2018.04.19. 09:21 – dankógábor

Színpadon szórták szét zenésztársuk hamvait egy új-zélandi zenekar tagjai

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

headless_chickens.jpg

A napokban tartották Új-Zélandon a Taite Music Prize díjátadóját, ami lényegében ugyan az, mint az Egyesült Királyságban és Írországban a Mercury Prize, tehát a legjobb új-zélandi lemeznek ítélik oda minden évben. Ennek keretében átadnak egy másik díjat is egy olyan lemeznek, ami az idők során klasszikussá érett. Utóbbit kapta meg most a Headless Chickens zenekar az 1988-ban kiadott Stunt Clown lemezükért, ezt pedig elég különleges módon köszönték meg. Chris Matthews frontember januárban elhunyt basszusgitárosuk, Grant Fell hamvait szórta szét a színpadon. Matthews szerint Fell imádott volna ezen a színpadon állni, és így rótták le tiszteletüket előtte.

Ezen viszont többen kiakadtak a helyszínen. A Taite Music Prize egyik jelöltje, TEEKS konkrétan örült, hogy nem ő nyerte a fő kategóriát (hanem Aldous Harding), mert nem tudott volna felmenni a színpadra. TEEKS ugyanis maori, és ők úgy tartják, hogy a holttest a lélek manifesztációja, magyarán ő Fell lelkén taposott volna. Fell özvegye, a szintén részben maori származású Rachael Churchward viszont megvédte az akciót, hiszen néhai férje azt kérte, olyan helyre kerüljenek a hamvai, ahol lenni szeretett, és a színpad kétség kívül ilyen hely volt. Churchward megérti, hogy ez nem összeegyeztethető a maori tradíciókkal, de tudomásul kell venni, hogy mindannyian más helyről jöttünk, ráadásul a zene egy közös kapocs. TEEKS később finomította is gondolatait, megértve, hogy ez nekik fontos volt, még ha az ő kultúrájukban ez nem is elfogadott.

Ez a díjat nyert Headless Chickens-nagylemez:

TEEKS pedig ezzel a zenével nem nyert díjat:


hír



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása