2009.11.26. 08:17 – Dankó Gábor

A csalga országa – Itsi-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Valószínűleg senki nem tudja, hogy mi az az Itsi, így mi most elmondjuk: ők egy bolgár metálzenekar, akik szombaton, a Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutató keretében, színpadra lépnek a Mangod Inc. és Neck Sprain előtt. Mivel legtöbbünknek fogalma sincs milyen is a zenei élet Bulgáriában, így pár kérdést feltettünk nekik erről. Az énekes Dido és gitáros Tony válaszolt.

Nehéz a metálzenész élete Bulgáriában?
Dido: Hát nem könnyű, az biztos. Egy olyan országban élünk, amit teljesen ellep az úgynevezett csalga (gyakorlatilag az itteni mulatószene bolgár változata – a szerk.) és nincs sok metálrajongó, de legalább van valamennyi és van kinek játszani. Az emberek errefelé nem olyan gazdagok, hogy a havi keresetükből vegyenek akár egy CD-t is, vagy elmenjenek koncertre, így a klubok gyakran üresek. Viszont az utóbbi években tapasztalható némi fellendülés ez ügyben is.
Tony: Igen, még azt is mondhatjuk, hogy a média is elkezdte a színteret támogatni, amire eddig nem volt példa. A legjellemzőbb viszont az, hogy csak akkor működik egy zenekar, ha mindent a tagok csinálnak benne a zenélésen kívül is. Ennek ellenére nem panaszkodunk, és fejlődni akarunk továbbra is.

Milyen a zenei élet úgy általánosságban Bulgáriában?
Tony: Egy rakás szar, az előbb említett csalga miatt.
Dido: A csalgán kívül van sok elektronikus zene is. Nem igazán vagyok ezeknek a rajongója, de azt tudom, hogy számos neves DJ megfordult már nálunk.
Tony: A problémák ellenére óriási lépést tettünk előre. Egyre több olyan zenekar van, akik tényleg el akarnak érni valamit és törekednek a jobbra. Az elmúlt tíz évben nagy lépést tettünk előre. Minden sokkal dinamikusabb, több a koncert a kisebb városokban is, nem csak Szófiában.

Melyik a legnépszerűbb zenekar nálatok?
Dido: Nehéz egyet kiemelni, mert van vagy öt (nevet), de nem érdemelnek említést.
Tony: Ha azt nézzük, hogy kik fejlődtek a legjobban, kik értek el a legtöbbet a mi színterünkről, akkor a Last Hope-ot kell kiemelnem. Ők egy jó példa a többi csapat számára is, hogy el lehet érni olyan népszerűséget is. Az elmúlt években ráadásul el is kezdték segíteni a kisebb zenekarokat. Ők kiválóan reprezentálják a bolgár hardcore-zenét.
Dido: Van egy másik együttes is, a Wickeda. Ők nem csak a rockrajongók körében népszerűek, ráadásul már bejárták Európát is. Olyan a zenéjük, mintha a Rage Against The Machine-t összekevernénk a ska stílussal. Élőben meg kifejezetten jók.

Szombaton játszotok Magyarországon. Voltatok már külföldön ezelőtt?
Dido: Nem, ez a magyarországi kiruccanás lesz az első.

Mit vártok az itteni bulitól?
Tony: Reméljük találunk új barátokat, esetleg rajongókat. Szeretnénk azért pár embert megérinteni a zenénkkel.


interjú metál itsi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása