2009.11.20. 12:47 – lánggitár

Woodstockot megjárt albínó gitáros Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

November 23-án ismét Magyarországra látogat a fekete zene albínó legendája, Johnny Winter. A 65 éves gitáros-énekes szinte pontosan egy évvel előző itteni koncertje és nem mellesleg negyven esztendővel woodstocki fellépése után játszik ismét nálunk – merthogy bizony már a legendás fesztiválon is ott volt.

Addigra pedig már kerek egy évtizede profi zenésznek számított, ugyanis első dalát 15 éves korában, 1959-ben rögzítette Johnny and the Jammers nevű zenekarával. Szólólemezt aztán csak jóval később, 1968-ban adott ki The Progressive Blues Experiment címmel, viszont ezzel rögtön biztosította is a helyét az élvonalban.’73-ra már túl volt egy heroinfüggőségen is, úgyhogy az életvitelét lassúnak még a legnagyobb jóindulattal sem lehet nevezni, de becsületére legyen mondva, hogy amilyen gyorsan belesüllyedt az addikcióba, olyan gyorsan ki is lábalt belőle.

A magas fordulatszám egyébként a zenéjében is megmutatkozott, ugyanis flörtölt a rock and rollal, sőt a bontakozó hard rockkal is, de manapság a koncertjein ezekről a kalandjairól elegánsan megfeledkezik, és csak blues-t játszik – még nagy slágerét, a Rock n’ Roll Hoochie Koot is kihagyja a műsorból. 60 felett persze ez már nem is olyan meglepő, sőt azt lehet mondani, hogy így is van ez rendjén, hiszen a rock and roll az örök fiatalság zenéje, a blueshoz pedig nem csak fel kell nőni, hanem bele is kell öregedni, hogy igazán jól menjen az embernek – szóval Johnny Winter megannyi kortársával szemben nagyon jól tudja, hol van a helye.

A rajongói pedig remélhetőleg ugyanennyire tisztában vannak vele, hogy hol van a helyük a koncert napján. Persze nem azért, mert „ki tudja, hogy láthatjuk-e még” – elvégre BB King példája is mutatja, hogy egy 65 éves blueszenészben még bőven ott lehet minimum két évtized, és ha valaki lesz, aki a nagy öreg után tudja csinálni a mutatványt, az valószínűleg pont Winter lesz. Hanem egyszerűen éppen azért kell látni (megint), mert ő az, akiben benne lehet még az a 20 év.


program blues johnny winter



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása