2017.11.14. 11:46 – Lángoló

Harmadik Ember Összművészeti találkozó ötödször

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

leekajko.jpg

Ötödszörre rendezik meg a HARMADIK EMBER ÖSSZMŰVÉSZETI TALÁLKOZÓT november 17-18-a között a Fészek Kulturális Központban (FKK, Budapest, Kossuth Lajos utca 20). A Harmadik Ember alap programja a haladó szemléletű művészeti ágazatok bemutatása a különböző kísérleti és zajzenéken keresztül, a stoner, a pszichedelikus rock, és az indusztriális műfajok bevonásával. Ezen kívül performanszok, felolvasások és kiállítások képviselik az új-avantgárd szemléletet. Az évenként visszatérő esemény egy teljes mértékben autonóm, önszerveződő mini-fesztivál. A november 17-ei, azaz pénteki napra ingyenes a belépés, a 18-ai szombatira pedig egy ezres. Fellépők a gazdag kínálatból:

NAGY ZOPÁN & SYPORCA WHANDAL (performansz) Idő és tér-tektonikai abszurd improvizációs jelenet. Hozzávalók: leexponált negatív, FeketEpe, kátrány szitok, monokróm testvériség. Mottónk: „33-38 év körüli, elegáns corpus. Elvitetem. Felboncolják. A hullaszakértő és a boncmester is ismerőseim. A férfi gyomrában egy régi, roncsolt, fekete-fehér roll filmet találnak.
Leexponált negatív. Rám bízzák. Most kezdem el előhívni…” (Nagy Zopán: Melankóla, előhívás)

LOMBIK (experimental, noise, drone) A forrasztópáka és a szigetelőszalag bűvöletében élő külvárosi családapák mindennapi frusztrációikat zajjá és lüktetéssé transzformálják. Stílusuk valahol a rákosmenti ambient, terápiás bölcsész-metál és a naiv barkácszaj metszéspontjában helyezkedik el.

ROVAR17 & SYPORCA WHANDAL (musique concrete, experimental) Pénzes Géza és Maller Nándor mechanikus optikai-fizikiai törvényeken alapuló hangszer-objektjeinek linearitását torzítjuk a rituális örvénybe. A bárányok isteneiként az ösztön homályban manifesztáljuk a ki nem mondható szubsztanciát, az iszap mámorába hintjük a luciferi kétkedés magvait. A penészes falak omló állandósága tövébe zuhanva álmodjuk, hogy otthon vagyunk, esti imánk: a trónra csak ember szülhet Istent!

HIDEG RONCS (experimental, noise, drone, ambient) Közel három évtizedre visszanyúló duóformáció, két basszer, samplerek és minden, ami elképzelhető: tételekre bontott kompozíciókban való elmerülés a tér és lélek dimenzióiban. Tagjai a hazai underground két kultikus alakja: Rácz Mihály és Broder Ferenc. A kezdeti idők letörhetetlen lendülete után - mikor is keresztül-kasul utazták a kozmoszt, de főleg az országot, különböző terekben, foglaltházakban sokkolva a hallgatóságukat radikális experimentális-noise zenéjükkel, vagy éppen a hazai közönségüket flexelték le -, napjainkra, igen sok éves kihagyás után térve vissza, zeneileg csendesebb vizekre eveztek, de szuggesztív zenéjük továbbra is sodró lendületű.

GULISIO TÍMEA (költő, író, festő, előadó) Tagja a Katapult Kortárs Alkotóknak, a József Attila Körnek, a Fiatal Írók Szövetségének, a Magyar Írói Szerzői Jogvédő Egyesületnek, az Opál Színháznak, a Szépírók Társaságának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Citizen Naïv együttesnek. A babaház c. elbeszélését Krebsz Áron filmesítette meg 2017-ben.
Kötetei: Nekromantika (2014), Baszorkányok (1. kiadás,2014), A dísznőpásztor (2015), Peremvilág, szerelem tiltott utakon (Onagy Zoltánnal közös kötet, 2015), Húsos bejgli, krampusz-klitorisz és klón-Jézuska Katapult karácsonyi antológia (Apagyi Ferenccel, Komor Zoltánnal, Tépő Donáttal, Zsuponyó Gáborral közös kötet, 2015),Élettársi iszony (2016), Baszorkányok I–II. (2. folytatásos kiadás,2017), Vérnarancs (2017), Gyásztánc (2017)

R717 (experimental, industrial, harsh-noise) Az R717 két magyar művész közös projektje, ők: Noisesculptor és SU-47. Sötét zajokat ötvöznek mély megmerülésen keresztül más zajokkal, legyen az utcai zaj, a természet hangjai, vagy üres, elhagyatott gyárépületek sötét környezete.  Ezeken a kísérleti hullámokon keresztül olvasztják össze saját egyedi jegyeiket, a mocskos zajokat a mély világűrbéli hideg, lassan fejlődő drone hangzással. A zajokon keresztül próbálnak kapcsolatot létesíteni velünk.

GROL BA (ambient, experimental) Horváth Karcsi (Gerzson Pangea), az Entrópia Architektúra volt tagja, és a Pangea Doom nevű formációnak egyik alapítójának egyszemélyes produkciója. Távoli hangok távoli világokból: basszusgitár, sampler és elektronika bevetésével. Lenyűgöző elmerülés és sajátságos zenei kalligráfia.
„Barátom, ki azt mondod, ismersz engem, / nézd meg szobámat: nincsenek benne díszek, / miket magam választottam; nyisd szekrényemet: / benn semmi jellemzőt sem találsz.”
A szanszkrit szó jelentéstartalma végletesen szerteágazó: jelen-elengedést, szabadságot, megszabadulást, magában a nirvánában történő felolvadást, rombolást, ölést, gyógyulást, lezárást is magába foglal. Mégis egy alapigazságra mutat nyílegyenesen: a kötelékek nélküliség, a formátlanság, a megszabadulás erejére.

LEE KAJKO (experimental, doom, ambient) Félelmetesen termékeny és intenzív muzsikus. Zenéje radikális metszése a különböző stílusok ötvözésének, absztraktul és veszedelmesen jól. Olyan stílusokat érint, mint az experimental, elektronika, progressive/sludge/death metal, experimental hip-hop, post-rock, és ambient noise.

SLOW SLOW LORIS (dark-experimental, avantgárd) Viszonylagosan dallamos noise duó berlini székhellyel. Lélegzetelállítóan káprázatos zene, a duó előadása egyszerűen mágikus. Egy valós világ küzdelmének a résztvevői lehetünk, komplex beavatást kapva a különböző síkok küzdelméből. A Slow Slow Loris egy kiveszőben levő és igen veszélyeztetett faj. Az ég kapuőrei, alkalmazva a tradicionális gyógyászatot a gonosz szellemek elleni küzdelmeikben. Tenyerükben temetve rejtik el arcukat „boldogtalanul”.

LIVE ANIMAL TRANSPORT (folyékonyan áramló, minden vonatkozó műfajt magába foglaló elektronikus zene) A duó zenészei, Paxtibi (Juhász Pál) és broderfenec (Broder Ferenc) régóta pályán lévő tapasztalt figurák. Visszanyúlnak a progresszív elektronikus zene legjobb hagyományaihoz, erős ambient és repetitív textúrákkal. Néha kiegészülnek zenészbarátokkal (Tigrics, Drone Travolta etc.), de valódi szabad szellemiségű a formáció, így a műfaji megkötések valójában kilőve. Nem túl gyakran láthatóak, pedig produkciójuk igazi varázslat.

BAND N THE PIT (psychedelic, stoner) A hazai színtér egyik gyöngyszeme: körkörös témák mentén szerveződik hajthatatlanul a végtelenbe, vagyis magával húzó-utaztató álombeliség a három zenész párbeszéde. Mint egy halk haikuban: törhetetlenül sérülékeny, mégis természeti és biotransz. Egyedülálló élmény!

BOM (noisepunk, experimental, industrial) „Szép, mint a tehervonat és a rakéta véletlen találkozása a basszusgitáron.” A BOM, azaz Bass-O-Matic Bíró Kornélnak, a közelmúltban negyedszázados fennállását ünneplő debreceni indusztriális zenekar, a Lyuhász Lyácint Bt. oszlopos tagjának, nem mellesleg a nagyszerű Százaségő megálmodójának és basszusgitárosának egyszemélyes zajpunk-experimentális-ipari formációja. Zenéje önálló életet él, igen radikális, megalkuvást nem tűrő. Koncertjei alapmotívumokra épülő jelenlétbetörések, tehát igen eleven és szuggesztív élményt ígér a fellépése.


hír harmadik ember fesztivál



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása