2013.08.30. 10:47 – Hirdetés

Skandináv és lengyel fókusz az Újbuda Jazz fesztiválon

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az A38 Hajón és a Mu Színházban szeptember 3. és 8. között megrendezésre kerülő Újbuda Jazz fesztivál idei földrajzi fókusza Skandinávia és Lengyelország lesz. A Skandináv vonalat a svéd szaxofonos - aktivista Dror Feiler (interjú vele itt) és a csak hölgyekből verbuválódott zseniális dán Selvhenter free jazz zenekar alkotják, míg lengyel színekben fellép a Hang Em High trió és a Robotobibok tagokból duóvá transzformálódott Mikrokolektyw. Alább kaphatunk egy kis ízelítőt a fellépőkről.

Selvhenter (Dánia)

Önmagában az is meglepő, ha egy zenekar két dob, harsona, szaxofon és hegedű hangszerelésben játszik, de az még szokatlanabb, hogy egy free jazz együttes csupa hölgyből álljon. A hat évvel ezelőtt alakult dán kvintett vad ritmusszekciója az afrikai és dél-amerikia népi ütemek sodrását hozza, amire szabadon szárnyalnak a szólóhangszerek futamai. A Selvhenter, talán éppen azért, mert „női zenekar”, csupa játékosság, humor, könnyedség, ugyanakkor a produkció igen komoly és elmélyült. Magával ragadó változatosság, mindig új és új meglepetések, szokatlan fordulatok, laza szamba után elsöprő punk – nem véletlen, hogy a szabad improvizációs zene legjobbjai dicsérik az egekbe a Selvhentert, Mats Gustafssontól Otomo Josihidéig.

Hang Em High (Lengyelország-Ausztria-Svájc) 

A Hang Em High (magyarul kb: Lógassuk fő') igazi közép-európai kezdeményezés. A lengyel Bond (aki a népszerű elekropop-zenekar, a Miloopa alapítója is) különleges hangszeren, egy kéthúros steel-basszusgitáron játszik, speciális hangzást kölcsönözve ezzel a zenekarnak, ami sajátos módon értelmezi újra a jazzt, illetve a rock legkülönbözőbb műfajait. A kéthúros, elhangolt gitár és a baszsusklarinét egészen meglepő harmóniákban fonódik össze, mindemellett a trió előszeretettel nyúl a blues, a punk és a countryballadák klasszikus formáihoz. Kicsit a Morphine-ra emlékeztető hangzás, egyedülálló hangulatok és atmoszféra.

Mikrokolektyw (Lengyelország)

A néhány évvel ezelőtt – akkor a Mu Színházban – az Újbuda Jazzfesztiválon nagy sikerrel vendégszerepelt lengyel duó, a Mikrokolektyw ezúttal az A38 színpadán mutatkozik be. A különleges – fúvós-dob -  felállású zenekar valódi „mikrokollektíva”: az elektronikával, groove-okkal, loopokkal, visszhangokkal megbolondított már-már nagyzenekari hangzásból sosem találnánk ki hogy voltaképp két ember együttmuzsikálását halljuk. Kortárs elektronikus zene, ambient, klasszikus hard bop és modern szabad improvizációs jazz találkozik a Mikrokolektyw gazdag ritmikájú, elképesztően változatos darabjaiban, amikben egészen újszerű, eddig nagyon ritkán hallott módon állnak hozzá a dob-trombita hangszerpáros nem mindennapi viszonyához.

Dror Feiler (Svédország)

A svéd polihisztor, Dror Feiler zenész-komponista-képzőművész-aktivista a skandináv művészeti élet egyik legkülönösebb és legeredetibb alakja, akinek életútját egyszerűen lehetetetlen bármilyen hagyományos eszközzel leírni. A Tel-Avivban született, de immár negyven éve Svédországban élő Feiler élete a folyamatos tiltakozás és harc jegyében telik: tiltakozás az igazságtalansággal, az erőszakkal és az elnyomással szemben. Darabjainak témaválasztásai is politikus: a spanyol polgárháborúról éppúgy írt kompozíciót, mint a a gázai konfliktusról. Filmzenéket, színházi és balettkísérőzenéket szerez, installációkat állít ki, szimfóniákat ír, szaxofonon játszik, eközben képviselőjelöltként indult a svéd parlamenti választasokon, egyszóval valóban hiperaktív művészről van szó, akinek a közéleti aktivizmus nem csupán üres szólam.

és a végére egy kis ízelítő az egész műsorból egy videó spot formájában:


dzsessz fesztivál hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása