2012.02.09. 14:24 – Valuska

Liszt Ferencet és Kolin Márkót a Bazilika hozta össze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Közönséggel Smároló Kolin Márkó a Bazilikával játszadozott karácsonykor, de ez számunkra csak most derült ki, amikor váratlanul bemutatott egy videót: a Bazilika épülettestére nagyon szép és visszafogott vetítést készítettek Liszt Ferenc zenéjére. December 16-a és 23 között minden nap félóránként ment a vetítés, nagy sikerrel.

"A Bazilikánál lévő adventi vásár rendelte meg a vetítést és a zenét. Az ünnep és az épület miatt is karácsonyi és vallásos témájú képet és zenét kértek, amelyeket maga az egyház fogadott el, hagyott jóvá. A zene Liszt Ferenc 2. Magyar Rapszódiájának részletével kezdődik és fejeződik be, koncepció volt, hogy egy ismert, jellemzően magyar zenei részlet szerepeljen a zenében" - mondta Kolin Márkó, aki elárulta, hogy ennek tényleg semmi aktualitása nincs, csak most készült el a videó végre.

A video projection mapping egy nagyon látványos dologról szól: az épület geometriáját, domborzatát és felületét kihasználva vetítenek egy adott zenére összefüggő képanyagot. A videót egyszerre több nagy teljesítményű projektorral vetítették a Bazilika falára, és közben szinkronban játsszák a zenét hozzá.

A Visualpower készítette képanyagot, a zenét pedig a frontemberkedés mellett reklámzene-készítőként és zeneszerzőként is dolgozó Kolin Márkót kérték fel, aki természetesen igen meglepődött, hogy ilyen szakrális témánál ő jutott valaki eszébe, nem is tudta elképzelni az elején, mi lesz a végeredmény, annyira nem állt közel hozzá. Az egyházi megrendelésre készülő alkotást egyházi vezetők bírálták el, és szerették, így valósulhatott meg a projekt.

Liszt művészete egyébként egyáltalán nem áll távol Márkótól: "Zongoristaként évek óta ismerkedem Liszt világával, zeneszerzőként Liszt adaptációkkal egy-két éve foglalkozom, persze a művészi összehasonlítás legkisebb igénye nélkül. Egyrészt magyarként büszke vagyok arra, hogy legalább egy művét mindenki ismeri, mint a Tom & Jerry egyik zenéje, másrészt Lisztnél egyszerre van jelen a bravúros technikai maximum és a lehengerlő érzelmi kifejezőerő, amely kettő eredeténél fogva egyáltalán nem, vagyis csak különleges esetekben találkozhat. Liszt maga ez a különleges eset."


pop hír liszt the kolinKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása