2017.12.20. 11:44 – dankógábor

A Shapat Terror frontembere lett a Kerekes Band basszusgitárosa - megkérdeztük, miért

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kerekesband-2017.jpg

Kedden jelent meg a hír a Kerekes Band Facebook-oldalán, hogy Kónya Csaba basszusgitáros nélkül indulnak neki a 2018-as évnek. A zenekar köszöni Kónyának az elmúlt 15 évet, és azt írják, hogy

basszusjátéka, sound-ja és zeneisége egyértelműen hozzájárult a Kerekes Band sajátos hangzásához, és elvitathatatlan érdemei voltak a zenekar sikereiben. Csabi nélkül nem születhettek volna meg olyan dalok, mint a Csángó Boogie, a Jellyfish vagy a Medina, és természetesen eddig megjelent albumaink dalai is másként szólnának. Hazai és nemzetközi sikereink mind-mind a közösen létrehozott zenei értéknek köszönhetőek, amiért köszönettel tartozunk neki.

Közleményük végén elárulják, hogy már meg is van Kónya Csaba utódja, aki egy régi barát, de erről később árulnak el többet. A később az most van, ugyanis itt a Lángolón jelenik meg először a hír, hogy Kónya helyére Sohajda 'Sohi' Péter érkezik, akit többek között a Shapat Terror gitáros-énekeseként tevékenykedik a zenei világban. Hogy hogyan jön össze az ethno és a stoner azon kívül, hogy mindkét zenekar egri? Megkérdeztük.

Miért történt a tagváltás?

Fehér Zsombor frontember: Kónya Csaba másfél évtizeden át velünk együtt terjesztette az Ethno Funk üdvözítő igéjét. Csabi a színpadon mindig a maximumot nyújtotta, de a 15 év együttlét alatt megkopott a kapcsolat, ami a későbbi közös alkotómunka rovására ment volna.

Honnan a kapcsolat Sohival?

FZs: Az igazság jól fog mutatni a folktörténeti lexikonokban, mivel Sohival már 7 évesen együtt lógtunk a suliban, a napköziben. Már ott tervezgettük a közös munkát, ám közénk állt a feloldhatatlan ellentét, hogy én Á-s voltam, ő meg C-s "úúú". Sohi így csak 2007-ben lett a zenekar lemezfelvételeinek, stúdió-munkálatainak legnélkülözhetetlenebb alakja, egyben a Testvériség teljes értékű tagja. Tökéletesen megértjük és elfogadjuk egymás hangzás és stílusbeli véleményét, zenei gondolatait. Mindenféle nyalizás nélkül Sohinak ugyanolyan érdemei vannak az eddigi lemezeink sikerében, mint bármelyikünknek. Épp ezért örültünk, hogy ott állt velünk a színpadon 2013-ban, a második Fonogram-díjunk átvételekor.

Sohi: 2005-ben már a Pimasz előtti demókat a szüleimnél vettük fel a nappaliban. A zenekar azóta is ragaszkodik hozzám, amire büszke vagyok. Olyan ez a helyzet, mint összejönni valakivel a baráti társaságodból. Mellesleg nem tudtam, hogy tudják, hogy tudok basszusgitározni. 

Milyen változást hozhat ez a zenében?

Sohi: A zene ösztönös dolog kell, hogy legyen, az adott pillanatban dől el, mi lesz egy ötletből, dalkezdeményből. Nem tudhatjuk előre mi lesz az irány, ha új dalok születnek. Mindenesetre nagyon várom a közös dalszerzést, és én is kíváncsi vagyok mit hoz. Az eddigi közös próbák nagyon eredményesek és jó hangulatúak, négy próba alatt hat régebbi számot dolgoztunk át.

FZs: Már most érződik az a grunge-os, kőkemény dinamika a játékában, ami a nagyterpeszes ethno funk-nak is velejárója. Személyével - egy frissebb szemlélettel de - tovább erősödik zenénkben a Seattle Sound. A zenekar belső dinamikája teljesen újjászületett, alig várjuk, hogy nekiugorhassunk a 2018-as évnek. 

Az alábbi videóban egyébként már együtt szerepel a Sohajda és a zenekar:

A zenekart legközelebb márciusban az A38 hajón láthatják a rajongók.

A poszt megjelenését a Cseh Tamás Program támogatta:

cstp_logo.jpg


funk folk hír kerekes band világzene ethno shapat terror



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása