2017.01.30. 13:13 – Rácz Mihály

25 éves a Trottel Records

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

pdxcover1.jpgA Trottel Records hivatalos kiadóként 25 éves, azonban már a 80-as évek derekán kezdte pályafutását szamizdat kiadványokkal. Az első Pajtás daloljunk kazetták, azaz hazai punk válogatások akkor az egyik hozzáférhető csatornát jelentették a zenerajongók számára az egymás közti zene-cserebere mellett, mára pedig régi vágású gyűjtemények ritka darabjaivá váltak. Ezen kívül a kiadó nevét is adó - és hosszú története során számos név változaton átesett - Trottel zenekar albumait (melyeket bakeliten francia és német kiadók hozták ki először) terjesztették és publikálták – nem csak a hazai piacra. A Trottel kiadó pillanatok alatt bekapcsolódott a nemzetközi terjesztőhálózatokba, komoly piacot jelentettek akkortájt azok a térségek, ahová a turnéikat is szervezték. A kiadót a Trottel zenekart is vezető Rupaszov Tamást igazgatja, aki nem csak a lemez és kazettakiadásra állt rá, de turnészervezésben is az egyik legsikeresebb volt. Számos olyan banda kezdte nála, akik aztán innen leválva saját pályájukat kialakítva vagy kitanulták az önmenedzselést, vagy más kiadókhoz szerződtek.

A fontosabb bandákból (Anima, Leukémia, Korai Öröm, Slogan, Persona Non Grata, Kárpát Möbius, VHK, Kampec Dolores, Másfél, Navrang) is látszik, hogy nem feltétlenül állt rá a kiadó egy-egy zsánerre, de a kiadó szlogent, miszerint: „érdekes zene kíváncsi embereknek” mindvégig szem előtt tartották. A 25 év alatt ezzel együtt jól láthatóan három fő pillérre épített a kiadó, egyrészt a kezdetektől jelenlévő punk/hardcore vonulatra, másrészt az eklektikus, pszichedelikus, műfaji keresztezésekkel operáló zenekarokra, valamint az utóbbi időben egyre több folkos-világzenés bandát jelentettek meg. Ebben az is nagy szerepet játszott, hogy a kiadó látókörébe került a FolkBeats Nép- és Világzenei Tehetségkutató szervezése során a hazai világzenei színtér nagy része, így volt miből válogatni. Az első CD sorozat résztvevői közül (A Köztársaság Bandája, Drum and Folk, Édes Málé Trió, Guessous Majda Mária, Hypernomad, Tarsoly, Illangó, Őskestar, Ba-Ra-Ka) Guessous Mária már harmadik lemezét hozta ki nemrég a kiadónál Meshinda néven, és a világzenei oldalt erősíti Rupaszov Tamás remek és nemzetközileg is népszerű, erősen a moldvai népzenére építő új triója, a Paprika Paprika is.

Valószínűleg lesz még néhány ünnepi kiadvány az év folyamán, első körben pedig egy új sorozat indul bakeliten (!) februárban: A Pajtás daloljunk X  1982 és 86 között készült kultikus hazai punk bandák felvételeiből válogat. A résztvevők: T34, Der Trottel, Auróra, Marina Revue, Koordináció B, Biztonsági Tanács, Invázió 84, Tizedes Meg A Többiek. A borító grafikáját az Inconnu csoport készítette a 80-as években – ez a politikai művészeti csoport a Demokratikus Ellenzék részeként tevékenykedett anno, politikai akciókat, utcai performenszeket szerveztek. A kiadványhoz egy nyomtatott fanzin is jár. A következő rész megjelenése, a Pajtás daloljunk Y pedig április elejére van betervezve.

Megrendelési információ: www.trottel.hu vagy www.facebook.com/trottelrecords


punk hír trottel



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása