2008.12.24. 13:13 – _fá_

Minden idők legidegesítőbb karácsonyi dalai

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Reggel már kellemes ordibálásra kelsz, ha egyedül élsz, akkor a szomszéd Józsi bácsit teremti le asszonya, mert már megint rácsöpögtette a faggyút a terítőre. A tudat, hogy eljött a nap, ami miatt egy rakat pénzt költöttél, hosszú órákat töltöttél sorban állással, és a borzasztó kézügyességed ellenére kéttonnás dobozokat csomagolsz. Az ajándékoknak örülsz, különösen a hatvanhetedik alsógatya, és a hetvennyolcadik tusfürdő kelti fel érdeklődésed. Összejön a család egy éves rendes ordibálásra, a halászlé el lett sózva, gyullad a fa. De az egész nem lenne teljes, ha nem kéne hosszú-hosszú évtizedek óta a frissülésre szinte teljesen képtelen karácsonyi dalrepertoár klasszikusait meghallgatni.

Ezek azok a dalok, amiket mindenki ismer, de annyira, hogy George Michael első hangfoszlányai vezényszóként hatnak, hogy indulás pénzt költeni. Ráadásul Mariah Carey érzelemtől fűtött előadásmódja hallatán sem egy jó dugás jut senkinek sem az eszébe, hanem a família. Ami összeköti ezeket a szerzeményeket, az a tény, hogy borzasztó szarok, a többségük a lehető legkínosabb szinten az. A Lángoló Gitárok most pedig elmondja, hogy ezek közül mégis mely dalok a legrosszabbak. Vigyázat, a többség tömeggyilkosságba fullaszthatja a szeretet ünnepét!

5. Josh és Jutta – Szép karácsony

Ez viszonylag új darab, és gyakorlatilag mindent elmond a magyar könnyűzene jelenlegi állapotáról. Josh és Jutta büszkén viszi tovább az előző évtized olyan nagy alakjainak az örökségét, mint a Soho Party, vagy az Emergency House. Karácsonyra kicsit visszavettek a diszkózásból, és hallgattak egy kis Zoltán Erikát – ott a helye a Hé Miszter Hóember mellett hazánk legvállalhatatlanabb produkciói között. A klippel együtt meg különösen!

4. Animal Cannibals – Csak karácsony

Ez az utolsó magyar a listán, bár akár egy külön itthoni line upot is össze lehetne állítani. A szereplés mégis indokolt, mert hát az Animal Cannibals is egy izgalmas jelenség. Értem én hogy ők keményen felkarolják a magyar hiphopot, tök kedvesek az undergroundért tett erőfeszítéseik, de könyörgöm, tisztességes muthafucka hogy képes olyan emberekkel közösködni, akik írtak egy olyan rímet, hogy „megkaptam mindent, amire régóta vágytam, kiskarácsony nagykarácsony bejgli a számban”? Biztos jókat kuncogtak a szövegek írása közben, ide vezet a humorérzék hiánya. Szerencsére Ganxstáék megmondták nekik a frankót, kellett volna maradniuk a takarítónőnél.

3. Mariah Carey – All I want for Christmas is you

Az elején már említettem ezt a dalt, válogatásom kihagyhatatlan darabját. A szerzők valószínűleg szereztek egy generátort, aminek tulajdonságokat kell megadni, és kidob a végén egy popdalt. Careyék bepötyögték, hogy „minden amit utálni lehet a karácsonyra írt dalokban”. A gép profi munkát végzett: idegesítő csilingelés, jól elhelyezett, reménykeltő kórusok, és persze ráénekelve, hogy Mariah csak engem akar karácsonyra. Ha még áll a dolog, megtalálsz cicus!

2. Billy Mack – Christmas is all around

Igen, tudom, hogy ez a szám csak egy vicc, az amúgy egész szórakoztató giccsparádé Love Actually c. filmből (magyarul Igazából szerelem). A tragédia az, hogy egy a szándékosan szarnak készült dal csont nélkül a rádiók egyik kedvenc ünnepi trekkje lett, bárki arcpír nélkül beolvassa, hogy Billy Mack dala következik, annak ellenére, hogy az említett úr nem is létezik. Az eredeti Troggs szám természetesen ordas nagy alap.

1. Yello – Santa Clause

Na ez már tényleg egy szuicid hangulatot előidéző szám, mit nekünk Portishead! Sokan azt hinnénk, hogy a Yellónak ez az egyetlen sikerdala, de tévedés, ők produkálták a remek Oh Yeah c. számot is. Szóval, ha van egy menő hangtorzítód, egy Casio gyerek-szintid, meg ronda gülü szemed, akkor irány a zeneipar! Az, hogy már 13 éve tartja magát a legjátszottabb karácsonyi dalok között, mindent elmond a színtér minőségéről. Remek felvezető a „Karácsonyi dalok pánsípon” CD feltétele előtt, és legyünk rá büszkék: végre valami nagyon szörnyű, ami nem Magyarországon keletkezett!

+1.

A Killers, (illetve itt csak Brandon Flowers) azért csak megtesz mindent, hogy ne lehessen rájuk vállalható zenekarként gondolni. Épp hogy kijött a remek harmadik lemez, megajándékozott minket egy karácsonyi dallal, amit olyan illusztris vendégekkel készített közösen, mint Elton John (akinek ez volt az egyetlen esemény, amire még nem írt számot), és a Pet Shop Boysos Neil Tennant, aki meg nem tudom mit keres itt. Mondhatnám, hogy annyira nem szörnyű, de ha befut – márpedig erre minden esély megvan -, akkor ezt is pont úgy fogja mindenki utálni, mint a fent elkövetett dalocskákat. (Ezúton is szeretném megköszönni a kiadónak, hogy országunkban nem engedélyezi a klip jutubon való megtekintését!)

És hogy ne legyen negatív a végkicsengés, íme egy ember, aki még ebből a kínos témából is menőn tud kikászálódni. Snoop Dogg szerencsére nem hazudtolta meg magát, a szeretet ünnepére is kapunk egy szeletet a gettózás szépségeiből. Pimpelés on!

A végére pedig, akkor maradjanak a jókívánságok, boldogat!


yello killers elton john snoop dogg animal cannibals mariah carey hellókarácsony billy mack josh és jutta klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása