2014.02.12. 15:26 – Dankó János

A szerelemről, másképpen – Seen-lemezkritika

Seen - Intrigue and Love (Szerzői kiadás)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

1674775937_10.jpgA Seen valódi underground zenekar. A tagok egyenként máshonnan is ismerősek lehetnek, de mivel alig koncerteznek, és dalokat is ritkán adnak ki, ezért az embernek szinte kutatni kell utánuk. Kolozsi Péter basszusgitáros a Blind Myselfben játszott nagyon régen, de tagja volt a szintén nagyon underground Esclin Syndónak is, utóbbi igaz Somló Dániel dobosra, illetve Ratkóczki Huba gitárosra és Sándor Dániel szintetizátorosra is. Természetesen ők is zenélnek most máshol is, Somló a Grand Mexican Warlockban, Sándor az IHM-ben, Ratkóczki pedig a Napokon vezéregyénisége. A Seen énekese Bodóczky Zoltán Undos, aki a Grand Mexican Warlockban is frontember.

Ez egy kicsit kesze-kuszának hat, de a Seen valójában egyfajta szabad alkotóközösség, akik alkalmanként összeállnak és dalokat írnak, illetve koncerteznek is egy keveset. A dalírásnak, sőt a lemezfelvételeknek egy szentbékállai tanya a helyszíne, ahol abszolút analóg módon rögzítik a helyben megszülető dalokat. Ez igaz az előző lemezükre, és a mostanira is. Olyannyira élő a felvétel, hogy minden egyben kerül szalagra, még az ének is, amin nincs utólag javítgatás. Ettől kicsit csörög a felvétel, egybezúgnak a hangszerek, viszont teljesen egyedi lüktetést kapnak a dalok.

A zenekar elmondása szerint csak az alapok voltak meg a szentbékállai kiruccanás előtt, a dalok, és a felvétel összesen hat nap alatt készültek el. Egy olyan zenekar ezt képtelen lenne megcsinálni, aminek a tagjai nincsenek ráhangolódva egymásra, magyarán a lüktetés nem csak a hangzásnak köszönhető, hanem a zenekar együttélésének.

A dalok egy koncepció köré épülnek, a szerelem három stádiumát (felismerés, megélés, elmúlás) dolgozzák fel. Talán mondani sem kell, nem a popzenei értelemben vett szerelem feldolgozásról van itt szó. A témához illően a zene sem könnyed. Valahol a grunge, a Mars Volta-féle pszichedelia és progresszió keveredik a nagyon ősi rockmegoldásokkal. Nagyon sokat erről magyarázni nem érdemes, hiszen a lemez teljes egészében meghallgatható, és részünkről ajánljuk is meghallgatásra, de azért készületlenül senkit se érjen, hogy ez nem háttérben elcsilingelő, ártatlan zene, sőt ha valaki nem aktívan figyel rá, talán ki is borul tőle.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (4/5)

rock hír seen ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása