2008.12.16. 21:54 – Janurik János

Egy f/r/ontos koncert az év végén

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Front 242 @ Sportmax 2, 2008.12.06.

December 6-án réges-régi mulasztását pótolta nálunk a Front 242 zenekar. A szinti-pop alternatív ágának egyik legősibb hajtása idén volt 27 éves, de ez idő alatt még egyszer sem jártak Magyarországon. Most végre élőben is megcsodálhattuk az elektromos test zene úttörőit, név szerint Patrick Codenyst, Jean-Luc De Meyert, és Richard 23-t - és persze, ne feledkezzünk meg a negyedik tagról, Daniel Bessanuttiról sem, aki a keverőpult mögött szerényen meghúzódva teszi / tette a dolgát. Első itteni koncertjükkel kapásból egy új csarnokot is felavattak a belga fiúk, az EBM-bulira ugyanis a Sportmax 2-ben került sor.

Annak ellenére, hogy egy mára már lényegében kihalt műfaj képviselői koncerteztek itt, akik legnagyobb sikereiket közel 20 évvel ezelőtt abszolválták, szép számú közönség gyűlt össze az arénában. Nem csak magyar rajongók voltak itt, hanem szép számmal képviseltették magukat csehek, horvátok, sőt, németek is.

Aki látta a Front 242 Catch The Men című live DVD-jét, és / vagy meghallgatta az idén ősszel megjelent Moments… koncert-válogatást, az nagyjából tudhatta, mire számíthat szombat este.

Az Interzone nevű társaság sokak számára fogyaszthatatlan iparzenéje után végre felcsendültek a Happiness hangjai, és kezdetét vette a show. Előbb Richard 23 - polgári nevén Richard Jonckheere - lépett színpadra, majd nem sokkal később Jean-Luc is követte őt. Patrick szinti-állványa mögött megbújva adta nekik a talp alá-valót. A két EBM katona egymást, és a közönséget hergelve pörgött a színpadon, és tették próbára a publikum hallójáratait, és zsigereit. Olyan klasszikusokat hallhatunk élőben, mint a politikai kampánybeszédből samplingelt Funkahdafi, vagy a totális kakofónia élményét nyújtó Welcome To Paradise. (Ez utóbbi bigott vallásosoknak szigorúan csak orvos felügyelete mellett ajánlott!) Volt még persze baljósan csengő No Shuffle, és jelen sorok szerzőjének egy másik nagy kedvence, a Lovely Day is. Nem maradhatott ki a setlist-ből a Headhunter sem, és együtt skandálhattuk a fiúkkal az elhíresült sorokat: Lock the target, Bait the line, Spread the net, és végül: Catch the man!

Már csak ezért is megérte volna kimenni a koncertre, de hátra volt még a ráadásblokk, mely az ütős Punish Your Machine-nel zárult.

A december 6-i koncert folytatásaként betervezett Neuwerk Festival - előre nem látható okok miatt - sajnos elmarad. A világgazdasági válság ide is kíméletlenül betette a kezét… De, hogy a Front 242 Crapage című számának szövegét idézzem, ne adjuk fel, lesznek még ehhez hasonló koncertek Budapesten!

…Always ready for another start
Always going for another round…

(Kép: Janurik János)


electro koncertbeszámoló front 242



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása