2018.09.12. 15:00 – Lángoló Gitárok

Triptychon - Hallgasd meg a CLUE új EP-jét!

Lángoló Premier + Dalról dalra

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

clue_2018.jpg

A tavaly ősz óta trióvá vált budapesti CLUE egy háromszámos EP-vel jelentkezett, amely a jövőre tervezett újabb nagylemez előfutárának tekintendő. A tagokat különösebben nem kell bemutatni senkinek, aki járatos a honi undergroundban, hiszen Kiss Péter énekes-gitáros és Erdei Attila dobos sok éven át az Autumn Twilight sorait erősítették, Nedoluha György basszusgitáros pedig egy hadseregnyi zenekarban megfordult pályafutása során a Vale of Tearstől a Superbutt legutolsó felállásáig. A most debütáló kislemezt garantáltan keblére öleli majd mindenki, akinek szimpatikus, ha egy zenekar egyaránt merít a grunge és a doom metal stílusjegyeiből, és ezt még csipetnyi pszichedeliával is fűszerezi. A Triptychon kislemez három dalát a hajtás után hallgathatjátok meg, ráadásul a frontember dalról dalra is bemutatja az anyagot. 

Általában a Triptychonról 

Az elmúlt egy évben megírtunk egy teljes lemezanyagot. Öt év, két EP és a 2016-os SunCult album után nekünk is szoknunk kellett a hármas felállást, habár a CLUE zenéjében sosem volt igazán indokolt a két gitár jelenléte. Kihasználván a friss lendületet inkább az új számok írásába fektettük az energiát, mint a régi számok áthangszerelésébe, hisz ötlet volt bőven, nem visszafelé akartunk dolgozni. 

Zeneileg és hangzásilag továbbra is a kilencvenes évek hangulata dominál. Az eddig jellemző grunge leginkább a dallamvilágban tetten érhető, az alapokat tekintve legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy stoner, de ez mára már annyira semmitmondó kifejezés lett, hogy mi szívesebben használjuk a doomot, amennyiben olyan bandákra gondolunk mint a Cathedral, a Trouble vagy a Spiritual Beggars. A pszichedelia pedig leginkább a háttérben munkálkodó samplerek által érezhető. Lírikus szempontból továbbra is a tartalmasabb, magasabb röptű témákat preferáljuk, sok filozofikus gondolatot rejtenek a dalszövegek.

Többek között a trió felállásnak köszönhetően sokkal tökösebb, direktebb, természetesebb, ugyanakkor mégis izgalmasabb lemez van készülőben. Stílszerűen május 1-jén, a munka ünnepén kezdtük a felvételeket a dobokkal, és a nyári események között időpontokat találva fejeztük be júliusban. Horváth István (ex-Blind Myself, Strength Of Will, stb.) keverte és masterelte a Triptychon címre keresztelt kislemez három dalát:

1. Fate-blues

Adott volt egy, a többihez képest jóval nihilistább, negatívabb szöveg, s mivel ilyenekből nincs hiány a keményzenék világában, szerettük volna megfejelni valami pikantériával. Már a cím által kap egy kis humort a történet, hiszen távol áll tőlünk a blues, és ilyen banális számcímet nem is lehet komolyan venni... Van itt csordavokáltól kezdve hörgésig minden, gondoltuk üde kezdés lehet ez az alapvetően doomos dal.

Szövegileg röviden az elmúlás témaköre van fekete humorba ágyazva, ahogy erre a "We're a dash between numbers" sor is utal. 

2. A New Magician

Ezt a dalt már egy ideje játsszuk koncerteken. Engem zeneileg és szövegileg is a The Fool című dalunkra emlékeztet. 4/4 és 6/8 váltakozik érdekes samplerekkel kiegészítve. Ha van valami laza koncepció a három dal között, akkor az előző dal materialista szövegéhez mérten itt már megszületik az elvágyódás igénye, és egy spirituális menekülőút keresése: 

Can we see behind the curtain? 

Is it fate or my decision?

We must escape this magic slumber

Become a New Magician

 

3. Tremendum

Zeneileg és szerkezetileg ezt tartjuk a legkiforrottabbnak. A dalhoz a zenekar dobosa, Erdei Attila készített egy sokat markolni nem akaró, de látványos szöveges videót a borító motívumaiból. Harapós riffek és pszichedelikus lebegések váltakoznak. Transzcendens szöveg - filozofikus kérdésekkel, de itt már megfigyelhető egyfajta bizonyosság is a szövegben. 

Who cast us into this world?

Whose dreams are we?

There must be air somewhere

if i thirst to breathe!

A lemezbemutató koncert szeptember 21-én pénteken a Dürer-kertben lesz az Undergrunge Fest keretében, ahol a Clue-n kívül fellép még a Trident és a Que Pasa Mijo. Az estét az Alone in the Moon frontembere (Adrian von Castlebridge) nyitja meg egy exkluzív akusztikus műsorral. További információk a CLUE Facebookján, a zenekar weboldalán, és a Soundcloudon

clue_triptychon_2018_cover.jpg


budapest premier magyar hír metal grunge clue doom pszichedelikus dalról dalra EPKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása