2015.05.27. 15:46 – Magyar Ádám

Magyarországon szépek az emberek – Stereo MC’s-interjú

+ játék koncertjegyért az interjú végén

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Május harmincadikán ismét Magyarországon lép fel a Stereo MC’s, egészen pontosan ezúttal az Akvárium klubban lehet majd bulizni az olyan elnyűhetetlen dalokra, mint a Connected vagy a Step It Up. Kérdéseinkre az ikonikus zenekar énekese, Rob Birch válaszolt.

Mi adott neked inspirációt ahhoz, hogy zenész legyen belőled?

Azt hiszem, ez csak úgy jött. A bátyám gitáron játszott, aztán én is elkezdtem zenélni, és magával ragadott a dolog.

Kik a kedvenc dalszerzőid?

Nagyon sokan vannak, és ez azon is múlik, hogy mit nevezel dalnak, az ugyanis lehet akár csak zene vagy csak szöveg is. De mondjuk Sly Stone, a Public Enemy és Bob Marley ott vannak a legjobbak között, meg Neil Young és David Bowie is. Meg aztán olyan elektronikus zenészeket is tudnék mondani, akiket a legtöbben nem is neveznének dalszerzőnek.

Mit tartasz a legnagyobb dolognak, amit elértél a zenében?

Talán azt, hogy ilyen hosszú ideje működik a zenekar. Természetesen vannak olyan dalaink, amik ismertebbek a többinél, de minden, amit csinálunk, a következő lépéshez vezet, így az összes zenénk fontos volt számunkra. Amikor például nehezebbnek éreztük a lemezkészítést, akkor az is eredménynek számított, ha végül befejeztünk egyet.

A karriered során változott a zenéhez való hozzáállásod?

Ez az egész az inspirációról szól. Az egyetlen igazi, valós megközelítés gyakorlatilag az, hogy folyamatosan olyan helyzetbe kell hoznod magad, hogy új ötleteket találhass. Maga a zene pedig természetes módon változik az idő múlásával.

Melyik a legjobb dal, amit valaha írtál?

Még nem írtam meg, különben már abba is hagyhattam volna a zenélést, de az utolsó kettő, amit írtam az a Place Adam Porttal és a Tell Me Why a Terranovával.

Mi lennél most, ha nem zenész?

Szabadságharcos.

Mit gondolsz a mai popzenéről?

Vannak nagyon jó zenék manapság, ahogy mindig is voltak, és van egy csomó, nagy lemezcégek által finanszírozott, felfújt szarság is. De ez mindig is így volt, talán az előadók ruhái azok, amik változtak.

Gyakran veszed észre fiatal zenészeken, hogy inspirációt merítettek a zenédből?

Nos, a zene egy folyamatosan újrahasznosuló dolog, és ahogy ránk is hatással voltak más előadók, úgy remélhetőleg mi is visszaadtunk ebből valamit, reményeim szerint mi is inspirációt adtunk más előadóknak.

Milyen egy tipikus Stereo MC’s-rajongó 2015-ben? Meg tudjátok szólítani a fiatal generációt?

Vannak olyan rajongóink, akik már nagyon régóta azok, és olyanok is, akik csak nemrég fedeztek fel minket például valamelyik dance-lemezünk kapcsán. Úgyhogy ez meglehetősen változatos.

Mit gondolsz, milyen érzelmeket közvetít a zenétek a hallgatók számára?

Nagyrészt örömet, vidámságot, lendületet, de adott esetben el is gondolkodtat egy-egy dalunk.

Ha meg kéne fogalmaznod egy mondatban, hogy mi a Stereo MC’s zenéjének fő üzenete, mi lenne az?

Szabadítsd fel az elméd!

 

Terveztek valami különlegeset a május 30-ai koncertetekre az Akvárium klubba?

Egy válogatást fogunk játszani a dalainkból, és megújítottuk az élő show-t, ami így egy kicsit elektronikusabb irányba ment el. Beleraktunk néhányat az újabb dalainkból, amik korábban nem szerepeltek a műsorban.

Mit gondolsz, működne még a zenekar, ha nem lett volna egy olyan sikeres albumotok, mint a Connected?

Igen. Akárhogy is, biztosan lett volna egy olyan album, ami valamilyen formában, valamilyen körülmények között sikert ér el.

Mi a Stereo MC’s jövője?

Beindítunk egy új, Connected nevű lemezkiadót, ami közös vállalkozás a berlini terranovás barátainkkal. Még 2015 folyamán el is fogunk kezdeni vele lemezeket kiadni, aztán pedig csinálunk majd egy nagylemezt.

JÁTÉK!

Stereo-Játék tárggyal küldjétek el a jatek@langologitarok.hu címre, hogy melyik városból indult a zenekar, és nyerhettek egy páros belépőt a szombati koncertre.


interjú stereo mcs



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása