2013.06.05. 14:51 – _Hóember_

Lil B, a trollkirály

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lilb2.jpgAz újhullámos rapperek néha egészen furcsa dolgokat produkálnak. A hagyományos, bőgatyás hiphophoz képest jóval szélesebb spektrumon mozognak, mind zeneileg, mind szövegileg. Az utóbbi idők egyik legérdekesebb jelensége egy kaliforniai srác, Lil B munkássága. A mindössze 23 éves Lil B a The Packs nevű hyphy csapattal kezdte karrierjét. 2006-os Vans című slágerükkel sikeresen megmászták a slágerlistákat, majd Lil B magára öltötte a Based God nevet, és szólókarrierbe fogott. Töménytelen számot rakott össze, és az akkor fénykorát élő MySpace-en – híresztelések szerint – 150 profilt készített magának, hogy minden dalát megoszthassa a nagyérdeművel. A trackek nagy része freestyle volt, de akadt jó néhány saját szerzemény is. Mixtape-jei elárasztották az internetet, és szinte mindenütt Lil B nevébe botlott a rapre éhes közönség, pedig a válogatások legnagyobb része abszolút lo-fi üzemmódban készült. Based God fittyet hány a szabályokra, a kristálytiszta hangzásra, és túlvezérelt, direkt rosszul szóló szerzemények százait ömlesztette a gyanútlan hallgatókra.

A fiatal rapper szövegileg sem mondható mindennaposnak. Amíg a rivaldára vadászó MC-k a nem létező csajaikról, és a nem létező gengszter életükről hordanak össze hetet-havat, Lil B valós problémákra kezdte felhívni a figyelmet. A berkeley-i suhancból hamarosan egy pozitív példakép lett, aki pályatársaival ellentétben derűsen látja a világot. Karrierje akkor kapott új lökést, amikor kiállt a homoszexuálisok mellett, abban az übermacsó rap szcénában, ahol ugyan már van egy-két sikeres, meleg identitását nyíltan felvállaló szöveggép (mint például Le1f és Mykki Blanco), de a stílus még midig nagyon idegenkedik a másság elfogadásától. Lil B egészen odáig ment, hogy egyik lemezének az I’m Gay címet adta. Az akciót jó néhány halálos fenyegetés követte, amelyekkel azt próbálták kikényszeríteni, hogy változtassa meg az album címét. Valami biztosan lehetett a fenyegetésekben, mert a rapper kiegészítette a címet, és végül a cucc I’m Gay (I’m Happy) címmel jelent meg.

A történtek szerencsére nem tántorították el Lil B-t attól, hogy érdekes, pozitív, és szókimondó dolgokat vállaljon fel. Azon túl, hogy a női egyenjogúság, és az AIDS-esek mellett is szót emelt, szövegeinek másik jellemzője a félig paródiába hajló trollkodás. Based God előszeretettel képzeli bele magát más bőrébe, vagy hirdeti magáról, hogy ő pont olyan, mint ez vagy az a celeb. Így született meg a Charlie Sheen, vagy az Ellen DeGeneres című szám. A széria két legdurvább darabja a Look Like Jesus című opusz, valamint a Justin Bieber. A trolkodásban egészen odáig ment, hogy életre hívta a Bitch Mobot, mintegy fricskaként a keménykedő rapcsapatoknak. A nevével fémjelzett klipekből szintén nincs hiány, hasonlóan zenéjéhez, nagyon alacsony költségvetésűek, legtöbbször egy kézi kamerával vagy egy iPhone-nal készültek. Lil B egyszerűen csak ott álldogál, és szövegel, a szinkronra pedig vajmi kevés időt veszteget, így mutatva újabb középső ujjat a tökéletességre törekvő megcsinált sztároknak. Lil B-t sokan azzal vádolják, hogy a minőség helyett csupán a mennyiségre megy. Ám ha egy kicsit odafigyelünk, olyan producerek munkái tűnnek fel a lemezein, mint például a kőrapper körökben egekig magasztalt 9th Wonder. Hatalmas ismertségét pedig nem csak a hihetetlen mennyiségű matériának köszönheti, hanem annak is, hogy még hivatalos albumait is ingyen kínálja.

Mielőtt azt hinnénk, hogy csak egy szerencsés hülyegyerekről van szó, érdemes megemlíteni, hogy Lil B munkássága sokkal messzebbre mutat a hiphopnál. Rain In England című nagylemezén például egészen egyedi módon ambient muzsikával ötvözte a rapet. Dobok nincsenek, vannak viszont szinti szőnyegek és madárcsicsergős hangkollázsok garmadája. Based God annyira belejött az ambientbe, hogy még egy instrumentális lemezt is összehozott ebben a stílusban.

Lil B rajongóival is egészen egyedi módon kommunikál, facebookos profilján mémek áradatával találjuk szembe magunkat, amelyek egyik része állatvédelemről szól, másik fele pedig azt firtatja, ki ajánlja fel neki egy menetre a csaját. A rajongók pedig újabban már nem csak tükörben készített képekkel és tetkókkal kürtölik világgá Lil B nevét, de Thank You Based God-szlogen egyre több tablóképet is díszít. Based God követői számára kiépítette egyszemélyes egyházát, és ahelyett, hogy másokkal kelne versenyre, saját sávjában hasít előre ezerrel. Ugyan a szócsaták őt sem kerülik el (legutóbb éppen a New York-i retro hiphop ifjú zsenijével, Joey Bada$$-szel akaszkodott össze), pályája olyannyira felfelé ível, hogy esélyes volt az idei Grammy díjátadón egy fellépésre. Karrierje remekül példázza, hogy fizikai megjelenések, és csilli-villi körítés nélkül is meghatározó szerephez juthat valaki.

lilb.jpeg


hiphop hír lo-fi rap portré lil b



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása