2018.08.03. 19:51 – Lángoló

Misztikus elektro-folk-utazás és közösségépítés - Augusztusi Malomfesztivál a Vajdaságban (nyerj páros bérletet)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

malomfesztival.jpg

A szerbiai Malomfesztivál 2014-ben indult útnak, mint egy őrült házibuli, a vajdasági puszta egyik legcsendesebb csücskében, egy falu szélén, Oromon, egy 110 éves szélmalomnál. Jó hír, hogy Budapestről két és fél óra úttal elérhető mindez. Holnap meg épp a magyar fővárosban mutatkoznak be egy nagy bulival, aztán augusztus közepén belecsapnak a fesztivál-lecsóba.  (Fotó: Ocskó Ferenc/Malomfeszt-facebook)

Az elején ötszázan szívták tele a tüdejüket pozitív vibrációkkal, 2015-ben már kicsit többen, 1500-en jöttek össze. DrMáriás, a dadaista jazzpunk Tudósok vezetője így nyilatkozott a 2014-es Malomfesztről:

Amikor megérkeztünk a Malomfesztiválra Oromra, amely minden lakott területtől jó messze volt a vajdasági zsíros földek kellős közepén, s megláttam a fejükön lábasokat és kisállat-csapdákat viselő fiatalokat, még nem gondoltam, hogy hamarosan vidáman fognak tombolni a zenénkre, megélve dióhéjban azt, amit mi itt a Sziget indulásakor.

A fesztivál egy nagy baráti társasággal és rengeteg önkéntessel szerveződik, párhuzamosan társadalmi jellegű, közösségépítő pályázatokra épít. Mellőzi a nagy szponzorokat, reklámfelületeket, de egy csomó művészeti táborral rendelkezik. Zajlik itt többnapos fotó-műhely, tájépítészeti tábor, slam poetry bajnokság, pszichodráma és drámapedagógiai foglalkozás.

A fesztivál egyik sarkában a helyi idős nénik sütik a lángost, a másikban kutyák futkosnak, a harmadikban darbuka workshop és pantomimjáték zajlik, a negyedikben élő stúdiófelvételek készülnek. A szervezők azt mondják, hogy a Malomfesztivál egyik fő célja, hogy eltörölje a határokat, de az összeset: a belsőket, az egymás és az országok közöttiket is. Emellett természetesen szeretnék megmutatni Szerbia és a Vajdaság érintetlen szépségét, állapotát, ahol még egy kicsit áll az idő, lassabban ketyeg az óra, s hogy az embereket kicsalogassa a pusztába, ahol a végtelen horizontban ég és föld egybeér. 

A fesztivál zeneileg idén a gipsy punk, a kortárs alternatív rock és a vinyl-DJ-k köré építkezik, nyomokban pedig hip-hopot és funkot is tartalmazhat persze.  Ha a zenekarok zsákjában turkálunk, akkor olyan neveket húzhatunk elő, mint a belgrádi Repetitor, amely egy vérbő garage rock/post-punk trió, s amely három lemezével a Balkán egyik legkimagaslóbb színvonalú fiatal bandájává avanzsált. Sajátos hangzásviláguk a súlyos rock'n'rolltól a post-punking különféle műfajokat ömleszt egy intenzív, eksztatikus összjátékba, mely többek között a Mudhoney, a Fugazi, a Sonic Youth, a Pixies, illetve a Suicide hatásait egyesíti. 2018 júniusában az Arcade Fire előzenekar voltak néhány európai állomáson.

De itt lesz a pozsonyi Longital duó is, mely évek óţa a hazája egyik legizgalmasabb formációja. Bátran kísérleteznek, a hagyományos dalformát ötvözik az elektronikával, egyéni stílust alakítottak ki, és már külföldön is felfigyeltek rájuk. A Longitalnál találkozik akusztika és elektronika, jazz, gitárzene, trip-hop és ambient. Olyan mintha a jövő évtized zenéjét hallanánk. És ha a jövő zenéje ilyen lesz, akkor nincs okunk aggodalomra. 

A Stereo Banana stílusa saját állítása szerint a “kungfúzió". A szaksajtótól megkapták a szerbiai Chemical Brothers jelzőt. Egy dj és egy mc, akik őrült hangulatot biztosítanak bármilyen összetételű közönség számára. Persze nem hiányozhat a sZempöl sem a Malomfesztről. Ők a zenét nem önálló médiumként kezelik, nem a technikai és a megszokott formai megoldásokon van a hangsúly. Zenéjük egyik fő eleme a teatralitás, a játékosság. Nincs két egyforma hangzás, szabadon mászkálnák a stílusok között, s pillanatok alatt képesek táncra perdíteni a legmakacsabb közönséget is, koncertjeiken mindig létrejön egy olyan örömállapot, mely összekapcsolja az embereket. Egyedi műfaj meghatározásuk a balkan-teatro-disco. Mottójuk: "Semmit sem és mindent komolyan kell venni koncertjeiken”.

Rengeteg DJ és népzenei formáció mellett fellép a La3nos is. Koncertjük alatt fejest ugorhatunk az ethno-electro ritmusok örvényébe, akárcsak az Abop élőzenés technojára, mely a chicago-house és a detroit-techno ihlette műsorával zárja majd a fesztivál nagyszínpadi programját, hogy a rave-ülés és a trance-be esés se maradjon el.  

A Malomfeszt ritka izgalmas fesztiválnak ígérkezik, ahol a balkáni ritmusok, az igazi cigány átszellemültség keveredik különféle városi szubkultúrák elemeivel, elektronikával, tehát egy igazi, extravagáns és misztikus folk-utazáson vehetünk majd részt, miközben közel kerülhetünk egymáshoz, hiszen nem kell minden fesztiválnak százezres tömegeket egybezsúfolni. 

Itt marad idő és hely egymásra is. 

Mikor? 

Malomfesztivál építőtábor: 2018. augusztus 6-16.
Malomfesztivál szépítőtábor: 2018. augusztus 8-16.
Malmok Útja alkotótáborok: 2018. augusztus 10-16.
Malomfesztivál: 2018. augusztus 16-18.

JÁTÉK

Ha valaki Malomfesztivál-játék tárggyal elküldi nekünk (jatek@langologitarok.hu), hogy hányadik Malomfesztre készülnek idén a Vajdaságban, akkor páros bérletet nyerhet a bulira. A nyertest augusztus 10-én értesítjük e-mailen. A beérkezett válaszokat és e-maileket a sorsolás után töröljük.

 


malomfesztivál



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása