2014.01.19. 10:58 – _Hóember_

Az igazi black metal – Szafari az afrikai metálszíntéren

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az afrikai zene kapcsán az embernek óhatatlanul is a vidám kalimbákkal és bongókkal tarkított afro-pop ugrik be, amelyre fűszoknyás lányok táncolnak, széles mosollyal az arcukon. Afrika azonban hatalmas, és még az okostelefonok korában is joggal mondhatjuk ismeretlennek. A Fekete Kontinens zenéje korántsem annyira homogén, mint amennyire azt hisszük, és hagyományos törzsi ritmusokból táplálkozó afro-popon, valamint hiphopon és r&b-n kívül Afrikában virágzik a metál. (Címlapfotó: Frank Marshall)


afrika metál black death heavy metálcore



2014.01.18. 17:36 – Hirdetés

A karosszékből is nézhető a Suzuki viaDAL fesztivál

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Aki bármilyen okból kifolyólag nem jutott ma el a Gödör Klubba, az otthonról is nézheti az amúgy a helyszínen is teljesen ingyenes Suzuki viaDAL fesztivált, ahol fellép ma a Paddy and the Rats, a Leander Rising, a Grenma, a Kozmosz, a Bankrupt, az IdiotSide, az Own Project és a Children of Distance. A buli hatkor indul, a lezárás pedig Tesco Disco lesz. Bővebb infó erre.


hír viadal



2014.01.18. 15:10 – dankógábor

Szombat délutánra pont jó lesz a Manes válogatása

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A fenti képre klikkelve elindul a Manes Teeth, Toes and Other Trinkets című válogatáslemeze tele ritkasággal, tehát nem best of album. A Manes egy norvég zenekar, akik ottani népi szokás szerint black metallal kezdték, majd elmentek egyfajta elektronikus, experimentális rock irányba, amibe még hiphopot is kevertek. Ebben a korszakban adták ki a tökéletességet súroló nagylemezüket Vilosophe címmel (ennek már több mint tíz éve), majd még egy ep jött, majdnem ugyanilyen minőségben [view] címmel. Az eddigi utolsó sorlemezük, a How the World Came to an End már annyira nem volt jó, fel is oszlottak teljesen, hogy aztán egy kis black metalos nosztalgia után (Manii név alatt történt mindez) ismét elkezdjenek új zenét írni. Előtte viszont kiadták ezt a kis válogatást, hogy ne a semmibe érkezzen az új anyag. Akinek van Spotifyja, lentebb meghallgathatja a Vilosophe-ot, illetve azt is megmutatjuk, milyen volt, amikor még black metalosan károgtak.


hír experimental manes



2014.01.17. 17:00 – dankógábor

Henry Rollins is zenélt már a Black Flag előtt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

soa.jpgEzt sem gondolta volna senki, ugye! Rollins a Black Flaggel lett híres punk/hardcore-énekes, de előtte neki is volt zenekara, amivel csupán pár dalt adtak ki, majd kilenc koncert után fel is oszlottak. Akkor még születési nevén, Henry Garfieldként futott amúgy Rollins, de ez mellékes. A csapat neve S.O.A. (azaz State of Alert) volt, és egy lemezük jelent meg Ian MacKaye Fugazi-főnök Dischord kiadójánál 1981-ben. Most ugyanez a kiadó adja majd ki a First Demo 12/29/80 című nyolcszámos cuccot márciusban. Igazából újdonságot nem hallanak majd a hardcore-rajongók rajta, mert vagy újra lettek véve a dalok a No Policy kislemezhez, vagy kijöttek már válogatáson. Érdekességnek mindenesetre elmegy. Itt egy dal róla.


punk hardcore hír henry rollins soa state of alert



2014.01.17. 16:16 – dankógábor

Dave Grohl már a középiskolában is zenélt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

BUF3J7ICMAAsNcM.jpgKi gondolta volna, ugye? A Foo Fighters főnökének egy Dain Bramage (nagyon mókás) nevű zenekara volt Washingtonban, ami szerencsére demót, sőt, lemezt is vett fel I Scream Not Coming Down címmel. Utóbbira könnyen rátalálni, előbbiből viszont most ásott elő az Antiquiet pár dalt, lentebb pedig meg is lehet hallgatni a nyolcszámos cuccot. A két évig létező csapatban Grohl dobolt, a másik két tag pedig Reuben Radding és Dave Smith voltak. Ők hárman amúgy a mai napig jóban vannak, tavaly ősszel került fel róluk kép a Foo Fighters Twitterére (ez látható fent), de arról nincs szó, hogy összeállnának. Grohl amúgy 1987-ben szállt ki a csapatból, hogy belépjen a Screambe, a két tag pedig inkább letett a zenélésről, mert, ahogy azt Radding nyilatkozta, "miután eltöltesz két évet Dave Grohllal egy csapatban, könnyen azt érezheted, hogy nincs más dobos a világon." Alább a nagyon rossz minőségű, de élvezhető 1986-os demó.


rock hír dave grohl dain bramage



2014.01.17. 15:36 – dankógábor

Itt is van Frusciante és Rodriguez-Lopez új zenekarának első dala

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A volt Red Hot Chili Peppers- és Mars Volta-gitárosok Kimono Kult nevű zenekara kiadta első dalát, a Todos Menos El Dolort. A teljes ep, ahogy azt már itt írtuk, március 4-én jelenik meg. A dalt spanyolul énekli Teri Gender Bender, aki elmondta, elsősorban azért, mert szép nyelv, de amúgy mindegy is lenne milyen nyelven van, mert szabadon lehet a szöveg alapján asszociálni bármire a hangulat alapján. Az énekesnő számára éppenséggel egy alien történetét meséli el, aki macskát akar enni, de a sok fájdalom miatt inkább vegetáriánus lesz. Hát, illik a csaj a két gitároshoz, az biztos.


jazz rock hír miegymás kimono kult



2014.01.17. 14:58 – SCs

A grunge él! Legalábbis a Kabala Baby élteti

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

artworks-000065938948-99dt2l-t500x500.jpgKabala Baby – elég rossz név, sokkal inkább asszociálunk róla egy 90-es évekbeli lányzenekar valamelyik seggriszálós tagjára, semmint egy zenekarra. A zene azért jobb, stoneres, grunge-os klasszikus rock, amelyet kockás ingben és kopott farmernadrágban eljátszani a legautentikusabb. Az éneket, mint oly sok megosztó lemeznél, szokni kell, de megéri a fáradozást. Magyar és meglepően értelmes szövegek, kellemes vokálok, szépen megírt dalok, hallatszik, hogy sok meló van benne. Ha a Polly Is Dead feltámadna, remek közös koncerteket adhatnának a Kabala Babyvel. De ha már nincs Polly, a Bálnalovas is jó lesz, például a most szerveződő májusi Nagy Grunge Buli kitűnő alkalom lehetne.


rock hír grunge kabala baby



2014.01.17. 12:33 – Lángoló

A világ egyetlen calypso big bandje, azaz a Lord Mouse And The Kalypso Katz a Művészetek Palotájában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Mielőtt bárki azt hinné, valami elavult műfajt ajánlgatunk, tegyen egy próbát Egér Úrral és a Kalipso Cicákkal, ha másért nem, mert ez az a zenekar, aki képes volt ebbe a régi trinidadi tánczenébe új életet lehelni. Friss bemutatkozó lemezüket, a Go Calypsonian-t rongyosra játszották a világzenei rádiók, és beindult a koncertezés is, méghozzá egy nagy létszámúra duzzadt zenekarral. Az Amerikából Berlinbe települt Lord Mouse első körben egy szolidabb társaságra gondolt, de aztán nem volt szíve visszautasítani a sok tehetséges jelentkezőt, így most tizenheten alkotják a teljes zenekart, hét nemzet fiai és leányai a világ egyetlen calypso big bandjeként! Összességében teljesen tradicionális muzsikát tolnak, kerülnek bármiféle modern fúziót és elektronikát, nehogy bármi belerondítson az aranykori életérzésbe. A legjobb ajánlat február elsejére: Lord Mouse And The Kalypso Katz, Fesztivál Színház, február 1. 19.30, Müpa.


hír program Lord Mouse And The Kalypso Katz



süti beállítások módosítása