2010.06.29. 09:09 – gihi

A visszafelé beszélő törpe hatása - Hangmás-klippremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Új klipet készített a Hangmás, most éppen a második lemezről, a Katonák voltunk című számhoz. A forgatás a Pannónia Filmstúdióban zajlott május közepén, népes stábbal és nagyon különleges technika bevetésével, egy 1980-as rövidfilmből merítve ötletet. A videóról és a hangulatról a rendező, Merényi Dávid, Újvári Milán koreográfus és a zenekar részéről Minda Endre mesélt, magát a klipet pedig alul lehet megnézni.

Hol és mikor készültek a felvételek?
Minda Endre:
Május közepén volt a forgatás a Pannónia Filmstúdió aulájában. A szebb napokat látott épületben régen nagy élet lehetett, de most szinte teljesen üres. Közben meg egyáltalán nincs lepusztulva, inkább olyan, mintha hirtelen eltűntek volna belőle az emberek valamilyen járvány, vagy ilyesmi hatására. Érdekes volt végigjárni a feldúlt termeket. Minden úgy áll, mint amikor otthagyták, a hosszú folyosókon félhomály és egy öreg, furcsa portás… Valószínűleg ez is hatott ránk, amikor a kliphez kerestünk ötleteket, hangulatokat.

Mennyire volt nehéz vagy éppen új számotokra egy koreográfia betanulása?
M. E.:
Újvári Milán személyében nagyon jó koreográfusra találtunk, aki alaposan megdolgoztatta a többieket. Dáviddal ketten találták ki a mozdulatokat, de mi is hozzáraktunk dolgokat, ha eszünkbe jutott valami használható. Eredetileg Twin Peaks-es hangulatot szerettünk volna és azt hiszem ez sikerült is. A kedvenc jelenetem a sorozatból, amikor Cooper ügynök a visszafelé beszélő törpével ül abban a szobában. Valami hasonló járt a fejünkben, bár nem mondtuk ki, hogy na akkor csináljunk ilyet, inkább a klip hangulatára gondolok.

Sokáig tartott, amíg sikerült tökéletesen összerakni a különböző mozdulatsorokat?
M. E.:
Körülbelül egy hétbe került, mire kitaláltunk mindent. Mivel a mozdulatsorokat külön-külön vették föl, különböző sebességűre lassítva, és közben ezek össze is függtek egymással, elég nagy munka volt mindent úgy összerakni, hogy ne essen szét a végén, és átfedések se legyenek. Mint mondtam, én ebben a folyamatban annyira nem vettem részt, és sokszor nem is értettem mi történik, de amikor összeállt az egész, hirtelen minden értelmet kapott.

Népes stáb nyüzsgött körülöttetek, milyen volt a hangulat?
M. E.:
A forgatás egy nap alatt történt és eléggé feszült tempóban zajlott, mert nem lehetett kicsúszni az időből. A stáb viszont nagyon profi volt, így végül is nem volt rossz hangulat. A legjobb pillanatok azok voltak, mikor László és Gergely bemásztak az ablakon egy teherautó tetejéről újra meg újra. Egyikőjük be is esett az épület fala és a teherautó közé, ami annyira azért nem volt vicces.

Miért erre a számra esett a választás?
M. E.:
Mindenképpen olyan számot akartunk, amelyik nem a közönségkedvencek közé tartozik, viszonylag egyszerű szerkezete van, és könnyebben befogadható, mint a többi. Amikor elkezdtünk gondolkozni, melyik dalhoz csináljunk klipet, hamar kiderült, hogy a Katonák voltunk lesz a legjobb választás. A hangulata is olyan, amihez egyszerűbb képet találni, úgy hogy ne történetet meséljünk vagy ilyesmi.

Ki találta ki, hogy egy 1980-as rövidfilmhez, Zbigniew Rybczynski Tangójához nyúljatok vissza?
Merényi Dávid: Elég régi vágyam volt, hogy ennek a videónak alapgondolatára építve, ebből a struktúrából kiindulva csináljak valamit, csak a megfelelő alkalomra vártam. Mikor megemlítettem a fiúknak, Lala rögtön lelkes lett, mert neki is régi nagy kedvence ez a zseniális videóinstalláció.

Mennyire használtad fel a Tangó ötleteit?
M. D.: A fix kameraállason kívül kevés párhuzam van a klip és a Tango között, a cél inkább csak kevés és árnyalt közös metszéspont meghatározása volt. Kis utalások vannak, például az ablakon beeső labda és az utánaugró fiú. Kiindulási pontnak, keretmeghatározásnak mondanám csupán az eredeti kisfilmet.

Nehéz volt megvalósítani? Egyáltalán milyen technikára van ilyenkor szükség?
M. D.: Hát kurva nehéz volt. Abból az ötletből indultunk, hogy azonos térben, különböző mértékben lassított figurák legyenek jelen, ráadásul egymás cselekedeteire némileg reflektálva. Ezt egy Weisscam névre hallgató kamerával lehetett elérni (és persze sok utómunkával), Paul hússzoros, Gergő és Kata nyolcszoros, Lala és Gergő kétszeres lassításban, Endre pedig valós léptékű mozgásban van rögzítve. Mindenképp táncszerű, de attól némileg elrugaszkodott mozgást szerettem volna, ezért kértem fel kedvenc koreográfusomat, Milánt, aki nagy mestere mindannak, ami a kortárs tánccal, mozgással és az ezeket generáló friss vérrel kapcsolatos. Ehhez nagyon precíz munkára és rengeteg próbára volt szükség. Azon a heten viszonylag keveset aludtunk.

A mozdulatok kitalálásánál használtad a rövidfilm koreográfiáját is vagy teljesen új dolgokban gondolkodtál?
Újvári Milán: A koreográfia teljes mértékben a klipre készült és az itt alkalmazott rendszerben működik, máshol nem használtam föl.

Milyen koncepciót követtél?
Ú. M.:
Elsősorban azt beszéltük meg az első találkozásnál, hogy nem a divattáncok, irányából közelítjük meg a koreográfiát, hanem inkább a hétköznapi mozgások és a színház irányából. Ezen kívül arra törekedtünk, hogy olyan táncosabb mozgásokat is beletegyünk, amik érdekesen mutatnak többszörös lassításban. Annak ellenére, hogy a srácok nem profi táncosok jól vették a lapot és ügyesen mozogtak.

Hogyan találtátok meg egymást a zenekarral?
Ú. M.:
Dávidon keresztül találkoztunk, akivel a Péterfy Bori & Love Band Bűvös Vadász című videoklipje után ez volt a második közös munkánk. Alapvetően tök jó Dáviddal dolgozni, mivel hagyja, hogy mindenki mindenbe belepofázzon és szabadon ötleteljen. Ne érts félre, nincsen hajtépés, csak szeretem az olyan hangulatot, ahol szabadon véleményezzük egymás ötleteit. Ennél a klipnél nagyon sok ötlet és vélemény érkezett a zenekartól is, együtt gondolkodtunk.

Mivel tölti a Hangmás a nyarat?
M. E.:
A nagyobb fesztiválokon ott leszünk (Volt, EFOTT, Sziget, SZIN), szeptemberben megyünk Belgiumba, Prágába és talán Berlinbe. Közben pedig elkezdjük a harmadik album felvételeit, lesz kislemez is és tervbe van véve egy kamerás koncertfelvétel, ahova csak 20-30 embert hívunk majd. Az lesz a feladatuk, hogy megvaduljanak.


indie pop exkluzív klip hangmás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása