2012.03.20. 10:00 – Dankó János

Nem feltétlenül naiv – Napra-kislemezpremier és -interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Napra hosszú ideje nem hallatott magáról, aminek több oka volt. Egyrészt a zenekar fő komponistája, Both Miklós egy hosszabb utazást tervezett, és valósított meg, másrészt a közelmúltban két dalt is rögzítettek, amit Naiv címmel EP formában mutatnak be. A csomag része még egy élő felvétel is. Az alábbiakban meghallgatható a teljes pakk, és mellé egy rövid interjú is olvasható Both Miklós gitáros-énekessel az említett utazásáról és az új dalokról.

Ha jól tudom a közelmúltban Ázsiában utaztál. Merre jártál?
Igen, Kínában voltam öt hetet két barátommal. Az utat majdnem egy éven át terveztük, nem volt biztos, hogy össze tudjuk hozni, azonban végül sikerült. Pekingtől nagyobb kitérőkkel egészen Hong Kongig keresztülutaztuk az országot. Jártunk  többezer méter magasan a Himalájában, ahol buddhista kolostorban aludtunk fagypont körüli hőmérsékletben, harcoltunk bambuszbotokkal útonálló majmokkal. Soha nem hallott óriás-városok vérkeringésébe kerültünk bele, láttunk felnyársalt kutyákat a köztéri húspiacon, éltünk járművel megközelíthetetlen, végeláthatatlan rízsteraszokkal körbefont hegyi falvakban, tutajoztunk a Lí folyó tűhegyei között, megtapasztalhattuk milyen a kínai sör, és nem utolsó sorban nagyon barátságos és nyitott embereket és kultúrát ismerhettünk meg. Az egésznek volt egy "low budget" jellege, mivel törekedtünk a legolcsóbb szállás és étkezés felkutatására, ennek az lett az eredménye, hogy pont az ilyen tömegszálláson megismert szobatársakon keresztül ment a legnagyobb információáramlás, amelyek nélkül valószínűleg elbukunk. Végeredményben hozzávetőlegesen 4500 km utaztunk Kínán belül. Egyébként képeket is készítettem természetesen az útról.

Gondolom nem bújtál ki a bőrödből, és az utazás alatt az ottani zenéket is meghallgattad, gyűjtötted. Milyen érdekességeket találtál?
A dolog érdekessége, hogy az úton részt vevő két barátom közül az egyik szintén zenész volt, Szűcs Krisztián a HS7ből, ebből adódóan nemcsak az én kíváncsiságomból kiindulva sokat próbáltunk az ottani zenékkel kapcsolatba kerülni. Azonban ez messze nem volt olyan egyszerű, mivel minden helyszínen csak egy-két napot maradtunk és ez nagyban megnehezítette az értékes dolgok megtalálását.

Ezen időszak alatt írtál dalokat?
Ez egy nagy probléma volt, mivel a dolog hátizsákos jellege miatt végül úgy döntöttünk, hogy nem viszünk hangszert, amit utólag igazolt is az út. Sejtettem, hogy furán fog érinteni, mert gyerekkorom óta pár napnál több soha nem telt el zenélés nélkül. Emiatt nem is volt közvetlen módon számszerzés, viszont sok ötlet megfogalmazódott, valamint a napról-napra elhatalmasodó vágy, hogy hazaérve mindezeket megvalósítsam.

Egy ilyen utazás hatással van a zenédre?
Erről nehéz bármit is mondani. Sok embertől hallottam, hogy egy ilyen távoli út nagyon sokban hatással van az ember életére. Ezért én is találgattam még az út előtt, hogy vajon milyen módon fog változást hozni az életemben. Azonban ahogyan végül bekúszott az út utóélete a mindennapjaimba, azt nem hittem volna. Ezek szavakba nem elmondható dolgok, inkább csak úgy elkezdett jelen lenni és kész. Persze nagyon sok felismerés, megismerés történik ilyenkor, viszont van valami ezeken túl is.

Mennyire érzed másnak a most születetett dalokat, mint a Holdvilágos számait?
Az eddigi lemezeink egymáshoz képest merőben különbözőek voltak. A Jaj, a világ! című első lemezen hallható direkt népzenei hatásokhoz képest nagyon nagy utat járt be a zenekar. A második anyagunk a Hangzó Helikon sorozatban megjelenő Radnóti albumunk egy kifejezetten nehéz, pszichedelikus rockzene, míg a Holdvilágos című Napra-lemezen megjelent a zenekar életében először a dalforma, amely addig nem volt fellelhető a korábbi lemezeken. Másfelől megközelítve pedig a zenekar világában mindig is jelen volt egy naiv hang, amellyel a számos összetett Napra-szám mozaikjában kifejezetten régóta szeretünk kacérkodni. Az első lemezből ilyen a Pici ház, míg a Holdvilágosból a Tulipános dalunk. Pont emiatt azonban nem kell attól tartani, hogy a zenekar csinálna egy tisztán naiv lemezt tíz számmal, de a készülődő lemezhez még ne szaladjunk előre.

A kislemez innen le is tölthető.


interjú premier folk rock exkluzív napra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása