2018.04.10. 18:00 – Gnosis

Meztelen versek - Naked SZESZ-albumpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

naked_1.jpg

"Mindaz ami van ebben a világban és mindaz ami nincs: ennek leegyszerűsítése és lecsupaszítása a zenekar és annak neve is..."  Így jellemzi magát a Naked SZESZ, a Szegedi Egyetemi Színház zenekara. Létige című debütáló nagylemezük premiere kapcsán a zenekar énekes-gitáros frontemberével, Varga Norberttel beszélgettünk.

Mi a banda története, milyen apropóból alakultatok? Mutasd be a zenekart!

A Szegedi Tudományegyetem kulturális irodája minden évben ír ki verspályázatot és onnan jött a megkeresés, hogy azokat a verseket, amiket a hallgatók megírtak különböző témákban - minthogy akrosztichon, szerelmes vers, így verselünk mi- megkapjuk őket és bármit csinálhatunk velük. Itt aztán rengeteg dolog felmerülhetett volna, de a legizgalmasabb ötletnek az látszott, hogy ezeket a verseket zenésítsük meg, dramatizáljuk, és próbáljuk őket egy egységes, izgalmas hangulati, dramaturgiai sorrendbe állítani. Ekkor alakult a zenekar első magja, dobos nélkül két gitárral, egy zongoristával.

A Szegedi Füvészkertben az első Levendula napokon történt az első fellépés, itt Géczi Gergő verse is elhangzott zenésítve, és ő a műsor végén oda is jött hozzánk, hogy szeretne csatlakozni, mert jó volt ez a műsor. Innentől aztán minden évben ezeken a fellépéseken Gergő is gitározott és a versekre dalokat illesztettünk. A dobosunkkal, Radvánszky Gáborral kettesben kezdtünk el zenélgetni, de hogy pontosabb legyek, akartam csinálni egy olyan fellépést, ahol White Stripe-os felállásban szólalunk meg, vagyis a dob és én, és egyáltalán nem a verszenésítős munka miatt. Gábor azt mondta, szuper, de nézzük meg, működik-e valami kémia?

Megszólalt az egész, élveztük a zenélést, és akkor már úgy éreztem, izgalmas és vagány lenne zenekarként megszólalni a harmadik verszenésítős füvészkerti fellépésünkre. Gergő merész húzással azt mondta, minden szuper, de egy zenekar fontos eleme a basszusgitáros, és ő véletlenül ismer is egyet. Fazekas Mátéval régóta zenélt már együtt több formáció keretében is (Sungazers, Dead Like Dinosaurs), így Gergő megkeresése után Máté is csatlakozott hozzánk, hogy betöltse ezt a posztot. Ekkor írtunk 2016-ot. Azóta túl vagyunk sok közös élményen, koncerten, valamint egy veszprémi egyetemi színházi találkozós fellépésen. Tavaly decemberben a Miracle Sound stúdióban vettünk fel tizenhat számot, ami egy válogatás az elmúlt időszak terméséből. Így készült el első nagylemezünk anyaga. 

Fő profilotok a versmegzenésítés. Mi alapján választotok verseket, költőket?

Az első merítést elsősorban a szegedi egyetemisták akrosztichon verspályázatra készült versei jelentették. A már említett első fellépésen a füvészkertben ezeket játszottuk, de voltak és vannak kedvenc költőink, akiket az évek során belecsempésztünk a műsorba. Erre azért is volt szükség, mert nem tudtunk mindig irodalmi műsort csinálni, és mire a teljes formáció kialakult, úgy éreztem, érdemes egy eklektikus, a kortárs költészetre, az ismeretlen költőkre, vagyis egy ilyen múltra, jelenre és esetleg a jövő irodalmára, költészetére is reflektáló műsort létrehozni.

A Naked SZESZ elnevezés is ezt takarja. Elfáradtam 2016-ban, és szerettem volna egy meztelen, színháztól elrugaszkodottabb produkciót csinálni, ahol közös a munka, az ötletelés, ahol gitározhatok és énekelhetek, nincs szervezés, díszletezés, molyolás, szövegmegtanulási-határidők kiszabása. Volt készen tehát pár dal egy szál gitárral, amit megmutattam a zenekarnak, így került a képletes asztalra Ady Endre, József Attila, Varró Dániel, Szilágyi Domonkos és Kosztolányi Dezső költészete és versei. A zenekar sok felkérést is kapott, leginkább Jagos István Róbert költőtől, aki az országos POET találkozót szervezte meg minden évben. Ide először csak engem hívott énekelni és gitározni, aztán később már az egész zenekart.

Felkért arra is bennünket, hogy a második Baka István parafrázis pályázat verseiből csináljunk egy zenés műsort. Ekkora már sokat játszottunk együtt és Baka István világával és költészetével találkozni és ezeket dallá szerkeszteni izgalmas feladat volt. Emlékeim szerint huszonhét versről volt szó, ebből tizennyolc dal formájában szólalt meg ezen az estén 2017. októberében. Igazából a merítés elég széles, és szerintem csak mélyebb lehet ez az idő múlásával. 

Milyen szálakon köthető a zenekar az Egyetemi Színházhoz?

Kezdetben erősen a SZESZ repertoárjának része volt. Máig se került ki onnan, ugyanakkor van egy ilyen félig tudatos és tudattalan irány is, hogy egyre többször játszottunk kocsmákban, koncerthelyszíneken ahogyan egy „rendes” zenekarhoz illik is. Látszik, hogy már kezdi lerúgni magáról a performance jelleget a történet. Nem akarom túlmagyarázni, de én eredetileg a névhez méltóan, hogy "Naked", azt is fontosnak tartottam, hogy legyen úgy, ahogy a nagy színházi könyvekben is meg van írva, szóval, hogy legyenek a félmeztelen testünkre verscímek idézetei felírva az akkor elhangzó műsorból. Nyilván ez a helyzet érdekes és izgalmas, hiszen kvázi van jelünk, jelmezünk a szövegen túl, és nem csak osztjuk az észt, hogy ezek a versek, dalok, amiket énekelünk, ezek ettől meg attól a költőtől vannak.

Szerintem ez nem hatásvadászat, ilyenkor el lehet azon vitatkozni egy egyetemista lánnyal a verszenésítős játék végén, hogy ezzel miért vonjuk el a közönség figyelmét a szövegről. Ezek jó viták és értékesek és pozitívak; végre valaki vitatkozik, elemez, ítélkezik, magyaráz, kérdez egy fellépés, egy játék, egy élmény kapcsán. Tehát két verziója létezik a zenekar tevékenységének: az egyik a “Naked SZESZ” verszenésítős játékunk, a másik pedig a Naked SZESZ koncertünk. A koncerteket más szempontból közelítjük meg, bizonyos részei itt is fellelhetőek a játék verziónak, de inkább ahogy a közönség reagál, úgy alakul minden, annyival kötetlenebb, mint a játék verzió és ott nincs „jelmezünk” sem. 

Hol lehet titeket megtalálni? Legyen szó a fizikai vagy a virtuális térről.

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) Facebook oldalán és a Naked SZESZ youtube és facebook csatornáin. Fizikailag Szeged koncertező színhelyein, ha pedig verszenésítős játék, akkor a szokásos játszóhelyeinken: a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának régi tornatermében, valamint a Szegedi Pinceszínházban. 

Talán nem véletlen, hogy a lemez premierkoncertje a költészet napjára, április 11-ére esik. Mondj pár szót az esemény körülményeiről!

Azért erre a napra időzítettünk, mert egy verszenésítős zenekarnak jó apropó koncertet adni József Attila születésnapján. Annak is örülünk, hogy megjelenik az első lemezünk és nagyon szeretnénk élőben is megmutatni ezeket a dalokat azoknak, akik már ismerik őket és azoknak is, akikre a verszenésítés aktusa hívta fel a figyelmet, vagy csak szeretnének élő zenét hallgatni. Egy jó költészet napi program is lehet bárkinek ez, és természetesen ünnepeljük a magyar költészetet is ezzel az eseménnyel.

A koncertnek a Hungi Vígadó ad otthont, készülünk egy puritán díszlettel, látványvilággal, a lemez 16 dalával, jó pár érdekességgel, és a lemezen még meg nem jelent dalokkal.


vers dal alternatív bölcsész Naked SZESZ



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása