2009.11.23. 10:11 – Dankó János

Robajló népzene

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Woven Hand, Muzsikás @ Millenáris, 2009.11.21.

A Woven Hand és Muzsikás az idei Szigeten állt először együtt színpadon. Az akkori produkció érezhetően nem volt kiérlelt, kitalált, a két zenekart alig lehetett összeilleszteni. A 16 Horsepower romjain alakult Woven Hand hiába játszik szép és emelkedett zenét, mégis statikus, rögzített, míg a Muzsikás szíve az improvizáció. Így csak néhány összepróbált dal működött együtt. Most lehetőség nyílt az újrázásra, szerencsére megint Magyarországon, exkluzív módon, a Millenáris Night Colours sorozatának részeként.

Szögezzük le rögtön az elején, ilyet tényleg nem láthat senki máshol a világon. A kultikus Woven Hand csak Magyarországon csinál hasonlót, pedig miről maradnak le az istenfélő David Eugene Edwards feltétlen tisztelői. A zenekarvezető nem véletlenül szeretett bele a Betyárnótába, hiszen nagyon közeli ahhoz a világhoz, amit ő csinál: ihletett, mély, sokszínű és tartalmas zenét. A Woven Hand utolsó albuma, a Ten Stones inkább volt rockzene, mint az azt megelőző lemezek, így a zenekar is ehhez méltóan zenél, sokszor úgy, hogy a jelenkor divatos posztrock csapatai elbújhatnának mögöttük. Ez a hozzáállás csak további fűszert adott a párosításnak, ha a fűszert maradéktalanul kiélvezhettük volna.

A koncert még így is különvált (egy rész Muzsikás, egy rész Woven Hand), annak ellenére, hogy jóval többet muzsikáltak együtt, mint az első fellépésen. Az amerikai trió egyetlen egyszer lépett be (a Betyárnótán kívül) a magyarok előadásába, ami egyébként jobban is sikerült, mint a Szigetes, hasonló próbálkozás. A produkció így odáig alakult, hogy a Muzsikás zenélt önállóan, majd bele-belezenélt a Woven Hand dalaiba, mintegy kísérőként. Félre értés ne essék, ezek csodás pillanatokat teremtettek, valamiért még így is hiányérzetet hagytak. A környezet sem tűnt megfelelőnek, hiszen kristálytiszta a Teátrum hangzása, de steril is egyben. Aztán az üldögélő közönség sem tüzelte fel a hangulatot, Edwards talán emiatt viselkedett furcsán, mintha csak egy zavart kisgyerek lett volna, aki először mutathatta meg tudományát az embereknek. Nem véletlenül nem jár a földön a zenéje, hiszen ő maga sincs ott.

Szép két óra volt, de legközelebb legyen önálló, súlyos Woven Hand-koncert, és legyen táncos Muzsikás és ne legyen összeboronálva a két dolog, legfeljebb ott, ahol a kettő összeérhet. A találkozási pontokból még mindig nem fedeztek fel mindent ezek a nagyszerű zenészek.

(Képek: Jóni Bernadett)

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (5/5)

folk rock woven hand népzene koncertbeszámoló világzene muzsikás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása