2012.07.25. 10:00 – Lángoló Gitárok

Némán állni - Baricz Gergő-dalpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

baricz_neman_556008_322558324504079_1822539836_n.jpgBaricz Gergő, azon kívül, hogy az X-Faktor miatt állandóan a bulvár célpontja, legutóbb egy Leonard Cohen-feldolgozással keltett feltűnést. Most azonban egyik új dalát mutatja be itt a Lángoló Gitárokon, aminek producere, a Cohen-dalhoz hasonlóan az EZ Basicből ismert Szarvas Árpád volt. A szakítós számként aposztrofált Némán állni alatt egy rövid interjú is olvasható Baricz-cal, ahol még azt is elmondja, hogy miként áll a zenebuzikhoz, illetve a zenebuzik őhozzá. Az interjú után pedig a Leonard Cohen-feldolgozást is megmutatjuk.

Mennyit alakítottál a demóhoz képest a dalon?
Egy hónapja töltöttem fel a Némán állni demóját a SoundCloudra, ahhoz a változathoz képest rengeteget változott a dal, de igazából ez a verzió, a stúdiófelvétel áll közelebb az eredeti ötlethez. A gitártéma már nagyon régen megszületett, akusztikus gitáron. Amikor megírtam a szöveget is, megmutattam a basszusgitárosomnak, Lacikának, és ő erősködött, hogy ez jó, mutassam meg másoknak is, mert én eleinte nem tartottam jó dalnak. Nagy nehezen sikerült rábeszélnie, hogy felvegyük otthon. Épp nálam volt az EZ Basic-esSzarvas Árpi elektromos gitárja, és a demót akusztikus gitár helyett azzal játszottuk fel, ez a verzió került fel a SoundCloudra is. A demót rengetegen megosztották a Facebookon, és elég pozitívak voltak a kommentek. A stúdiófelvételnél viszont visszatértünk az akusztikus gitárhoz.

Hivatalosan is szakítós dalról van szó, megmutattad Kováts Verának, mielőtt felvettétek?
A szöveget olvashatta, a szakításunk után elküldtem neki. Tulajdonképpen ezzel a szöveggel búcsúztam el tőle, ezzel próbáltam meg lezárni a kapcsolatunkat.

Van saját kedvenc szakítós dalod?
Másoktól? (nevet) Hát egy időben sokat hallgattam a Three Days Grace-től az I Hate Everything About You-t. Vagy ez Three Doors Down? Nem, Three Days Grace... Szóval ez volt a kedvenc szakítós dalom még nagyon régen.

Hogy válogattad ki a segéderőket a dalhoz?
Sablonos válasz, de egy egyre bővülő baráti társaság segít nekem. Szarvas Árpival még tavasszal, a Leonard Cohen Dance Me To The End Of Love feldolgozás kapcsán kezdtünk együtt dolgozni, ötletelni. Neki jóval több tapasztalata van ebben a szakmában, én csak most kezdek belerázódni. Elég hülyén hangzik, ha azt mondom, hogy ő fogja a kezem, bár még így is sok meglepetés ér, főleg a felvételek, a stúdiómunka terén. A basszusgitárosom, Bagossy Lacika van még mellettem, régen együtt zenéltünk, most ő segít a dalírásban. Szeretem, ha olyanokkal dolgozhatok, akik egyből ráéreznek, hogy mit szeretnék, jó, ha nem kell túl sokat beszélnem, ha pár szóból is megértenek. A Némán állnit egy kisebb stúdióban, Philippkénél vettük fel, vele is pont megvolt ez az összhang.

Készítetek klipet is hozzá?
Igen, jövő héten forgatjuk nem messze Budapesttől, ha az időjárás engedi, és szeretném, ha augusztusban megjelenne. Egy gyönyörű fa lesz a klip középpontjában, amit egy főiskolás vizsgafilmben találtunk.

Várható lemez is valamikor?
Ősszel, várhatóan októberben jelenik meg a lemez. A lemezanyag demószinten nagyjából már összeállt, részben készen vannak a stúdiófelvételek is. Két feldolgozáson kívül a dalokat én írtam, lesznek régebbiek is, amik még otthon, és egészen újak is, amik már Budapesten, vagy éppen Erdély és Budapest között utazva születtek. Ezzel az anyaggal már szeretnék újra zenekarral fellépni, ez nagyon hiányzik.

Soha nem szembesültél azzal, hogy az X-Faktor átlagközönsége miatt a zenebuzik bizalmatlanabbul közelítenek feléd?
Én ezen nem szoktam gondolkozni, bár nyilván tudom, hogy a bizalmatlanság megvan. Ugyanakkor sokan pont azt várják tőlem, hogy valamiféle átmenet legyek a mainstream és az alternatív előadók között. Szerencsés leszek, ha valóban így lesz, bár nem tudom, hogy érdemes vagyok-e erre. Tisztában vagyok vele, hogy azzal, hogy én írom a dalaimat veszíthetek olyan rajongókat, akik csak az X-Faktor miatt kedveltek meg, de nyithatok mások felé is. A Leonard Cohen-feldolgozással is ez volt. Sokan nem ezt várták volna tőlem, olyanok viszont tök jól fogadták, akiktől én egyáltalán nem vártam volna, hogy valaha bármit meghallgatnak tőlem. De a Dance Me To The End Of Love is csak egy feldolgozás volt, a Némán állni és a többi saját dal biztos jóval erősebb kritikákat fog kapni.


indie interjú premier pop baricz gergő exkulzív



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása