, érlelt gitárdallamokig, az arányokat, kapaszkodókat, szellőzést hagyó hangszerelésről már nem is beszélve. John Arch ehhez adj a szenvedélyes dallamait, amit a néhányaknak idegesítő kappanhangján énekel el. Ők ketten együtt nagyon jó dalszerzők, és ez a Winter Ethereal összes daláról ordít. Egyetlen kötözködnivaló van, mégpedig, hogy Arch néha túlénekli a dalokat, valahol egyszerűen kevés az instrumentális szakasz, de ez sem olyan vészes hiba. Aki bírja a két szerző dolgait, az már régen ezzel a lemezzel kel és fekszik, de aki az éve egyik legjobb prog lemezét szeretné hallgatni, nyugodtan vegye-vigye. (4/5)


ezt hallgasd arch/matheos2019.05.24. 10:06 – dankógábor

Richard Ashcrofté lett a Bitter Sweet Symphony

Kegyetlen 22 éve lehetett Richard Ashcroftnak, a Verve frontemberének. Írt egy dalt több mint két évtizeddel ezelőtt Bitter Sweet Symphony címmel, amiben felhasznált egy vonósok által játszott, de Mick Jagger és Keith Richards által írt hangmintát, amiért eredetileg 50 százalék jogdíjat ajánlottak fel az eredeti szerzőknek. Ez Allen Kleinnek, a Rolling Stones akkori menedzserének nem tetszett, mivel szerinte Ashcroft többet használt fel Jaggerék szerzeményéből, mint ígérte, és úgy beperelte őt, hogy 22 éve a dal jogdíjának 100 százaléka a Rolling Stones alapítóinak folyt be. Magyarán A Verve legnagyobb slágerének lejátszásaiból, amiből azért igencsak sok volt, egy fillért nem keresett az, aki szerezte. Ez változott most meg.


mick jagger keith richards the verve richard ashcroft2019.05.24. 10:00 – Lángoló

Bódító - Itt van Hesz Ádám új videója

Lángoló Premier

hesz_1.jpg

Új dallal jelentkezett Hesz Ádám, akit többen úgy írnak le stílusilag, mintha Ed Sheeran és ByeAlex keveréke lenne. A zenét és a szöveget is Hesz szerezte, csupán a hangszerelésbe segített be a Sign zenekar frontembere, Czinke Máté. Hesz így mesél a Bódító című dal születéséről:

A Strand Fesztivál inspirálta a dalt, amikor a tábortűz színpadnál zenéltem tavaly. Számomra ez a tipikus nyári életérzés, amikor bizsereg a tested és neki kell vágni az éjszakának, a Balatonnak, a felszabadulásnak.

A dalhoz egy teljesen spontán videó is készült, ugyanis az alkotók kivitték a műtermet a szabadba, nem volt koreográfia, sem lebeszélt forgatókönyv, a turisták és a bámészkodók is beszállhattak a forgatásba.

Nem akartam képben szigorúan követni a szöveget, és ezáltal szájba rágóssá tenni a tartalmat. Viszont izgatott, hogy milyen lenne egy komfortzóna elhagyós, táncolós téma. Az én tánctudásom azonban gyakorlatilag nem létezik, de ez nem is igazán zavar, attól még szívesen megmozdulok. Vállaljuk önmagunkat! Ez az üzenete a videónak.

A klipben szerepel egyébként a Hesz zenekarának néhány tagja is, így Takács Bálint, Tenki Dani és Kovács Kristóf is feltűnik. A videót Fegyverneky Sándor rendezte, az operatőri és vágási munkákért pedig Polhodzik Ádám felelt.


hesz ádám2019.05.23. 18:23 – Lángoló Gitárok

Kétszer három nap az improvizáció bűvöletében - Nyerj páros belépőket a Babel Jazz Fesztiválra!

kika_sprangers.jpeg

Jövő héten Budapesten és Balatonbogláron kétszer három napon keresztül a jazz rajongóit kényeztetik a Babel Sound világzenei fesztivál szervezői. Május 27 és 29 között, tehát hétfőtől szerdáig a Budapesten, május 31-től június 1-ig pedig Balatonbogláron várja a műfaj iránt érdeklődőkat a Babel Jazz Fesztivál izgalmas hazai és külföldi fellépőkkel. A rendezvényre most két páros bérletet is nyerhet egy-egy szerencsés olvasónk, amivel a fesztivál összes programja szabadon látogatható mindkét városban. Ajánló és játék a hajtás után! 


játék jazz programajánló fesztivál hír világzene fúziós snétberger ferenc babel sound babel jazz fesztivál kika sprangers nikolai ivanov nakedband shalosh trio2019.05.23. 17:37 – Lángoló Gitárok

Új albumának turnéjával érkezik a Budapest Parkba a Good Charlotte

good_charlotte.jpg

Minden zene a generációjának szól. Az albumok és dalok tudatosan vagy akár tudat alatt a nagyközönség érzelmeit, tapasztalatait, a nagyvilág eseményeit adják vissza. Ez a filozófia rejlik a Good Charlotte tavaly megjelent Generation Rx című lemeze mögött is, amit először augusztus 14-én mutatnak be a magyar közönségnek, természetesen a jól ismert slágerek társaságában. 


punk pop programajánló koncert hír good charlotte budapest park2019.05.23. 17:08 – Lángoló Gitárok

Betegség miatt lemondta fellépését az Open Road Festen Glenn Hughes

glenn_hughes.jpg

Egy nem annyira kellemes hír az Open Road Festről. Betegség miatt lemondta koncertjét Glenn Hughes, aki a fesztivál pénteki napjának fő produkciójaként lépett volna fel. Orvosi utasításra a zenekar menedzsmentje az összes májusi, és a júniusi turnédátumot, köztük a magyarországi fellépést is törölte. Amennyiben érkezik hír az esetleges pótlásról, azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat. 


rock fesztivál hír alsóörs hard rock glenn hughes open road fest lemondott koncert2019.05.23. 14:46 – Lángoló

Többet mond itt minden rólad - Dalról dalra a Sign új nagylemeze

thesign.jpg

A miskolci származású zenészekből álló The Sign 2012-ben alakult. Czinke Dániel és Máté testvérek, Török Dániellel gyerekkori barátok, hozzájuk csatlakozott Kollár Ábel és Szentpétery Mózes. Egy hobbi garázszenekarból díjnyertes és folyamatosan koncertező együttessé nőtték ki magukat. Turnéztak már a Margaret Islanddel és a Honeybeasttel is. A The Sign első felvétele 2017 augusztusában megnyerte a Petőfi Rádió ’Saját zenéd’ versenyét, 2019-ben pedig a „Tékozló” című szám vívta ki a legjobb dalnak járó elismerést a keresztényzenei Szikra-díjátadón. Most jelent meg az első nagylemezük, Többet mond itt minden rólad címmel, amit alább meg is lehet hallgatni, még lejjebb pedig Czinke Máté frontember mond valamit minden egyes dalról.


the sign2019.05.23. 14:26 – Dankó János

Thanos győz? - Elolvastuk a képregényt

fumax-thanos-gyoz-borito.jpg

Nem szeretem Thanost. Nem is azért, mert egy gonosz, agresszív karakter, akiben amúgy nincs semmi szeretnivaló, hanem mert sosem láttam bele azt a potenciált, amitől ő egy olyan hatalmas képregényes világnak az egyik legnagyobb főellensége legyen, mint a Marvelé. Igaz ez a külsőjére, és igaz ez a belsőjére, ami lássuk be, olyan egyszerű, mint a fapapucs. Rossz és kész, és most senki ne mondja, hogy de hát tud ő szerelmes is lenni, mert attól még a motivációja és a létezése szimpla marad.


marvel thanos2019.05.23. 10:15 – dankógábor

Meghalt a Judas Priest lemezborítóinak készítője

d7ldyvawwaa2r2w.jpg

Elhunyt Rosław Szaybo, aki olyan lemezek borítóját tervezte, mint a Judas Priesttől a Birtish Steel, de a zenekar más albumaihoz is készített grafikákat. A Birtish Steel-en konkrétan ő tartja a pengét, és magát a zenekar logóját is ő tervezte. Munkái nem csak a metálban voltak ismertek, ő készítette például az első Clash-lemez borítóját, de több mint kétezer borítót készített élete során, olyan előadóknak, mint  Elton John, Roy Orbison, Santana, Janis Joplin vagy John Williams. Szaybo Varsóban született, 33 éves korában költözött Angliába, ahol a borítók mellett rengeteg színházi plakátot is készített. 85 éves korában hunyt el.


gyász lemezborító2019.05.22. 16:30 – Lángoló

Dugjunk már - Rendkívül groteszk és bátor klip a Medley’s-től (18+)

Lángoló Premier

the_medley_s_press_shoot_19.jpg

"Rothadó, babafejű baromfik születéséért dugna a Medley’s, hogy azokat feláldozzák egy politoxikomán diktátor oltárán." - igen, nagyjából ez van abban a klipben, amit a Lángoló olvasói láthatnak alább. Olyat is ír még a nekünk küldött anyag, hogy "amit látunk, bármilyen nehéz határozottan megfogalmazni, az valami rendkívül groteszk és bátor mutatvány." Ezzel is nehéz vitatkozni. 

Ami biztos, hogy a Dugjunk már rögtön az első képkockáival beránt minket egy hálószobába, ahol egy hullaarcú pár (Bakonyi Alexa, Vizi Dávid) gyötrődve közösül egy Sztálin-gyanús férfi (Sipos Bence) festményére meredve, hogy aztán nem sokkal később végig kelljen néznünk, ahogy a nő különösebb megerőltetés nélkül a parketta közepére szül egy babafejű, nyers grillcsirkét. A diktátorunk eközben ennél is tébolyultabb körülmények között, drogokkal, csontokkal és feltehetőleg hasonló módon világra hozott baromfikkal élvezkedik.

De tessék inkább megnézni a klipet, már ha elmúltunk 18 évesek!


premier 18+ the medleys2019.05.22. 12:20 – dankógábor

Eredeti felállással ad koncertet az Ős-Bikini

osbikini.jpg

Egyetlen koncert erejéig színpadra áll a Nagy Feró-s Ős-Bikini, ami 1982-tól 1985-ig létezett, két lemezt adott ki, de ezekkel történelmet írt. Gyakorlatilag punkot játszottak, de annyira egyedi módon, hogy még Jello Biafra Dead Kennedys-énekes is felfigyelt rájuk, és kiadta angol nyelven a Hova lett... című lemezük egyik dalát (a lemez maga elkészült angolul is egyébként). Aztán 1985 után a Bikini ment tovább Nagy Feró nélkül, ő pedig újraindította a Beatricét. Ugyan 1999 óta ilyen olyan formában felbukkan a zenekar élőben, de olyan 1983 óta nem volt, hogy a teljes, eredeti felállás lépett volna színpadra. Szóval a koncerten ott lesz Nagy Feró, Németh Alajos, Németh Gábor, Vedres József és az 1983-ban kilépett Szűcs Antal Gábor is, vendégként pedig fellép velük Gidófalvy Attila. A koncert szeptember 12-én lesz a Várkert Bazárban.


nagy feró bikini