2012.03.01. 08:00 – Lángoló Gitárok

Meghalt Davy Jones

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hatvanhat éves korában elhunyt Davy Jones, a hatvanas évek egyik legnépszerűbb amerikai zenekara, a Monkees frontembere. Az eredetileg brit származású zenész a TMZ.com információi szerint február 28-án súlyos szívinfarktust kapott otthonában, ami után még a floridai Martin Memorial kórházba szállították, ott azonban már nem tudták megmenteni az életét.

A manchesteri születésű Jones gyerekszínészként vált először ismertté Angliában, nem sokkal később már az Egyesült Államokban játszott musicalekben, majd 1966-ben lett a tévés producerek által a The Monkees című, kitalált zenekarról szóló tévésorozathoz létrehozott The Monkees nevű együttes tagja. A tévésorozat létrehozását a Beatles A Hard Day's Night című filmje inspirálta, és egészen 1968 augusztusáig futott óriási sikerrel az USÁ-ban, ehhez kapcsolódóan pedig az együttes is hatalmas népszerűségre tett szert, az amerikai tinédzserlányok egy időben a Beatlest megszégyenítő módon rajongtak értük, számos slágerük és albumuk vezette az amerikai és a brit listákat, de az egész világon népszerűek lettek. A zenekar producere a legendás Don Kirshner volt.

Davy Jones és a zenekar tagjai az együttes megalapításakor még nem maguk játszottak a felvételeken, csak énekeltek, később azonban, ahogy egyre népszerűbbé váltak, fellépéseiken már maguk zenéltek.

Olyan slágerek fűződnek hozzájuk, mint az I'm a Believer, az A Little Bit Me, a Little Bit You, a Pleasant Valley Sunday, a Daydream Believer, vagy a Valleri.

Az együttes a sorozat 1968-as befejezése után még néhány évig önállóan is létezett, ám ahogy telt az idő, egyre apadt a népszerűségük, a személyi ellentétek is kiéleződtek, végül 1970-ben oszlottak fel. Négy éves pályafutásuk alatt összesen kilenc (!) albumot készítettek, valamint Head címmel mozifilmjük is megjelent.

Az együttes feloszlása után Jones színészként próbált érvényesülni, de dolgozott például zsokétrénerként is.

Érdemes megemlíteni, hogy a hatvanas évek első felében többször is Davy Jones, vagy Davie Jones néven fellépő David Bowie végül miatta változtatott művésznevén.

A Monkees először megalakulásuk huszadik évfordulóján, 1986-ban állt újra össze, azóta pedig több alkalommal szerveztek újraegyesülő turnékat, új dalok születtek és két új album is megjelent, korábbi népszerűségüket azonban nem tudták megközelíteni.

Albumaikból és kislemezeikből 65 milliónál is több fogyott világszerte.

Az együttes legismertebb száma egyértelműen a Neil Diamond által írt I'm a Believer, ebben azonban épp az együttes másik énekese, Micky Dolenz énekli a szóló részeket. (Mint ahogy például a másik remek dalban, a Pleasant Valley Sunday-ben is.)


pop rock hír gyász the monkees davy jones



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása