2009.06.18. 08:24 – Juhász Edina

Férfigroupie és disznóhús

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Tarja maga is bevallja, hogy ő már csak a Nightwish volt énekesnője marad, letagadja korábbi nyilatkozatát, beszél a férfigroupie-król, és arról, hogy rémlik neki, mit is jelent a neve magyarul. Június 20-án, szombaton pedig a Petőfi Csarnokban koncertezik.

Már többször jártál Budapesten, emlékszel bármire is?
Ó igen, nagyon is sok mindenre. Budapestet imádom, először akkor jártam ott a középsulis kamarazenekarral, mikor 16 éves voltam. Akkor körbevittek minket a városban, megmutatták a nevezetességeket, és sokat meséltek a kultúrájáról is a helynek. Mostanában mindig úgy mentünk, hogy csak a nightlinerből láttam a fényeket, de most koncert előtt jópár nappal már Budapesten leszek, gyakorlunk a zenekarral, de hagyok időt magamnak a városnézésre is, kíváncsi vagyok mennyit változott.

Mit javasolsz a rajongóknak, hogyan készüljenek a koncertedre?
Voltam én már a szóló projektemmel nálatok, ráadásul, ha jól emlékszem ugyanazon a helyszínen léptem fel, mint most, és akkor teljesen meg voltam elégedve a közönséggel. Az volt akkor az első európai koncertem, és nagyon jó lökést adott, tudom, hogy nagyon nagy szeretettel fogadtak engem, remélem most is így lesz. Akik már voltak azok tudják, hogy próbálok egy olyan koncertélményt nyújtani, ahol többfajta zenét kapnak. Nem csak heavy metalt, hanem nagyon érzelemdús, csendesebb zenét is, de szerintem erre már számítanak is.

Egyszer olvastam, hogy nem is igazán kedveled a metál zenét. Akkor hogyhogy ezt énekelsz?
Hol olvastad? Én ezt nem is mondtam!

Egy magyar újság interjújában.
Ez nem igaz! Én szeretem! Ismered, aki írta?

Talán tudom ki az…
Akkor légy szíves verd meg! Azt érthette félre, hogy én sokáig nem ismertem a metál zenét, de aztán elkezdtem vele barátkozni, megszerettem. Tény, hogy igazán rajongó a Nightwish alatti korszakban lettem, és sok zenekart is akkor ismertem meg jobban, de előtte is hallgatgattam, és sosem határolódtam el tőle. A heavy metal a zenei karrierem jelentős része. Nem az egész, mert klasszikus zenés éveimet is a karrierembe sorolom, de nagyon nagy részét kiteszi.

Van olyan énekes, akit példaképednek tartasz?
Sosem voltam, az az igazán rajongó típus, nem volt nagy énekesnő kedvencem, de vannak olyanok, akiket a mai napig nagyon szeretek, és nagyra tartom az énekesi munkájukat. 6 éves korom óta zenélek, 15 évesen már nem laktam együtt a szüleimmel, úgyhogy eléggé független csaj voltam mindig is, és ez olyan formában zenei érdeklődésemre is kihatott, hogy nem gyűjtöttem magam köré nagy idolokat, hanem mindig léptem tovább ahogy az életben is. Szerettem Whitney Houstont mikor 8-9 éves voltam, aztán inkább a klasszikus zenével foglalkozó énekesnők karrierjét követtem, mint például Cecilia Bartoli, mert akkor éppen a abba ástam bele magam. Ma nagyon nagyon szeretem Peter Gabrielt, a stílusát, a dalait, a hangját, mindent.

Még mindig képzed a hangod?
Igen. Szerintem ezt sosem szabad abbahagyni. Most Buenos Airesben élek, itt van tanárom, és ma már én is adok énekórákat.

Kikkel veszed fel az új lemezt?
Ezt még nem tudom pontosan, már egy rakás új dalt megírtam, és remélem az év végén bele is vethetem magam a stúdiózásba. Még nem találtam ki hogy melyik dalok kerülnek fel a lemezre. Szerintem ugyanazokkal a zenészekkel fogok dolgozni, akikkel eddig is, akik velem turnéznak, de az a helyzet, hogy ez a dalokon is múlik. A zenészeim nagyon nyitottak, és nagyon színes zenei hátterük van, nem csak metál arcokat szedtem össze, de szerintem lesznek vendégek is.

Van a zenészeknek beleszólása a dalaidba?
Meghallgatom a véleményüket, most például Alexszal a gitárossal együtt írtunk néhány dalt, de nem is tudok nagyon mit csinálni, elmondják ők maguktól is.

Mennyire utálod, ha egy koncert után Nightwish lemezeket visznek neked oda aláírni?
Egyáltalán nem utálom, büszke vagyok azokra az albumokra is, és az is én vagyok, nem is akarom, és nem is tudom letagadni őket, szóval nem szokott idegesíteni a dolog. Elég sok olyan srác van, aki a Nightwish-sel ismert meg, és most a szólókarrieremet is nyomon követi. Ennek én csak örülni tudok. Mondjuk nem egyszer fordult elő, hogy új albumot is hoztak, hogy írjam alá, az már mondjuk viccesebb történet, mivel ugye azon már nem én éneklek.

Szerinted mikor kerül le rólad az a címke, hogy „a Nightwish volt énekesnője”?
Őszintén? Soha. Örökre az maradok.

Mindig meg akartam kérdezni valakitől, akinek muszáj tudnia: vannak férfigroupie-k?
(Hangját lehalkítva) Húúú, itt ólálkodik a férjem a telefon mellett, szóval azt kell, hogy mondjam, így óvatosan: biztos vagyok benne, hogy vannak, de én csak néhánnyal találkoztam, azokkal is már nagyon-nagyon régen. Koncert után, én megyek vissza a szállodába, vagy a buszba, és csendben, nyugalomban töltöm az este hátralévő részét, de szerintem léteznek, persze. (nevet)

Tudod mit jelent a neved magyarul?
Egyszer valaki mondta. Tudom, hogy valami nagyon vicces, meg hogy köze van a disznóhoz, de egyébként tök őszintén mondom, örülök, hogy jelent valamit. Finnül nem jelent semmit, de legalább magyarul igen. Végül is nem rossz kaja a tarja. Egyébként nagyon vicces ez a finn-magyar nyelvrokonság. Nektek is vannak szavaitok, amik meg nálunk jelentenek valami teljesen mást.


opera interjú metál nightwish tarja



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása