2009.09.07. 09:46 – -dj-

Hipnotikus, elvont, bizarr – Angertea-interjú és klippremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az Angertea igazi kompromisszummentes zenekar. Sem a zenében, sem a csapat körüli egyéb dolgokban nem alkusznak meg, és erre büszkék is. Ennek megfelelően nem is nagyon ismertek, viszont cserébe viszonylag kicsi, de rendkívül stabil, már-már fanatikus rajongói bázisuk van. Amolyan elvont grunge, amit játszanak, és már a harmadik nagylemezük jelent meg idén. Az ezen lévő Endless Fields dalukhoz készítettek legutóbb klipet, amit itt most be is mutatunk a Lángoló Gitárokon, egy terjedelmes, Mihály Gergely énekes-gitárossal készült interjú után.

Van értelme egy magatokfajta, underground rockzenekarnak klipet készíteni?
Szerintem van, sőt én talán ebben látom a megoldást a jövőben a zeneipar egyre romló állapotára. Nagyon úgy tűnik, hogy pár éven belül eltűnnek a cd-k, befuccsol a legtöbb kiadó, és marad a letöltögetés. Azt látom, hogy sajnos egyre inkább egy-egy dal az, ami fontos az embereknek, nem egy teljes lemez, és azáltal, hogy csinálunk hozzá egy klipet különlegessé, és méginkább megjegyezhetőbbé tesszük. Magunk is tapasztaljuk, hogy a klipes dalainkra jobban beindulnak az emberek koncerten. Volt már olyan is, hogy a közönség hangosan kórusban üvöltötte a „SZÍVPÖRKÖLT” szót egy koncertünk vége felé, utalva ezzel arra, hogy a Waterfront Syndrome-ot akarják hallani. Amúgy meg manapság, ahogy egy lemezfelvétel, a klipkészítés sem olyan drága, mint sok-sok évvel ezelőtt. Szinte fillérekből ki lehet hozni nagyon jó minőségű cuccokat, csak lelkes és szerény embereket kell találni a melóhoz.

Internet nélkül lenne klip?
Igen, bár nyilván akkor tizedannyi helyre sem jutna el. Például már 2001-ben is csináltunk klipet az azóta befutott Lóránt Demeterrel, pedig akkor még nagyon nem voltak felkapottak az ilyen videómegosztó portálok. Felnyomtuk a cd-nkre, meg elküldtük betán a Z+-hoz, és annyi. Érdekes módon akkoriban sokszor nyomták ott. Valakinek nagyon bejöhetett, mert még ilyen koradélutáni időpontokban is többször láttuk. A lényeg, hogy nekünk főleg magunk miatt fontos, hogy a zenénk ilyen formában is megjelenjen. Jó lesz majd öregapóként visszanézni a klipeket az unokákkal.

Az Endless Fields egy ún. image-klip, magyarán nincs sztori, hanem a zenekar előadása látható. Ha sztori lenne, akkor legszívesebben mit csinálnátok meg?
Vannak sztorik, amik koncepcióban közel állnak az eddigi klipjeink lelki világához. Ilyen horror szerű, hipnotikus, elvont, bizarr dolgokra kell gondolni. Szóval tele vagyunk ötletekkel, amiket meg is fogunk valósítani a következő lemezeknél, de nem nagyon árulnék el részleteket, mert még véletlen valaki lekoppintja valamelyiket. Most viszont az volt a koncepció, hogy meglepjünk mindenkit egy olyan klippel, amire senki sem számított tőlünk. Mindig azt mondtuk, hogy soha az életben nem lesz image klipünk, erre tessék. Mondjuk nem is egy szokvány image klip, legalábbis nem az volt a cél. Konkrét kérés volt a rendező srác, Kocsis Attila, irányába, hogy az arcunk ne nagyon legyen látható, és legyenek benne durván gyors-kaszálós vágások.

Milyen reakciót vártok a kifejezetten kritikus netes társadalomtól?
Hú, azt hiszem a die-hard Angertea-rajongók fikázni fogják, pont az előbb elmondottak miatt. Ilyenekre számítok tőlük, hogy „eladtuk magunkat”. De amúgy nem hiszem, hogy túl szélsőséges reakciókat váltana ki. Ahhoz azért nem elég kommersz még így sem, hogy benne vagyunk. Aki meg agyatlanul fikáz, az csináljon jobbat, aztán mutassa meg.

Úgy egy éve az egyik Lángolós szerkesztő, és a zenekar rajongói között volt egy kis összezördülés, mert szerintük baromságokat írt. A zenekar ilyen helyzetben szintén duzzog?
Nyilván, mint akárki más, mi is nehezen viseljük a kritikát, szóval előfordul, hogy van duzzogás, ha valamit igazságtalannak érzünk. Persze nagyon igaz, hogy ahány ember, annyiféleképpen jön le neki egy-egy zene. A mi zenénkre meg ez hatványozottan igaz, mert nem egy könnyen emészthető valami, amit játszunk. Mostanában mondjuk, pont ezekből okulva már annyira nem szoktam figyelni, hogy ki milyen fórumon mit irkál. Úgyis az a lényeg, legalábbis számunkra, hogy jól érezzük magunkat, és nekünk tetsszen a zenénk, és ezekkel nincs gond egyelőre.

Mi történt a nyáron Ottó lábával?
Hát ez elég kemény sztori. Mindenki valami jó kis berúgós történetre számított, közben pont az ellenkezője történt. Szegény Ottó épp munkába sietett biciklivel Szentes legforgalmasabb utcáján, és egy barom rányitotta a kocsija ajtaját. Repült pár métert, és olyan rosszul esett, hogy a bokájából letört egy darab. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy szombat reggel történt az eset, amikor még nem volt túl nagy a forgalom, így nem ment keresztül senki rajta. Viszont a jobb bokája sérült meg, pont a lábgépezős, így nem tudott dobolni sokáig.
Volt egy tragédia is a zenekar életében, Farkas Pétert, az előző dobosotokat veszítettétek el. Ha publikus, akkor elmondanád, hogy mi történt?
Nagyon nehéz erről beszélni, de megpróbálom elmondani a lényeget. Csongrád és Szentes között újítják a Tisza hidat. Volt Csongrádon egy buli, ahová Peti biciklivel ment át (a két város közötti távolság kb. 10km), és amikor hazafelé jött éjszaka, a hídon belehajtott egy kivilágítatlan, körbekerítetlen munkagödörbe. Sajnos úgy beverte a fejét, hogy a helyszínen meghalt. Petivel alapítottuk az Angertea-t, még gimiben 16 évesen. Mindannyiunknak ez volt az első zenekara. Igaz, hogy egy idő után nem érdeklődött a metal iránt, ezért is lépett ki annak idején, de végig jó barátok maradtunk, és nagyon büszke volt arra, amit elértünk. Nélküle talán nem is lenne ma Angertea. Nagyon nehéz ezt feldolgozni, főleg azt, hogy ilyen értelmetlen módon halt meg. Nem ő volt a vétkes, mulasztás történt, de a mai napig nem vontak felelősségre senkit. Utólag derült ki, hogy előtte már többen beleestek abba a gödörbe, de eddig az esetig nem tettek semmit a kivitelezők, a baleset utáni reggelen viszont már durván körbe volt kerítve. A klipet Peti emlékének ajánljuk.

Egyébként sem koncerteztek sokat, ez miért alakult így?
Ez téves, épp, hogy az átlagnál több koncertünk szokott lenni. Tavasszal volt a lemezbemutató turnénk, ami 16 állomásból állt az ország egész területén. Még a kiadónál is azt kérdezték, hogy hogyan tudtunk ennyi koncit önerőből leszervezni. Nem akarták elhinni, hogy van még ennyi koncerthely Magyarországon. Most ősszel csak pár bulink lesz, de tavasszal újabb sokállomásos turné várható. Már szervezem. Az más kérdés, hogy egyetlen fesztiválon sem játszhatunk évről évre, és ez az, ami nagyon durván rosszul esik, és ki tudok tőle akadni. Mások tizedennyi munkával olyan lehetőségekhez jutnak, hogy csak na, minket meg valamiért nagyon nem engednek be ebbe a körbe. Gondolom az sem segít, hogy kinyitjuk a szánkat, ha nem teszik valami, de mi már csak ilyenek vagyunk. Mondjuk annak se lenne értelme, hogy délután 3-kor játszanánk 0 forintért ezeken a fesztiválokon, mert gondolom, ha nagyon verném a nyálam, és mindent megmozgatnék, ezt tudnák felajánlani maximum. Csak tényleg úgy érzem, hogy 12 évnyi változatlan felállással, 3 nagylemezzel, megannyi klippel és egy csomó koncerttel a hátunk mögött többet érdemelnénk.

Volt egy emlékezetes esetetek egy zenekar menedzserével, aki pénz fejében el akart vinni titeket előzenekarnak. Ezt hogyan reagálta le a zenekar?
Hehe, igen, ez egy aranyos sztori. Volt persze régebben is ilyen nagyobb magyar bandákkal kapcsolatban, és akkor még azt is mondtam, hogy oké, mi is jó 8 évvel fiatalabbak voltunk, meg azért tényleg országosan nagyon is ismert zenekarokról volt szó. Megérte volna akkor fizetni, hogy előttük játszunk, de a gond az volt, hogy nem volt pénzünk rá, mivel még mindannyian suliba jártunk, és kvázi a szüleink adtak pénzt mindenre. De ez a sztori, amiről kérdezel nemrég történt egy olyan zenekarral kapcsolatban, akik ilyen éppen a huszas éveik elején járó egylemezes gyerekek. Abszolút bejáratlan név, a zenét meg inkább nem kommentálnám. Nyilván felháborodhattam volna a felkérésen, de ehelyett jó kis zenekari poén lett belőle. Soha nem fizettünk azért, hogy játszhassunk mások előtt, és ez nem is fog változni. Ha egy Anathema, vagy egy A Storm Of Light elé nem kellett befizetnünk magunkat, sőt még mi kaptunk gázsit, akkor ne bohóckodjanak már itt ilyen kis taknyok.

Nemsokára egy DVD-t is megjelentettek. Mi lesz rajta?
Lesz csúszás, pont Ottó sérülése miatt, szóval lehet, hogy jövőre nem jön ki a cucc, csak 2011-ben, de elég sok dolog lesz rajta. Többek között az összes klipünk, egy dokumentumfilm, amiben összefoglaljuk az eddigieket, talán az első lemezünk remasterelve, és egy vatta új dal. Ez egy különleges dal lesz, tíz perc felettire tervezzük, és tele lesz vendégekkel. Az a terv, hogy egy elborult filmet is forgatunk majd hozzá. Nem klipre kell gondolni, hanem inkább valamiféle utazásra, elszállásra. A feltételek adottak, egyedül a megjelenési időpont bizonytalan.


interjú rock metál exkluzív klip angertea



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása