2009.03.27. 08:52 – A/A

Budapest felett az égbolt felhőtlen

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Rolls Frakció @ Diesel Club 2009.03.25.

A sokak által hallgatott és néhányak által sokszor elhallgattatott Rolls Frakció 1978-ban alakult, a honi korszellemnek megfelelően valahol a Piramis- és Korál-féle orgonás hard rock vonalon. A zenekar stílusa szép lassan alakult át a rockból a korai poszt-punk, new-wave vonalba, egyre izgalmasabb dalok születtek, míg a gyakran falakba ütköző zenekar szövegei, megjelenése egyre inkább radikalizálódott, ami épp elég volt ahhoz, hogy az illetékes elvtársak fejében kiverje a biztosítékot.

Ennek ellenére a Rolls dalait elkezdte kiadni a mindenható hanglemezgyár, eleinte kislemezen, majd 1984-ben, az akkor már feloszlás szélén álló zenekar LP-je is megjelent. Ezt Erdős Péter később azzal indokolta, hogy nem akart a Beatricéhez hasonlóan még egy ismert és népszerű zenekart betiltani.

Ha a hivatásos zenerajongókon kívül esetleg valakinek nem jut eszébe semmi a Rollsról, akkor onnan talán beugrik, hogy minden becsületes kései 30-as, korai 40-es az építőtáborban, vagy a kötelező iskolai szüreten a munkakedvet fokozandó biztos, hogy ordította azon sorokat, hogy:

"Állva pisilek és ülve kakálok
Mégis úgy érzem,
Hogy tisztesség dolgában
Elég szarul állok..."

Na ugye, hogy megvan! De ez persze csak egy szélsőséges példa a Rolls munkásságából. Ami elvitathatatlan tény az az, hogy a Rolls az adott korhoz viszonyítva, minden idők egyik legfrissebb és legeredetibb magyar zenekara volt, a csapat 1984-ben megjelent lemeze pedig a magyar popipar csúcstermékei közé tartozik ma is, a brit újhullám stílusjegyeit magán viselő, de mégis egyedi, borongós, sokszor minimalista, nyers dalokkal. Kevesen tudják, de a zenekar frontembere D. Nagy Lajos révén sok Rolls-dal már a jóval kevésbé vállalható Bikiniben kezdett új életet, ezek közül pedig a legismertebb az "Adj helyet magad mellett".

Nos, a történelemóra után visszakanyarodva a koncertre, nyílván egy ilyen estén senki se vár semmilyen nagy világmegváltást, csak pár ismerős arcot és egy jó nosztalgiázós bulit, és így is lett. A Diesel technikai értelemben jó választás volt, bár a szervezők szerint akkora volt az érdeklődés, hogy talán a Körcsarnok is tele lett volna. Említésre nem méltó és az eseményhez képest kicsit értelmezhetetlen előzenekarok (Torres Dani?!) után 10-kor lépett a színpadra a Rolls.

A koncert kedves eseménnyel kezdődött, miszerint megtudhattuk, hogy Magyarország új miniszterelnöke Trunkos András lesz. E kis intermezzo után már nem volt mese, Belvárosi üvegház, Robbantgattunk, rabolgatunk, majd a Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából megfelelő kezdésnek bizonyultak. A folytatásban is pörögtek a slágerek, vendégek jöttek, mentek, közülük amúgy a sokszor szidott Omega-gitáros Molnár Elefánt György produkálta a legemlékezetesebbet, zenei értelemben a koncert legjobb pillanatai is az ő színpadon töltött perceihez kötődtek. Aztán bő egy óra után, kicsit váratlanul befejeződött a koncert, egy ráadás, majd két korábban már eljátszott szám után vége lett, érezhetően némi űrt hagyva a közönségben.

A koncert minőségével nem volt semmi probléma, de jó pár alapsláger nem hangzott el, leginkább az Izzik a tavaszi délután hiányzott, de bízzunk benne, hogy ezzel talán alapot adtak a folytatásnak, és remélhetően nem 25 év múlva.

Fotó: SZIKO

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (4,6/5)

rock koncertbeszámoló rolls frakcióKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása