2013.03.17. 16:44 – Lángoló Gitárok

Idegen tollakkal ékeskedő - dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

slobber_pup_282659_376020915794853_1803690633_n.jpgSzombaton tartottunk egy elektronikus dalmegosztást, mára jutott a maradék. Lesz itt minden, pop, grindcore, akusztikus elmélázás, free dzsessz, garázsrock, Queens Of The Stone Age-utánérzés és még rockabillys hardcore is.

Vad Fruttik - Pipacs EP

A Vad Fruttik új EP-jéről a Másodpercek és decibelek című dal a múltkori klipmegosztás óta se lett kevésbé vagányabb, sajnos másik két szerzemény már ennyire nem erős. A Pipacs a rotyogós elektronika ellenére kissé száraznak tűnik, az Egy napra sejtelmes kezdése után monumentális stadionrockra vált át, de igazi átütő erő nélkül. Ettől függetlenül már a Másodpercek és decibelek miatt érdemes volt meghallgatni az EP-t, ami egyébként ingyenesen letölthető. (sd)

Dirty Dawn - Marilyn

Esküszöm nem azért jutott eszembe a Dirty Dawn zenéjéről a Mystery Gang, mert a csapat szerepel a Marilyn egyik dalában, hanem azért, mert amiben nem vendégek, azok is rockabilly ízűek. Pedig alapvetően punkot és hardcore-t kevernek a pécsi srácok a lemezen, ami ráadásul úgy szól, hogy kapásból a kilencvenes évek nyugat-magyarországi hardcore-színterén találom magam. Nyers gitárok, kopogó dob, borzasztó dühös ének, szóval még nosztalgiázni is lehet rá. Amúgy a stíluskeverés jól áll nekik, és ha lemezen annyira nem is fogott meg a csapat, élőben kifejezetten szórakoztatóak. Tudom, mert láttam őket tavaly a Rockmaratonon. (dg)

Bachstage - Bachstage

Azt mindenki döntse el maga, hogy a Bachstage név inkább vicces vagy csak szimplán fárasztó, mindenesetre a 2012 óta működő trió elkészítette első nagylemezét, amelyen komolyzenei műveket dolgozták át dzsesszesen. Van itt Csajkovszij, Mozart, Chopin és persze Bach is. Egy kora délutáni teázás háttérzenéjének tökéletesen megfelel, de annyira nem vagyunk híve a vegyünk egy műfajt és prezentáljuk más zenei stílusban-elvnek. (sd)

Indietake - Álomgerjesztő EP

A rossz zenekari szóvicceknél csak a még rosszabb zenekari szóvicceket utáljuk, ez különösen igaz az Indietake-re, amit talán nem is kell külön magyarázni. A facebookos adatlapjukon magukat stoner, alter színezetű rock-zene, némi grunge-os fűszerezéssel, magyar szövegekkel jellemző együttes nevénél már csak a végtelenül ciki papyrus betűtípussal készített lemezborítójuk fájdalmasabb és még a zenéről nem is beszéltünk. Három dal minden hangjáról üvölt, hogy nagyon próbálnak valamiféle magyar Queens of the Stone Age lenni, de az ötlettelen gitártémák és unalmas torzításokra ráénekelt kvázi 30Y-szövegektől az egész csak egy nagyon kellemetlen, sokadik ZS-listás hazai rockzenekar szagát érezzük. Az ének nélkül akár egyszeri fogyasztásra alkalmas is lenne ez az EP, így viszont óva intünk bárkit is attól, hogy végighallgassa, helyette menjen el inkább a Queens of the Stone Age koncertjére az idei Volt fesztiválon. (sd)

Halálfej Együttes – Idegen tollak EP

Annak ellenére, hogy a Halálfej Együttesről az első pillanatban lehet tudni, hogy egy vicc, az Idegen tollak című dal eredeti verziója akár egy Deathspell Omega-szerzemény is lehetne. Jó, ez picit túlzás, lemezre így, ebben a formában nem kerülhetne, de simán beillene a francia black metal zenekar egy kiadatlan demószámának, igaz, a Halálfej Együttes indusztriál grindcore-nak hívja magát. Minőségi kislemezhez illően amúgy remixeket is kapunk a címadó dalból. Van egy Házibuli Attilával mix, illetve egy a cappella verzió is, amiket leginkább az egyfajta különleges humorérzékkel megáldott embereknek ajánlunk. (dg)

Slobber Pup - Basalt

Na most ugye magyarokról szoktunk mi ebben a rovatban írni, így felmerülhet a kérdés, hogy mit keres itt a Slobber Pup. Hát úgy, hogy a dobosa Pándi Balázs, aki olyan legendákkal játszik ebben a csapatban, mint Jamie Saft billentyűs, Trevor Dunn basszusgitáros és Joe Morris gitáros. A zene hangzását leginkább utóbbi úriember határozza meg, ugyanis a Basalt egy jó ki zajos free dzsessz track annak minden előnyével és hátrányával. Átlag zenehallgatónak semmiképpen nem ajánlott, nekik akár úgy is tűnhet, hogy ők is meg tudják ezt csinálni, pedig nem. A kvartett albuma amúgy Black Aces címmel jelenik majd meg májusban, a borítót pedig a szintén magyar Roki Marci készítette. (dg)

Run Over Dogs - Dear Elisa

A Run River Dogsról már szóltunk korábban, akkor is írtuk: R33-as tehetségkutatót nyertek. A Dear Elisa című számukat újra is vették az R33-ban, Németh Juci producerkedésével. A zene ha lehet még "garázsosabb" lett és még lazább. A stílus abszolút kompatibilis a manapság újra felfutó bluesrock gondolkozással. A dal jó, a zenekar feszes, élőben pedig ennél is jobban üthet. Érdemes rájuk figyelni, hamarosan első lemez jön. (-dj-)

Siblings - Scream at the Distance EP

A Siblings egy duó, akik egy szál akusztikus gitárral írják és adják elő a dalaikat. A női ének alapvetően jó dolog, de a felvételen sajnos hátul van, és egyébként nem is erős. Nem hamis, de orrból szól, és bizonytalan, főleg a mély tartományokban. A dalok andalognak, a folkos dallamok alapozzák meg a hangulatukat, és ha van tábortűz mellé való zene, akkor ez az. Nem erre fognak pogózni a rockfesztiválokon, de nem is ez a cél. Ha az ének megerősödik, hosszabb távon is érdekesek lehetnek. Ha pedig nyitnak a többi hangszer felé, mondjuk nagyjából úgy, mint a Woven Hand, még izgalmasabbak lehetnek. (-dj-)


dalmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása