2009.07.13. 10:08 – lánggitár

B.B. King Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nemcsak a megszállott blues rajongók táborában számít szinte félistennek a gyapot ültetvényről színpadra kerülő B.B. King, hiszen a múlt század negyvenes éveitől kezdve keveri mesterien a dzsesszt, a szvinget és a mindenkori popzenét is. A B.B.-t megillető maximális tisztelet persze nem csupán életkorának és az ehhez párosuló hihetetlen energiának szól. Ő nem az a figura, akinek koncertjeire azért mennek tízezres tömegek, mert valaha óriásit alakított és idős korában korábbi sikerein evickélve még ma is eladható. A király ma is simán olyan gitárjátékkal örvendezteti meg a színpad előtti tömeget, mint amitől mindenkinek leesik az álla.

Többek között Lonnie Johnson, Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker hatására kifejlesztette a világ legkönnyebben felismerhető gitárstílusát, ám technikája ennek ellenére elég komplex. Hangos akkordozás által megszakított szólisztikus témák; elegáns vibrátók; precíz, énekszerű húrnyújtási technika jellemzi Lucille nevű gitárjára komponált előadását. Ezek a stílusjegyek a jelenkori rock gitárjáték technikájába is beépültek, nem hiába tekintenek rá példaképként gitárosok ezrei, köztük Eric Clapton, George Harrison és Jeff Beck is.

’69-ben a Rolling Stones felkérte, hogy tizennyolc állomásos turnéján bandájával kísérje el őket, ugyanennyi koncerten lépett fel Ike és Tina Turner előtt, 1989-ben a U2-val utazta körbe a világot. Bonóékkal három hónap alatt Írországon kívül megfordultak Hollandiában, a volt NSZK-ban, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is. 1989-ben velük közösen nyerte el az MTV Video Music Awards legjobb videóklip díját (When Love Comes To Town).

Ilyen múlttal érkezik B.B. King, akinek három nap múlva megrendezésre kerülő koncertjére nyugodtan tekinthetünk úgy, mint egy búcsúzó legenda utolsó magyarországi örömünnepére, ahol a blueson keresztül majd’ félévszázados összefoglalót kapunk a dzsessz és sok más stílus zenetörténelmi nyomairól.

Tehát: 
B.B. KING
One More Time Tour
Special Guest: Susan Tedeschi
2009. július 16. 20:00
Papp László  Budapest Sportaréna 


hír program blues bb king



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása