2009.03.25. 15:00 – mista

Nevet változtatott a popzenei kritikusok tavalyi kedvence

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nem ma történt, de eddig még nem írtunk róla mi sem és más sem (magyarul), úgyhogy jobb később, mint soha alapon most szólunk, hogy a tavalyi évben a nemzetközi szaksajtó által igencsak körülrajongott Santogoldot már egy ideje nem így hívják, hanem máshogy. Az énekesnő nem kommentálta a névváltoztatásának okát, ám erősen sejthető, hogy annak hátterében egy kényelmetlen és felesleges pereskedés elkerülése állhat, amit valószínűleg minden idők egyik leghülyébb filmjének és reklámjának kiötlőjével kellett volna lefolytatnia, ha nem változtat. Változtatott.

Santogold neve ebben a formájában azért lehetett problémás az énekesnő számára, mert a nyolcvanas években egy igencsak furcsa fazon használta már ezt a nevet, sőt, mint kiderült, azt mind a mai napig használja is és nem nagyon tetszett neki, hogy ebben oly sok idő után mostantól osztoznia kellene valaki mással. Mielőtt azonban elárulnánk, mi lett az ügyből, érdemes megnézni jobban, kiről is van szó.

Santo Gold, a férfi, leginkább arról ismert, hogy neki köszönhető a Blood Circus című 1985-ös sci-fi, amiben (na most kapaszkodjon mindenki!) a Zoran bolygóról származó idegen lények azért érkeznek a földre, hogy megküzdjenek az USA és a Szovjet Unió profi pankrátoraival, akiket egyébként természetesen jól fel is falnak egy-egy győztes meccs után.

De ez még semmi! Ugyanis az eredetileg Santo V. Rigatuso, valamint Bob Harris néven is ismert férfi valójában azért hozta létre a filmet, hogy ezzel reklámozza szintén Santo Gold névre hallgató ékszerekkel kereskedő (!) vállalkozását. Rigatuso ennek megfelelően meg is jelenik a filmben, és az idegenek között zajló mindent eldöntő mérkőzés előtt elénekli az arénába összesereglett közönségnek a Santo Gold című számot, aminek szövegileg ugyan az égvilágon semmi köze a film történetéhez, az ékszerekhez viszont annál inkább.

Most tegye fel a kezét kommentben, aki hallott már ennél súlyosabb baromságot! Köszönjük.

Meg kell jegyezni, hogy van ennek az egésznek egyébként egy olyan verziója is, miszerint ez a minden értelemben fantasztikus film Rigatuso nélkül is elkészült volna és neki "csupán" a reklám erejéig volt komolyabb köze az alkotáshoz, de az előbbi verzió képviselői vannak többen. Akárhogy is volt, a filmet végül hivatalosan soha nem mutatták be széles körben, csak néhány mozi játszotta.

Ennek ellenére a férfi ékszereivel és televíziós reklámjaival marha sok pénzt kaszált a nyolcvanas években, amit aztán valahogy el is szórt rendesen (erről tanúskodik a How I made and lost 50 million dollars in the Mail Order Business - The Santo Gold Story című könyve), úgyhogy manapság leginkább egykori kétes népszerűségét próbálja meglovagolni a sokáig elveszettnek hitt Blood Circus rejtélyes körülmények között előkerült eredeti szalagjaival, új számok, sőt egy komplett új album készítésével. Mindezt azonban feltehetően ő maga sem veszi túl komolyan. Legalábbis mi merjük remélni.

Szóval valószínűleg miatta kellett a tavaly a nemzetközi kritika által szinte agyondicsért, sokak által az év egyik legizgalmasabb előadójának nevezett, az NME által is díjzatott Santogoldnak, az énekesnőnek, nevet váltania, bár ezt hivatalosan sehol sem állította és nem is akarta megindokolni a döntést. Ugyanakkor az tudható, hogy Rigatuso amint tudomást vett az eredetileg Santi White nevű hölgy létezéséről, több helyen is hangot adott véleményének, miszerint White egész egyszerűen ellopta az ő 1983 óta "használatban lévő" nevét. A férfi egy pert is kilátásba helyezett az énekesnő ellen, sőt, az üggyel kapcsolatos érzéseit egy szenzációs új dalaban fogalmazta meg, ami már egy ideje kering a neten, igaz, különösebb érdeklődést nem váltott még ki a világból.

Santogold, az énekesnő, amennyiben utánanézett, pontosan kinek is van baja nevével, feltételezzük ugyan olyan jót röhögött a dolgon, mint mi, ugyanakkor elkerülendő a pereskedést rögtön meg is tette a megfelelő lépéseket és nevét Santigoldra változtatta, kiindulva eredeti nevéből. Ezzel megváltozott az énekesnő Myspace-oldalának címe is, weboldala azonban még mindig elérhető a santogold.net címen, bár nem frissül.

Neki ezúton is kívánunk további sikeres pályafutást, még sok olyan lemezt, mint a tavalyi Santogold című album, Mr. RigatusoHarrisGold pedig reméljük, annak ellenére, hogy itt azt írják, ő és képviselője még mindig nem elégedettek a dologgal, neve ügyében az eddig elért sikeren felbuzdulva már nem tervez további komolyabb lépéseket, és pereskedés helyett ő is inkább újabb termékeny alkotói éveknek néz elébe. Például elkészülhetne a Blood Cricus 2! Az mindenkinek jobb lenne, még akkor is, ha Mickey Rourke talán nem vállalná.

Santigold - Creator

Santigold - L.E.S. Artistes

Santigold - Lights Out


indie pop rock videó hír electro santigold



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása