2016.08.04. 09:04 – herma

Mark Lanegan Dave Gahannal és Shooter Jennings Marilyn Mansonnal David Bowie-ra emlékezik

méghozzá ugyanazzal a dallal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lanegahan.jpg

Mindkét formáció a Cat People (Putting Out Fire) dalt adja elő. Abszolút véletlen az egybeesés, míg Laneganék most jöttek ki a dallal, Jennings verziója már februárban megjelent, viszont pont mostanra lett kész a klipje. Nekünk hallgatóknak persze jól jön mindez, rögtön lehet vitázni, hogy melyik a jobb. 

Igazság szerint a Lanegan-Gahan produkció Martyn LeNoble és Christian Eigner neve alatt fut, ők kérték fel a két énekest a közreműködésre. Mondjuk nem lehetett nehéz, hiszen a Porno for Pyros-alapító basszusgitáros LeNoble mindkettejükkel dolgozott együtt a Soulsaversben és szólóban egyaránt*, míg Eigner lassan húsz éve a Depeche Mode turnédobosa, és Gahan szerzőtársa.

Ezek után cseppet sem meglepő, hogy egy füstös, belassult bluesdalt hallunk Mark Lanegan borzongató baritonjával, és a vége felé egy Dave Gahan-vezette gospeles kórussal:

 *bár nem tartozik ide, de nem tudom magamban tartani, hogy civilben ő Christina Applegate férje

 

jennings_manson.jpg

A tengerentúlon elég ismert countryzenész Shooter Jennings az év elején kiadott egy állati mókás borítójú lemezt, amelyen Giorgio Moroder által írt vagy inspirált dalok szerepelnek. Az említett, jelenleg hetvenhat éves úriember pályája során többnyire Italo discóban jeleskedett, de történetesen a Cat People zenéjét is ő szerezte. Szóval eredetileg így, szinte véletlenül került a képbe David Bowie, csak hát jött a tragédia. Azt egy pillanatig sem állítom, hogy Jennings ezt akarná meglovagolni, és ezért készített egy hegedűvel is megspékelt countrys-retrós rock verziót. Marilyn Mansont is csak bizonyára azért hívta a mikrofonhoz, mert tökéletesen passzol a nóta a hangjához. Mellesleg jóval többet kihoz magából, mint előzetesen remélni mertem. Sőt, még a borító színeire épülő noir stílusú, nem kevés erotikus és erőszakos elemet tartalmazó rajzfilm is nézeti magát. Persze hogy Manson és Jennings is megjelennek benne, és Bowie-ra is vannak utalások, például egy tévében a Blackstar videójára. Egyedül a hosszával nem vagyok kibékülve, nyolc perc azért mégiscsak sok a jóból. 

Természetesen David Bowie 1981-es, a The Sisters of Mercy gótos stílusára hajazó eredetijét is érdemes meghallgatni, különösen, hogy egy kivételesen jól sikerült fan videó is jár mellé. A zeneszerzőről már volt szó, a szöveget meg maga Bowie írta, és a Párducemberek című, 1982-es, erotikus horror mozihoz készült. A videóban is ebből láthatók a filmrészletek, a főszerepben Nastassja Kinski és Malcolm McDowell:

 

 

 


dal pop blues feldolgozás david bowie marilyn manson dave gahan mark lanegan shooter jennings



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása