2013.10.07. 14:39 – Dankó Gábor

Jól mondtuk, a Fishing On Orfű a legjobb

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Sok emberhez valószínűleg nem jutott el, de Jeszenszky Zsolt írt a nyár végén egy levelet a Nagy Magyar Zenészközösségnek. A ProArt, az Artisjus, az Előadóművészi Jogvédő Iroda és a MAHASZ nevében összerakott ominózus írás így kezdődik: "Lassan a fesztiválszezon végéhez közeledünk, rengeteg volt belőlük az idén. Persze mindenkinek óriás véleménye van, úton-útfélen halljuk-olvassuk is ezeket... Például az Indexes bloggerek, akik mindig mindenhez különösen nagyon-nagyon értenek, legutóbb épp a Strand fesztivált húzták le, de korábban eltemették a Szigetet (és vele Gerendai Karcsit), felmagasztalták a Fishing On Orfűt (és vele Lovasi Bandit), és tökéletesen figyelmen kívül hagytak számos, egyébként fontos, főleg rockzene-orientált fesztivált (Open Road, Vekeri-tó, Bor-ROck, Rockmaraton, stb.)." (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

Jeszi persze éles szemével azonnal kiszúrta, hogy mindez nálunk szoros összefüggésben áll azzal, hogy mire mennyi ingyenjegyet kapunk, úgyhogy a mi megvásárolt véleményünk helyett ő a valóságra volt kíváncsi. Meg is szavaztatta gyorsan a magyar zenészeket arról, hogy mondják már el neki, mégis melyik a legjobb hazai fesztivál, ha már az Index Fishing On Orfűt (és vele Lovasi Bandit) magasztaló bloggereire nem lehet számítani. Ezt írta, hogy: "Természetesen most nem az a fő kérdés, hogy hol sikerült a legnagyobbat bulizni, berúgni - persze, az is nagyon fontos ;) - hanem hogy hol mennyire becsülik meg a fellépő előadókat; hogy hol mennyire kaptátok meg a megérdemelt elismerést, figyelmet, bánásmódot a szervezőktől; hogy hol teremtették számotokra a legjobb, legprofibb körülményeket, és hol voltak mindenben a legkorrektebbek Veletek; hogy hol érvényesült legjobban a Fair Play." Szóval volt egy szavazás, a szavazásoknak pedig eredménye is szokott lenni.

Kíváncsi lennék, mennyit ült otthon az eredmény fölött Jeszenszky Zsolt. Kirakja? Ne rakja? Mi lesz ebből? Mit fog ehhez szólni a Lovasi Bandi? Mi lesz Gerendai Karcsival? Aztán mivel négy egyesület nevében is megmondta a frankót, így kénytelen volt az eredményt is közzé tenni:

Tisztelt Szerkesztőség!

Idén a Fishing on Orfű volt a leginkább zenészbarát fesztivál, mind a lebonyolítás profizmusa, mind a zenészekre fordított figyelem terén. A ProArt idén nyáron felmérést készített arról, hogy a zenészek mit gondolnak a magyar fesztiválszezonról. Az eredményhirdetésre és a Zenészek Kedvenc Fesztiválja "Fair Play" Díj átadására október 5-én, szombaton este a Hangfoglalás kiállításon rendezett díjátadó est keretében került sor.

Üdvözlettel:
Jeszenszky Zsolt / ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért

Csak a száraz tények: a Fishing On Orfű (és vele Lovasi Bandi) a legjobb fesztivál. Biztos a zenészek is kaptak ingyenjegyet.

Itt a teljes közlemény a szavazás eredményéről: 

A zenészeknél a Fishing on Orfű nyert

Felmérés készült a magyar zenészek fesztiválokkal kapcsolatos elégedettségéről

Idén a Fishing on Orfű volt a leginkább zenészbarát fesztivál, mind a lebonyolítás profizmusa, mind a zenészekre fordított figyelem terén. A ProArt idén nyáron felmérést készített arról, hogy a zenészek mit gondolnak a magyar fesztiválszezonról, ahol az orfűi fesztivál mellett a dobogóra felfért még a Hegyalja és a VOLT. A backstage terület vállalhatósága és a catering területén azonban még van hová fejlődnie a magyar rendezvényeknek.

Melyik a legjobb zenei fesztivál Magyarországon? A kérdést sokan felteszik, olykor gazdasági oldalról közelítetve meg a kérdést (látogatók száma, bevétel, stb.), olykor pedig a szubjektív fogyasztói élmény alapján. A Fair Play kezdeményezés jegyében most a ProArt a fesztiválokon fellépő magyar előadókat kérdezte. Egész nyáron zajlott a szavazás arról, hogy a kb. harminc kisebb-nagyobb zenei fesztivál közül ők melyiket tartják a legjobbnak, a leginkább zenészbarátnak; hol működik legprofibban a szervezés és a lebonyolítás, hol kapják a legjobb, legkorrektebb bánásmódot a szervezők és a személyzet részéről, stb., egyszóval: hol érvényesül legjobban a zenei Fair Play.

Közel huszonöt fesztivál fellépői alkottak véleményt, pontozták a rendezvényeket különböző, adott szempontok alapján, és ezekből a pontszámokból született meg a végeredmény.

2013-ban a Zenészek Kedvenc Fesztiválja "Fair Play" Díj győztese: Fishing On Orfű!

A díjat október 5-én, szombaton este, a Hangfoglalás kiállításon rendezett "Zenélni!" díjátadó est keretében vehette át a győztes rendezvény szervezője.

A díjat a fesztiválgazda Lovasi András távollétében társa, Kálócz Tamás és a rendezvény sajtófőnöke, Egyedi Péter vették át, telefonon azonban sikerült Lovasi Bandit is elérnünk, aki következőket mondta: „Nagyon örülünk a díjnak, és leginkább a látogatóknak tartozunk érte köszönettel. A kiváló közönségünk jóvoltából valószínűleg a fellépők is mindig jól érzik magukat, és ezért tudnak még a koncertjeiken szokásosnál is jobb bulikat csinálni nálunk. És persze a környezet, maga Orfű és a tó is nagyon szerencsés adottságok számunkra. Igazából annyira sok jó dolog adott nálunk, hogy ezt csak elrontani lehetne – és úgy tűnik, szerencsére nem rontjuk el."

Szoros második helyezést ért el a Volt Fesztivál, amely a technikai feltételek (hang, fény, színpadmester, színpadi átállás gördülékenysége) mindegyike terén a legmagasabb összpontszámot kapta. Harmadik pedig a Hegyalja lett, ahol a biztonsággal és az elszámolások pontosságával voltak a legelégedettebbek a fellépők.

Még egy palack víz se jut a színpadra

A felmérés alapvetően pozitív képet fest a zenészek és a fesztiválszervezők kapcsolatáról. Általános, szinte minden fesztiválra érvényes kifogásokat elsősorban a backstage és a catering területén fogalmaztak meg a zenészek. Van, ahol öltöző egyáltalán nem állt rendelkezésre, máshol saját bevallásuk szerint még egy palackos vizet sem kaptak a színpadra.

Szinte mindenütt magas (80% fölötti) elégedettség jött viszont ki a számlák befogadásával, a kifizetés gördülékenységével kapcsolatban. Ez jó hír arra vonatkozóan, hogy a rendezvények sikeréhez elsődlegesen hozzájáruló zenészek rendezetten megkapják munkájuk ellenértékét. Legalábbis azt, ami az idei megállapodásban szerepelt; érdekes módon ugyanis negyedük-harmaduk saját bevallása szerint az idei összegért jövőre nem lépne már fel ugyanazon a fesztiválon. (Ebben természetesen benne van az a jó néhány előadó is, akik ingyen léptek fel.)

Végezetül még egy érdekesség: a fesztivál környezetére, látványvilágára vonatkozó kérdésben 100%-os tetszési indexet kapott két kisebb fesztivál, az alsóőrsi Open Road és a tatai Víz Zene Virág, 92%-os eredményt ért el a soproni Volt, és szintén maximális, 100%-ot hozott el az abszolút győztes Fishing On Orfű is. (Persze mindegyiküknél valóban adott a csodás környezet, amit ezek szerint a szervezők jó érzékkel is használnak ki.)

Az eredményekről részletes adatok olvashatók a www.fairplayhungary.hu oldalon.


fesztivál fishing on orfű



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása