2011.09.24. 13:00 – _fá_

Akiknek a Nevermind változtatta meg az életét

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


1992 januárjában a korábban csak szűk körben népszerű Nirvana második lemeze megelőzte a Billboardon az addig masszív egyeduralkodó Michael Jackson Dangerousét. Ez volt talán az első látványos sikere annak a hullámnak, aminek hatása a mai napig is érezhető a könnyűzenében. Lehet tragédiának tartani, visszasírni, unni, de valahogy mindenképp viszonyulni kell a Nevermindhoz, illetve az általa generált változásokhoz. Az nem lehet meglepetés, hogy a Nevermindon nem csak a zenekar három tagja dolgozott, mint ahogy az sem, hogy ha valakinek köze van egy ilyen jelentőségű lemezhez, annak alapvető fontosságú eseményként szerepel később az életrajzában. Kinek a felkapaszkodást, kinek a megismételhetetlen csúcsot jelentette, ezért vegyük is gyorsan át, hogy is alakult a három helyen felvett lemez stábjának élete.

Kurt Cobain (ének/gitár)

Mindenki tudja, de azért röviden: ő lett az első számú rocksztár, a tupírozott hajú sminkelt bohócok tökéletes ellenpontja. Aztán az önmarcangoló, saját népszerűségétől összeomló zenész archetípusa. Rengeteg heroin, házasság Courtney Love-val (ez a kettő szinte következik is egymásból) megszületett lányuk, Frances Bean. 1994-re teljes széthullás, gyógyszertúladagolás, majd eljött 1994. április 5, mikor főbelőtte magát. Kurt meghalt, ezzel végleg a '90-es évek Beatlesévé téve a zenekart, ami körül az érdeklődés a mai napig nem hagyott alább. Mint minden kultikus figurához, Cobainhez is jár egy nagy csokornyi összeesküvéselmélet, annyi biztos, hogy Courtney Love anyagilag tényleg nem járt rosszul férje öngyilkosságával, akinek két éve sikerült letaszítani a "leggazdagabb halottak" trónjáról Elvist is egy rövid időre.

Dave Grohl (dob)

Ő a másik, akiről nehéz nem tudni, annyira szem előtt van. Szerencsére az ő életpályája sokkal vidámabb, mint Cobainé. Természetesen ő maradt a Nirvana dobosa egészen a történet végéig, hogy aztán már Cobain halálának évében megalapítsa a Foo Fighterst. Eredeti tervei közt felmerült, hogy esetleg a dobok mögött marad, de mégis kilépett a felszerelés mögül, és gitárt ragadott. Ennek eredményeképp a Foo Fighters ma a világ egyik legnépszerűbb rockzenekara, gyakorlatilag a világon bárhol stadionokat töltenek meg. A kissé steril Foo Fighters ellenére sem vesztett semmit a hiteléből, mert emellett olyan emberekkel dolgozott együtt, mint Lemmy, Wino vagy King Diamond, de például feldobolt egy teljes Queens of the Stone Age-lemezt – és akkor még nem is szerepelt itt a Them Crooked Vultures neve, amit a QOTSA-s Josh Homme mellett a Led Zeppelin-es John Paul Jonesszal alapított. Közreműködéseit felsorolni szinte lehetetlen. A jól láthatóan munkamániás Grohllal valószínűleg még jó pár évig évente legalább egy címlapon fogunk találkozni.

Krist Novoselic (basszusgitár)

A basszusgitáros nincs annyira szem előtt, de azért nem tűnt el. Cobain halála után két zenekart is alapított. Az 1995-ben összehozott Sweet 75-ben már gitározott. A zenekarnak a másik tagja az énekesnő/basszusgitáros Yva Las Vegas volt, emellett a fennállás öt éve alatt elfogyasztottak négy dobost. Egy cím nélküli lemez jött össze 1997-ben, mérsékelt sikerrel, 2000-ben hivatalosan is feloszlottak. A 2002-ben összehozott Eyes Adrift már eleve egyszeri alkalomnak indult, a Meat Puppetsből ismerhető Curk Kirkwooddal, és a Sublime-os Bud Gaugh-al, ez sem kapott túl nagy visszhangot. Emellett vendégeskedett már a Foo Fightersben, épp az idei albumra játszott fel egy dalt, de amúgy hivatalosan is szakított a zeneiparral, a készügető szólólemezét is állítása szerint inkább saját magának írja. Bár nem sikerült meg sem közelítenie a Nirvanával elért sikereket, a politika területén egész szépen produkál. A horvát gyökerekkel rendelkező Novoselic a demokratákat erősíti, de nem veti meg a libertariánus nézeteket sem. Első könyve Of Grunge and Government: Let's Fix This Broken Democracy címmel jelent meg, ebben a Nirvanához kapcsolódó élményei segítségével ad politikai tanácsokat. Ezzel párhuzamosan három évig hetente írt zenei és közéleti témákról a Seattle Weeklynek, mellesleg jelenleg a jogi egyetemet végzi, ráadásul egyre inkább úgy is néz ki, mint egy jogász.

Butch Vig (producer)

Vigből a Neverminddal lett zeneipari tényező. Bár korábban is producerkedett, a Nirvana csúcslemezén végzett a mai napig is profinak tűnő munkája egészen más kategóriába repítette. Egy évvel később már a Sonic Youth Dirtyjén dolgozott, 1993-ban pedig a Smashing Pumpkins Siamese Dreamjéhez adta nevét, de szerepel a portfóliójában a Helmet Bettyje, az AFI Sign The Sorrowja, a Jimmy Eat World Chase This Lightja, a Subways All or Nothingja is. Dolgozott persze többször a Foo Figterszel is, legutóbbi igazán nagy sikertörténete pedig a Green Day 21st Breakdownja 2009-ből. Mellesleg ő producerelte a Garbage összes lemezét is, de ez nem meglepő, ugyanis ha éppen nem producerkedik, akkor ő a zenekar dobosa. Remixeket készített a Kornnak, a House Of Painnek, a Nine Inch Nailsznek, és a U2-nak is. Elvileg most ismét a Garbage-dzsel akarnak lemezt kiadni.

Andy Wallace (hangmérnök)

Wallace már a Nevermind előtt is az első ligában játszott, és a mai napig nem szállt ki onnan. Ha valaki az Aerosmith és Run DMC közös sikerdalával, a Walk This Wayjel kezdi pályafutását, az tényleg tud valamit, de ő szerepelt vállalt egyes Slayer- Sepultura- Faith No More- Jeff Buckley- Atari Teenage Riot- System of a Down- Patti Smith- Paul McCartney- és Coldplay-lemezeken is, a teljesség igénye nélkül.

Chad Channing (cinek)

Channingnek nincs különösebben nagy szerepe a Nevermindon, mégis említést érdemel, mert egyrészt ő a Nirvana eredeti dobosa, és a Bleach-en még ő szerepel, másrészt pedig ő cinezik a Pollyban, amivel valamit mégiscsak hozzátett a dalhoz, aminek akkordjaival nagyon hosszú ideig akarták felszedni az elvont tekintetű kockásinges srácok az ugyanúgy kinéző, és öltözködő lányokat – bár többen is azt hitték, hogy Tankcsapdát játszanak. Channing jól megszívta a kilépéssel, mivel aztán jó ideig mindössze egy EP-ig jutott a Mother Love Bone néhai énekesének testvéreivel összeállva a With Fire Antsszel. 2006-ban utódjához hasonlóan ő is kilépett a dobok mögül, a Before Cars nevű zenekarban már énekel és basszusgitározik. Velük már 2008-ban egy teljes lemez is összejött, de azon a hírértéken túl, ami a Nirvana volt dobosának új zenekaraként jött össze nem sokat értek el eddig.

Spencer Elden (csecsemő a borítóról)

Eldennek tényleg nem lehet könnyű, hiszen bármit is csinál a hátralévő életében, feleannyi embert sem fog érdekelni, mint csecsemőkorában. A borítóra egy szerencsés véletlen folytán került rá, mivel szülei egy iskolába jártak az akkoriban első komolyabb munkáját készítő fotóssal, Kirk Weddle-lel, akik 200 dollár fejében "kölcsönadták" gyereküket. Kurt Cobain és Courtney Love állítólag meg is akarták ismerni, ha felnő, de Cobain ugye idő közben meghalt, Love-nak pedig úgy tűnik, nem fontos annyira. Annyi biztos, hogy kevés férfi pöcse került rá annyi lány pólójára, mint Eldené. A Nirvana Babynek is becézett Spencerrel 15 évesen készített egy interjút az NME, ahol kifejezetten úgy tűnt, szereti a Nirvanát, dicsérte időtálló hangzásukat, és reményét fejezte ki, hogy összefuthat a zenekar még élő tagjaival. 17 éves korában ezer dollárért csináltatott magáról egy hasonló fotót (a legfelső kép), mint a Nevermind borítója, de még érdekesebb, hogy 12 éves korában szerepelt egy másik lemezborítón is, a Skinny Puppy alapítójának, cEvin Key 2003-as Dragon Experience-én lemezén. Ebből azért nem lett akkora siker, mint az első próbálkozásából. Elden jelenleg grafikusként dolgozik az Obey nevű cégnél, akiknek többek közt az USA későbbi elnöke, Barack Obama is köszönheti kultikussá vált "HOPE" feliratú választási plakátját, úgyhogy valószínűleg rendben van a srác.


rock nirvana nevermind20



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása