2014.03.17. 11:44 – Rácz Mihály

A világ legjobb francia zenekara a Müpában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hangozzék bár furcsán, vagy viccesen, a Lo’ Jo tényleg „a világ legjobb francia zenekara”. Nem először járnak mifelénk, léptek már fel a Szigeten, sőt a Müpában is, de az mind semmi ahhoz képest, hogy most újra. Legutóbb, ami már hét éve volt, a közönség nagy része látványosan megnemesedve jött ki a teremből, egyrészt azt kérdezgetve egymástól, akkor most hogyan tovább, hogy láttuk a legjobbat, valamint, hogy mikor lesz újra?

A történet egészen a 80-as évek elejéig nyúlik vissza, amikor is a Loire-völgyi Angersben irodalommal, filmmel, zenével, festészettel és cirkusszal foglalkozó fiatalok kommunát alkotva igyekeztek nyomot hagyni a francia kultúra főbb területein, majd egyre inkább kialakult egy zenei mag Denis Péant költő-énekes-billentyűs vezetésével és Richard Borrueau hegedűs segédletével. Az első években színházi, cirkuszi és filmes produkciókat kísértek Lo’ Jo Triban-ként, majd az első valódi album, az 1993-as Fils de Zamar után a Törzs utótag elmaradt a nevükből. A 90-es évek közepén csatlakozott a zenekarhoz az énekes-szaxofonos Yamina Nied El Mourid és az ő Nadia nővére, és egyre inkább nyakig merültek a nyugat-afrikai zenébe is, majd kialakult az a hang, ami máig meghatározójuk, és amiben éppúgy megtalálható a sanzon hagyománya, mint a keleti befolyás és a karibi ritmusok, különösképpen a reggae és a dub. 1999-ben Maliban a Bohême De Cristal albumon dolgoztak, amikor bekapcsolódtak a legendás Sivatagi fesztivál szervezésébe, majd az ő segítségükkel futott be Európában a sivatagi blues legnagyobb nevévé váló Tinariwen zenekar. 2012-es, Cinéma el Mundo című hatalmas sikerű albumuk után pedig a világzenében mérvadónak számító Songlines magazintól megkapták „az év együttese” címet, és többek közt ezt írták róluk: „ha az élet egy mozi lenne, akkor ez lehetne hozzá a filmzene”.

És bár valóban fantasztikusak az albumaik is, amit élőben művelnek, az páratlan.

Lo’ Jo, 2014 március 23, Művészetek Palotája, Fesztivál Színház. 

 


pop hír lojo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása