2011.04.15. 13:30 – lánggitár

Nagyon sokáig nem gondoltam, hogy zenével fogok foglalkozni - interjú Váczi Eszterrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Nem láthatjuk Váczi Esztert nap, mint nap a bulvárlapok címoldalán, a JAZZ+AZ egykori énekesnője ettől még nem tűnt el: 2002-ben új formációt alapított. A harsány nyilvánosság helyett a nívósan makacs szakmaiság mellett döntött. Zenekarával a napokban kiemelkedő zenei elismerésben részesült. Együttese, a Váczi Eszter Quartet április 18-án, a Kabaré24-Mikroszkóp színpadán veheti át a „Vissza hozzád” című albumukért járó platinalemezt. Tíz éve ez az első platina-elismerés, melyet hazánkban dzsesszlemez kap.

Volt-e valaha is életedben más elképzelésed a zenéről, mint hogy dzsesszénekes leszel?
Nem. Nagyon sokáig nem gondoltam, hogy zenével fogok foglalkozni,
annak ellenére, hogy zenei általánosba jártam. Annak idején nem volt rám nagy hatással, hogy zenei pályára menjek. Középiskolában ismerkedtem meg a dzsessz-zenével és onnantól kezdve teljesen egyértelmű volt, hogy ez az utam. A popzene hidegen hagyott, és a többi más zenei műfaj is. Ráadásul a dzsessznek először az instrumentális, nem pedig a vokális vonalát ismertem meg. Ennek a műfajnak a harmóniavilága nyűgözött le annyira, hogy ebbe az irányba lépjek tovább.

 

Mi az, ami taszított a popzenében?
A pop harmóniavilágának túlzott egyszerűsége volt az, ami miatt érdektelenné vált számomra. Az egyetlen olyan előadó, akit a popzene műfajába sorolnék az Sade Adu, akihez előszeretettel szoktak hasonlítani. De őt sem mondanám klasszikus popzenei előadónak, mert ő megtalált egy olyan "műfajt" amit sehová sem lehet igazán sorolni és ettől egyedi. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sohasem hallgattam popzenét, de az hogy műveljem, az egyáltalán nem motivált.

Kik voltak a meghatározó személyiségek a pályádon?
Azt beismerem, hogy Sade hangja és munkássága nagy hatással volt rám. De sosem voltak olyan példaképeim, akiket kifejezetten utánozni akartam. Nehezen tudnék olyan előadókat mondani, akik konkrétan úgy befolyásoltak volna, hogy át akartam venni a stílusukat. Külföldi előadók közül Shirley Horn-t említeném még, aki nagyon közel áll a szívemhez. Mindig igyekeztem függetleníteni magam, és nem rajongani előadókért. Korán arra törekedtem, hogy megtaláljam saját hangomat, stílusomat, ne pedig valakinek az utánérzése legyek. Persze voltak olyanok, akik sokat segítettek a pályámon, például a kiváló dzsesszénekesnőnek, Lakatos Ágnesnek nagyon sokat köszönhetek. 16 évesen kezdtem el nála tanulni, akkor még nagyon kiforratlanul kerültem a kezei közé. Tőle nagyon sokat kaptam úgy az önbizalom terén, mint a dzsessz szeretetében. A főiskolai évek alatt meghatározó személyiség volt még az életemben Berki Tamás.

Honnan "lőtted" magadnak ezt a 3-4 srácot, akikkel most együtt zenélsz?
Igazság szerint ők lőttek engem 21 éves koromban. A Szörp zenekar akkor még csak rövid ideje működött a fantasztikus hangú Czerovszky Henivel, aki a legnagyobb nevek mögött vokálozott. Heni elfoglaltsága miatt egy állandó tagot kerestek. Volt egy meghallgatás, amire elmentem, és felvettek. Így ismerkedtem meg Gátos Ivánnal, aki a jelenlegi kvartettem zongoristája. 13 évig dolgoztam együtt a Szörppel. Velük párhuzamosan hoztam létre a Quartetet 2002-ben Gátos Ivánnal, Gátos Bálinttal és Mike Zsolttal, akikkel a mai napig együtt zenélek. 2010-ben csatlakozott hozzánk Schneider Zoltán gitáros. Úgy érzem mostanra lett kerek a produkció.

Hozott változást az életetekben a platinalemez?
Természetesen igen. Fel tudunk mutatni valamit, ami valódi, kézzel fogható eredmény. Dzsesszzenénél nagyon ritka az ekkora számú lemezeladás, mert a mi vonalunkon elsősorban az élőzenén és a koncerteken van a hangsúly. Nekünk ez inkább úgy okozott változást, hogy hihetetlen inspirációt jelent a folytatásra.

A világhírű Helik Hadar az új lemezetek hangmérnöke. Hogy találtatok rá?
Helik Hadar úgy jött, hogy nagyon szeretjük a munkáit. Én személy szerint a Madeleine Peyroux-al készített lemeze miatt, ahol úgy szól az ének, ahogy azt egy énekes csak álmodni meri. Iván pedig a Herbie Hancock lemezei miatt rajongott érte, és felvette vele a kapcsolatot interneten. Helik viszonylag rövid idő leforgása alatt Budapestre utazott. Ez számomra hihetetlen izgalmas volt, de mégis bennem volt a "félsz", mivel a kislányom akkor volt két hónapos. Nem voltunk felkészülve hirtelen a közös munkára, és volt olyan dal, amelynek még nem volt szövege, viszont másnap reggel fel kellett énekelni. Ezt megoldottam este Áfra altatása közben. Nem volt egyszerű, de nem bánom, mert az a dal lett az egyik legjobb. Május 9-én, ha minden igaz, folytatjuk a vele való munkát.

Április 18-án és 19-én a Kabaré24 – Mikroszkópon lesz unplugged-koncertetek, ahol a platinalemezt is átvehetitek. Miben más egy színházi közeg, mint az eddig megszokott koncerthelyszínek?
Azért más, mert maga a helyszín nagyon közel áll a szívemhez. Mióta elkészítettük a "Vissza hozzád" c. lemezt, azóta mindig is arról beszélünk, hogy nekünk ez a valódi koncertközegünk. Az élet teljesen akaratunkon kívül úgy hozta, hogy az a közönség, aki rákapott a zenénkre, valahogy túl van már azon a korszakán, hogy füstös klubokban bulizzon, aminek persze megvan a maga varázsa. Itt viszont társul a zenéhez a színház világa, hangulata. Másrészt szigorúan négyen vagy öten szoktunk fellépni, de ez most egy olyan apropó, amikor kiegészülünk egy vibrafonossal és egy szaxofonossal. Mindkét hangszeren olyan kollégám játszik, akiket nagyon szeretek. Weisz Nándor a ütőhangszeres, vibrafonos, aki a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok ütőhangszerese. Weisz Gábor pedig szaxofonon működik közre. Ennyivel mindenképpen színesebb hangzásvilágot igyekszünk létrehozni.


interjú jazz platinalemez váci eszter



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása