2016.06.03. 10:59 – Hirdetés

Teljes zenei őrület a Fire! Orchestrával a Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

fireorchestra.jpg

A kortárs európai jazz egyik legnagyszerűbb és leginkább egyedi nagyzenekara, a Fire! Orchestra közel húsz tagja a svéd zenei élet krémjéből állt össze. Vezéregyéniségei a neves Fire! trió tagjai, az A38-on már sokszor járt free-punk szaxofonos, Mats Gustafsson, az ütőhangszeres Andreas Werliin, illetve a basszusgitáros Johan Berthling. A Fire! Orchestra frissen megjelenő, elemi erejű új nagylemezét mutatja be az A38 Hajón, egy tévéfelvétellel egybekötött, egyedülálló koncerten. (Fotó: Micke Keysendal)

A kortárs svéd zene harom nagy sztárja, a free-punk szaxofonos Mats Gustafsson, a dobos-ütőhangszeres Andreas Werliin és a basszusgitáros Johan Berling Fire! elnevezésű triója három éve megfordult már az A38 Hajón. (Mats Gustafsson különböző formációkban többször is járt a hajón, Werliin pedig a feleségével létrehozott duó, a Wildbirds & Peacedrums tagjaként is volt itt.)

A Fire! most visszatér, de egészen már, kiterjesztett és kibővült formában. A trió ugyanis pár éve megelégelte a "hármasban-zenélés" szűk kereteit, és nagyot gondolva, tágabb zenészbaráti körét összetrombitálva létrehozott egy igazi "big bandet". A Fire! Orchestra változó tagságú, 18-25 zenészből álló kollektíva, aminek monumentális lemezei és koncertjei túlzás nélkül a kortárs skandináv jazz és kísérleti zene csúcsát jelentik.

"A Fire! Orchestra lényege a közösség" ‒ mondja Gustafsson, akitől meglepőek lehetnek ezek a szavak, hiszen igazán elemében a kislétszámú együttesekben érzi magát (annak ellenére, hogy sokáig alaptagja volt Peter Brötzmann tentetjének). És a nagylétszámú, bonyolult hangszerelésű Fire! Orchestrában nem a tőle megszokott, elementáris, napkitörés-energiájú szólókat adja elő, hanem inkább karmesteri-karnagyi szerepet vállal.

A tagság sok átfedést mutat Gustafsson a másik híres skandináv avantgárd bigband, The Thing-beli zenésztársa, Paal Nilssen-Love Large Unitjával. A Fire! Orchestrában viszont nagy szerepet kap az énekhang, két énekesnő is fellép az együttesben (köztük Werliin felesége, az elbűvölő Mariam Wallentin). Az utóbbi időkben pedig szintén a bigband tagja az A38 Hajón nemrég fellépett törékeny szaxofonoslány, Mette Rasmussen.

Hatalmas, nagyívű, a kortárs zene és kísérletező jazz minden gazdagságát, árnyalatát, dinamikáját és mélységet felvonultató kompozíciók, szimfonikus grandiozitás, meghittség és nyers erő ‒ mindez ott kavarog a kortárs európai jazz egyik legnagyszerűbb és leginkább egyedi nagyzenekara, a Fire! Orchestra fantasztikus muzsikájában.

Fire! Orchestra (S)

Ritual lemezbemutató

Pesti Estek

június 6., hétfő 20:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 4500 Ft, elővételben: 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert és a Pesti Estek sorozat támogatója a Pesti Est.


jazz hír fire!orchestra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása