2016.10.18. 09:28 – Hirdetés

56-os megemlékezés hat dalszerző-előadóval az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

petruska02_1.jpg

Az A38 Hajó különleges koncerttel emlékezik az 56-os forradalomra és tiszteleg annak hatvanadik évfordulóján: hat dalszerző-előadó több mint háromórás koncertjével, a Kiégő Izzók erre az alkalomra létrehozott látványvilágával. Az emlékestre a belépés díjtalan!

Beck Zoltán a magyar könnnyűzene egyik legsokoldalúbb egyénisége, aki frontemberként, dalszerzőként, előadóként is komoly életművet épített. A szombathelyi 30Y zenekar vezéregyénisége, az öccsével alapított duó kulcsembere, a kortárs irodalmat a könnyűzenével ötvöző - és páratlanul népszerűvé tevő - Rájátszás fontos alakja. Különösen személyes dalai közül jó pár már-már nemzedéki himnusz lett. "Minden szöveg akkor jó, ha dalként működik az, amit hallasz" - mondta az A38 Hajó blogjának adott interjújában. Beck Zoltán emellett komoly tudományos karriert is befutott, a zenélés mellett a pécsi egyetem adjunktusa.

Petruska András dalszerző-énekes a magyar folklór motívumokat az angolszász rock, valamit a tánczene elemeivel ötvözi. Szuggesztív, közvetlen, humoros előadásmódjával, valamint virtuóz gitárjátékával Petruska meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték. 2014-ben jelent meg első, Metropolita című nagylemeze. A konceptalbum a 4-es metró megállói mentén haladva sajátos képet fest a XXI. századi Budapestről, és a benne élő húszas-harmincas éveiben járó generációról. A Szent Gellért tér című dalhoz készült videó döntős helyezést ért el az I. Magyar Klipszemlén Legjobb rendezés kategóriában, valamint az Index.hu 2014-es Top 10-es listájára is felkerült. 2016 tavaszán jelent meg Petruska második nagylemeze. A Kapunyitó című albumot a szerző 30. születésnapja és saját generációjának kihívásai inspirálták. A kiadványt beharangozó Nyár (Most vidám igazán) című dalt a Petőfi Rádió rotációban játszotta, a Trouble in My Mind pedig a legjobb négy szám között szerepelt A Dal 2016 című tv-műsor döntőjében, ahol Petruska A Dal Felfedezettje díjat is megkapta.

Zanzinger az egyik legérdekesebb hangú előadó ma Magyarországon, intim, mégis energikus folkdalokkal és a kiváló budapesti kísérletijazz-szcénából érkező ritmusszekcióval. "2012-ben kezdtem zenélni a Zanzinger név mögé bújva, amit jó ómennek tartottam az ingoványos talajon evickéléshez. Olyan folk-zenét játszom, ami aktuális és elmondja, hogy mi van veled, meg velem, meg azokkal akiket ismerünk. Írok arról, ami bosszant, vagy elszomorít, meg arról amikor részegek voltunk és vicces dolgok történtek. Szeretem a delta blues-t és Bob Dylan-t, de nem amerikai zenét játszom, hanem a sajátomat" - mondja magáról a kitűnő gitáros-dalszerző-előadó.

András Upor gyerekként először klasszikus gitárt kezdett tanulni, majd kamaszkorában, az USA-ban töltött évek alatt megismerte a delta bluest, amely nagy hatással volt zenéjére. 2013-ban a londoni Goldsmiths egyetem zeneszakán szerzett diplomát, az ekkor bemutatkozó szóló produkciójával pedig az elmúlt két év alatt bejárta az országot. Jellegzetes gitárjátéka, energikus előadásmódja és sokszínű énekhangja ragadta meg közönsége figyelmét és ez teszi összetéveszthetetlenül egyedivé az első nagylemezét is. A budapesti Lone Waltz Records-nál tavaly ősszel megjelent Let The Song Work on You a HVG, az Index.hu, a Recorder.hu, a VS.hu és a We Love Budapest évösszesítő listáin mind jól szerepelt. A kiadvány tíz dala különböző állomásokat és műfaji érdeklődéseket jelenít meg a dalszerző eddigi pályájáról, épp úgy szerves része az amerikai folk, mint a delta blues, a polbeat, vagy a nyolcvanas évek punk zenéje. Upor beváltotta ígéretét, miszerint ezek a műfajok ma is lehetnek aktuálisak, személyhez szólóak, és egy szál gitárral is erőteljesek.

Duke Bluebeard budapesti énekes-dalszerző, aki saját meghatározása szerint a folk-pop műfajában alkot, Bartók híres operájából választott név alatt. Első felvétele 2013-ban jelent meg Summer Is Dead címmel. Az ezt követő évet főleg a hazai underground színtér különböző szegleteiben foglalatoskodva töltötte, jelentős szerepet vállalva több projektben - közreműködések, színház, koncertszervezés -, ugyanakkor a Rakéta Fesztiválon szóló produkciójáért az est.hu "az egyszálgitáros énekes-dalszerző szcéna nagy reménységeként" méltatta. 2015-ben a Lone Waltz Records bemutatkozó kiadványai között volt a D. B., amit a márciusban megjelent Friend or Foe című bemutatkozó nagylemeze követett.

A Papaver Cousins modern folk-blues duó. 2015-ös bemutatkozásukat másfél év magányos felkészülés előzte meg, a közös úton pedig Tom Waits Closing Time-ját hallgatva indultak el. Dalaik életből vettek, azokról szólnak akiket szeretnek és azokról is, akiket nagyon nem. Első, 2015-ben a Lone Waltz Records-nál megjelent kislemezükön a No God Can Cage My Love, illetve a Won’t You Bring Your Boy Back Home Tonight című dalaik hallhatóak. Azóta az Index.hu-s Stenk-dalversenyében kiválóan szerepelve a döntőbe jutottak, és 2016-ra várható a nagylemezük is.

#38#56#60

Dalszerző-est az 56-os forradalom 60. évfordulóján

Beck Zoli, Petruska, Zanzinger, András Upor, Duke Bluebeard, Papaver Cousins

október 23., vasárnap 19:00

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

A belépés díjtalan!

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.


hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása