2009.11.13. 10:05 – Dankó János

Tartalom nélküli fesztivál – Bedlam-klippremier és interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Bedlam a kilencvenes évek egyik kiemelkedő magyar metálzenekara volt, de aztán a múlt évtized közepén feloszlott. Most viszont immár több mint egy éve újból él a csapat, adtak egy sikeres visszatérő koncertet, körbeturnézták az országot a Tankcsapdával, most új lemezre készülnek és forgattak egy klipet,a minek most itt tartjuk a premierjét a Lángoló Gitárokon. Utóbbi apropójából beszélgettünk egy kicsit Újvári Péter dobossal.

Már hosszabb idő eltelt a Bedlam ún. visszatérése után. Hogy érzitek magatokat most? Jó hogy belekezdtetek újra?
Hát persze! Rengeteg kérdés merült fel bennünk annak idején. Milyenek a régi számaink mai füllel? Képesek vagyunk-e mai énünkkel egy rendes zenekart alkotni? Milyen a mai kapcsolatunk egymással, milyen a zenei közös nevezőnk? A mai budapesti metálélet szereplői hogy viszonyulnak a Bedlamhoz, és persze a régi arcok eljönnek-e a bulikra? Nagyon jó játék volt készíteni egy gerilla dokumentumfilmet, otthon stúdiózni, saját készítésben felállítani egy közel teltházas visszatérő koncertet, zenélni-barátkozni Levivel, végigjárni az országot Lukácsékkal, közben új dalokat írni. Ezeket bő egy év alatt csináltuk, szerinted hogy érezzük magunkat? Volt egy arc, aki a Hegyaljás bulink után nem szomjasan megtalált minket, hogy végre igazságot teszünk a Bedlam-életműnek. Ekkora szavakat nem használnék, de lehet, hogy ez a legpontosabb megfogalmazása újjáalakulásunk miértjének. Ráadásul tegnap este fejeztük be az első Bedlam-klip utómunkáit, úgyhogy baromi lelkesek vagyunk. A Festival Spectacular című új számunkra forgattunk. Kiváló barátunkat, Kubányi Bálintot kértük meg hogy csináljon Bedlam-klipet. A Quimbyvel, Hoboval dolgozott legutóbb, nyugodtan mondhatjuk, hogy a netes klipek fenegyereke! (nevet) A zenekari playbacket Ciconál forgattuk, valamelyik hétfő éjjel. Bálint megérkezett három kamerával, kicsomagolta, az egyiken volt egy kurva nagy ROSSZ felirat, azonnal rámutattunk, hogy csak ezzel dolgozunk. Így is lett, a többit visszacsomagolta. Amikor kiszólt a kamera mögül, hogy az „anyátok nem fog rátok ismerni”, máris beleszerettünk a klipbe. Valamilyen zoomolási parája van a kamerának, ha keresi a fókuszt, remeg a kép. Nincs ilyen effekt máshol. Alapvetően image klip, de vágóképekkel próbáltunk belecsempészni némi dramaturgiát. A dal egy igazi tartalom nélküli túlzott fesztiválnak mutatja be világunkat, így korunk visszáságait és annak radikális elutasítását próbáltuk bemutatni.

Mik a legfontosabb különbségek a Bedlam régi működése, és a mostani között?
Alapvető különbség, hogy más céllal játszunk ma. Régen természetesen szerettünk volna befutni. Ma már látjuk, hogy nincs hova befutni, így ez ad egy mérhetetlen biztonság érzést, csak a zenekarosdi legjobb pillanatait tudjuk megélni, nem szopatjuk magunkat 30 fős klub bulikkal, inkább megnyomjuk a felvétel gombot, és felvesszük Cicó legújabb témáit. A mi kis földalatti gondolkozósmetálunkkal csak akkor kell megszólalnunk, ha van mondanivalónk. Tökéletes állapot!

Miben változott szerinted a külvilág, a zenei élet?
Ezt a Lovasi meg a Vörös Andris biztos jobban tudja. Szerintem egy sokkal kisebb tóból, sokkal több profibb horgász, profibb eszközökkel, sokkal éhesebben napi 24 órában horgászik ma. A nagyobb verseny sokkal jobb produkciókat szül, jó ez így, imádok ma közönségnek lenni.

Az utolsó infok szerint Levi (Neck Sprain) már nem zenél veletek. Miért?

Levi egy arany ember. Azt beszéltük meg vele, hogy vállalja a tavaszi Tankcsapda-turnét, meg a nyári fesztiválokat, aztán természetesen az őszi NeckSprain-turnéra koncentrál. November-decemberben három nagyobb bulink lesz, ebből az egyik összeakadt egy NeckSprain dátummal, ezen nem játszik, a másik kettőn igen. Nincs nála komolyabb metálbőgős ma az országban, hangban, látványban nagyon sokat adott-ad a Bedlamnek. November 21-én ünnepeljük a Bedlam 89"-es General Rejection demojának 20. születésnapját a Dürerben. Jelenleg erre készülünk, nem keresünk bőgőst.

Új lemezen is dolgoztok, milyen lesz? A korábban myspace-en megjelent dalok iránymutatónak számítanak?
Persze, csinálunk számokat. A myspace-es daloknál talán súlyosabbak születnek most. Cico, Judy zordabb témákat nyomnak, Fodi nagyobb dinamikai különbségekkel énekel, én két lábdobos szólamokkal próbálkozgatok. A Dürer kertben szeretnénk egy erősebb termékbemutatót tartani az új dalokból, kíváncsian várjuk, mi a vélemény a mai Bedlam-ról.


interjú metál exkluzív klip bedlam



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása