2015.12.05. 11:57 – dankógábor

A Pink Floyd sunyiban kiadott egy EP-t a legelső dalaikkal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

early_pink_floyd_1965.jpg

A Pink Floyd viszonylag sokáig zenélgetett csak úgy magának, meg mindenféle pszichedelikus házibulin, mielőtt felvette az 1967-ben kiadott The Piper at the Gates of Dawn című debütáló albumát. Előtte két kislemezük jelent meg hivatalosan, de voltak nekik még korábbi felvételeik is, amiket viszont nem adtak ki. Eddig. Most ugyanis a Black Friday alkalmával kijött 1965: Their First Recordings címmel hat eddig hivatalosan soha ki nem adott dal dupla 7 inches vinylen. Négy Syd Barrett-szerzemény mellett van rajta egy Roger Waters által írt dal, és egy Slim Harpo-feldolgozás is, a zenekarnak pedig ekkor még tagja volt Bob Klose gitáros is (a képen jobbról a második). Ráadásul itt még igazából nevük sem volt, Klose már a név felvételekor nem volt velük.

A dalok egy új európai szerzői jogi passzus miatt jelentek most meg. Ha ugyanis egy szerző ötven évig nem adja ki az általa felvett dalt, akkor azt utána bárki használhatja engedély nélkül. A Pink Floyd a kiadással lényegében csak megerősítette a szerzőségét a dalokon. Talán ennek is köszönhető, hogy összesen ezer darabot gyártottak belőle, és csak az Egyesül Királyságban lehetett kapni, mindenfajta reklám nélkül. Hogy ez azt is jelenti-e, hogy a zenekarnak esze ágában sincs többet foglalkozni a dologgal, nem tudni, de ők is remélik, hogy lesz még később utánnyomás. Úgy talán nem csak ilyen kevés szerencsés ember lesz, aki hivatalosan is hallhatja ezeket a dalokat. Vagy éppen olyan szerencsés, hogy az Ebayen eladhatja jó drágán, ugyanis van olyan licit, ami már 100 ezer forintnál tart.

pink-floyd-1965.jpg


rock pink floyd hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása