2015.03.13. 11:10 – Lángoló

Einstürzende Neubauten az Akváriumban

Életműkoncerttel érkezik az idén 35 éves zenekar

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

052715-einsturzende-great.jpg

A német avangárd-indusztriál egyik legkiemelkedőbb csapatát, a Einstürzende Neubautent nem nagyon kell bemutatni a hazai közönségnek. Magyarországon már több alkalommal bizonyították, hogy nem érdemes rájuk nosztalgiával tekinteni, hiszen a Blixa Bargeld vezette zenekar nem csak hogy ma is tömegeket mozgat meg, de pont ugyanolyan jó – még ha más is -, mint évtizedekkel ezelőtt. Július 9.-én, csütörtökön az Akváriumban lép színpadra a legendás banda!

A kezdetben a klasszikus dalszerkezetet egy légkalapáccsal széttrancsírozó, majd a törött elemekből a kifinomult fülek számára végtelenül furcsa zajzenét építő formáció az évek során azért bőven finomított módszerein. De pont ez a nonkonformista egyveleg tette le a zene újraértelmezésének alapkövét, ami olyan mainstreamebb előadókat ihletett meg, mint a Depeche Mode, a Nine Inch Nails vagy a Rammstein.

A zenekar a bemutatkozást követően sem tett le missziójáról, és továbbra is pionírként törtek utat maguknak, így a ’80-as évek végéig megjelenő további négy albumuk is mind-mind a berlini indusztriál fontos mérföldkövének számított. A Einstürzende Neubauten annak ellenére tudott magának egy stabil, nemzetközi rajongói bázist építeni, hogy a média „bizarrságukra” hivatkozva ignorálta őket. Az időközben dalaikat egyre inkább a konvencionális formáknak megfeleltető csapat színházi együttműködéseinek köszönhetően végül pozitív visszajelzést kapott a sajtó oldaláról is. A ’90-es évektől egészen a 2004-es Perpetuum Mobile lemezig bezárólag az Einstürzende Neubauten egy új fejezetet nyitott: a továbbra is az ötletes hangzással játszó csapat sokkal inkább a zaj és a harmónia közti kontraszttal és annak végleteivel kísérletezett.

A zenekar kreativitását és időtállósságát bizonyítandó 2007-es albumuk után tavaly egy újabb koronggal jelentkeztek. A Lament egy újabb gyöngyszeme a törekvésnek, ami arra irányul, hogy egy még fel nem fedezett hangzással találkozhasson közönségük.

Az Akvárium Klubba ezúttal azonban nem legújabb lemezükkel érkeznek, hanem az enyhén ironikus "Greatest Hits" elnevezésű műsorral állnak színpadra, így az este folyamán biztosan hallhatunk majd dalokat az olyan klasszikusnak számító albumokról is, mint a Perpetuum Mobile, az Ende Neu, a Tabula Rasa vagy a Silence Is Sexy. És ki tudja, talán a szintetizátor mellett előkerül majd a vascső és a motoros fűrész is.

Einstürzende Neubauten
NagyHall
2015. 07. 09. - csütörtök


programajánló koncert akvárium einstürzende neubauten



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása