2009.03.27. 15:00 – mista

Ezen a héten a Vad Fruttik zenél az Elevenben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Amióta rendszeresen írunk arról, hogy mi lesz péntek este az adott héten az MR2 Eleven című műsorában, most fordul elő másodjára, hogy magyar zenekar koncertje szól tizenegytől éjfélig az adón. Egyszer volt már egy Jamie Winchester & Hrutka Róbert-koncert, amit akkor direkt nem ajánlottunk, ma viszont a Vad Fruttik zenél, akiket azért meg lehet hallgatni.

A várpalotai Vad Fruttik tipikusan azok közé a magyar zenekarok közé tartozik, akiknek a szekere a Petőfi két évvel ezelőtti megújulása után indult be úgy igazán. Több számuk is volt, amik a rádiónak köszönhetően egész komoly népszerűségre tettek szert, majd egy idő után már szinte orrba-szájba játszotta őket sok más egyéb adó is, aminek köszönhetően elmondható, hogy több dalukból is konkrét sláger lett. Mára az ország szinte összes egyetemi klubja előszeretettel hívja őket fellépni, a különböző nagyobb fesztiválokon is biztosan lehet velük találkozni, az MR2 pedig mind a mai napig kiemelt figyelmet fordít rájuk. Emellett önállóan is képesek komoly, akár több ezres tömegeket is megmozgatni, erre példa például a tavalyi telt házas koncertjük az A38-on.

Ahhoz az "alternatív mainstream" magyar popzenei vonalhoz tartoznak tehát (bármit is jelentsen ez a hülye meghatározás), akik ott vannak az elmúlt pár évben viharos sebességgel jelentősen népszerűvé váló "új" előadók között, holott a zenekar egyébként jóval régebb óta létezik. Felfigyelni sem az MR2 figyelt fel rájuk először a hazai rádiók közül, hanem a Radio Café, akik a zenekar Szerelmes dal című számát már 2005-ben a rádió egyik legtöbbet játszott számaként tették fel Instant vol. 1 című válogatásukra. Ezt követően 2006-ban jelent meg első lemezük, a viccesnek szánt című Rózsikámnak digitálisan, amit a kritika erősen vegyes véleményekkel illetett. 2007-ben a zenekar Nekem senkim sincsen című számának angol változatát kiadójuk nevezte a Popkommra, valamint a dal felkerült a Magyar Könnyűzenei Exportiroda 2007-es válogatására is. 2008-ban jelent meg második nagylemezük, Egy éjszaka Bohémiában címmel, ami a kritikától szintén igen vegyes véleményeket kapott, ellenben a közönség láthatóan kedveli, hiszen a Vad Fruttik továbbra is nagyszámú közönség előtt lép fel szinte bárhol az országban.

Ismertebb számaik a Szerelmes dal, a Forró nyár, a Sárga zsiguli, valamint a Nekem senkim sincsen, mostanában pedig a Kicsit lassabb és a Kemikáliák című számukat játsza előszeretettel a Petőfi. Saját zenéjüket szimplán popzeneként jellemzik, mert állításuk szerint rengeteg zenei stílus hatott rájuk (vajon egyébként kire nem?). Tény, hogy albumaikon és számaikban egyaránt fellelhető a klasszikus poprock hangzás mellett az elektronikus tánczene, elsősorban a dnb és a breakbeat hatása, valamint biztosra vehető, hogy az elmúlt években oly divatos ragga- és dub-trendek sem kerülték el a zenekar figyelmét.

Az ötfős Vad Fruttikról egyébként talán még azt érdemes tudni, hogy a zenekarban billentyűs hangszereken az a Győrffy Gyula zenél, aki az ezredforduló környékén Julez (majd később, és aztán párhuzamosan Bakony Scamp) néven ért el kisebb-nagyobb honi és nemzetközi elektronikus tánczenei sikereket, elsősorban house, trance és akkoriban némileg érthetetlen módon még a zenei szaksajtó által is progresszív house-nak nevezett stílusokban. Zenéit akkoriban a korszak meghatározó nemzetközi lemezlovasai is játszották időnként, emellett pedig tagja (volt?) az elsősorban rá és a lemezlovas Pipedome-ra épülő Easy Life Natural nevű formációnak is, akik elsősorban az elektronikus tánczenét ötvözték a dzsessz, a funk és a hiphop világával, néhol kifejezetten táncolásra szánt, hol kifejezetten a táncparkettet mellőző zenéket létrehozva. Őszintén beismerjük, fogalmunk sincs, hogy léteznek-e még, mostanában nem hallani róluk, viszont az biztos, hogy a Vad Fruttikban az Easy Life Natural (egykori?) dobosa, Hock Attila is zenél.

Ma este az MR2 a Vad Fruttik tavalyi Szigeten felvett koncertjét adja tizenegytől éjfélig.


pop rock videó hír program electro vad fruttik mr2 easy life natural



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása