2012.07.16. 14:17 – -FP-

Megéri Norvégiában zenésznek állni?

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kaisers_297093_10150374021698164_1276319111_n.jpgA Budapesten két alkalommal is megfordult, hazájában a legjobb koncertzenekarok egyikeként számon tartott Kaizers Orchestra tavaly 20 millió koronás (csaknem 800 millió forintnak megfelelő) rekordbevételre tett szert. A zenekar tagjaiból álló cég, a Constanz AS ezzel csaknem megtízszerezte 2010-es forgalmát. Való igaz, 2011 több szempontból is jelentős év volt számukra: nagyszabású turnéval ünnepelték tízéves fennállásukat, és ebben az évben jött ki Violeta Violeta című lemeztrilógiájuk első két darabja (a befejező rész ez év novemberében jelenik meg).

A VG norvég napilap online verziója az országban egyébként mindenki számára elérhető adóbevallási adatok alapján próbált egy kicsit a zenészek zsebében turkálni. Mivel azonban a menedzsment nem kívánt reagálni kérdéseikre, sokkal okosabbak nem lettünk azzal kapcsolatban, mennyire jövedelmező az északi országban zenészkarrierbe fogni.

Annyi látható, hogy a 20 milliós büdzsé kb. felét tették ki a kiadások, amiből 7 millió ment el bérköltségre – arról nem szól a fáma, hogy vajon csak a stábot fizették belőle, vagy esetleg maguk a zenészek is minimálbérre bejelentve húzzák a közös szekeret. A maradék az adók befizetése után 1,7 millió koronára olvadt le, ehhez jött még a kb. félmilliós, osztalékként kivehető önrész. Az alig több mint kétmillió koronás (figyelem, még így is csaknem 80 millió forintról beszélünk!) összeget a hat tagra leosztva nagyjából egy ottani pályakezdő pedagógusi átlagbérnek megfelelő összeget kapunk. A megfejtést azonban tovább bonyolítja, hogy a tagok egyéni bevallásaiban ennek többszöröse szerepel.

A Rogalandból származó zenekar egy évtizedes pályafutása során hét nagylemezt adott ki, többszörös Spellemann-díjas, és rendszeres vendége a legnagyobb hazai és európai fesztiváloknak (2007-ben a Szigeten is felléptek). A kontinensen szerzett ismertségük figyelemreméltó annak tükrében, hogy dalaikat a norvég nyelv egyik kevéssé beszélt, jæreni (jærsk) dialektusában éneklik.


pop rock hír norvégia kaizers orchestra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása