2010.01.11. 12:54 – lánggitár

Dezertőr ninják - Herbaliser-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Herbaliser már olyan sűrűn jár Magyarországra, hogy ténylegesen az otthonuknak érzik hazánkat. Legutóbb szilveszterkor léptek fel nálunk egy élő előadással, most, január 16-án viszont DJ szettel várják a táncolni vágyókat a Corvintetőre. Dudich Ákos kérdéseire válaszolt az egyik törzstag, Jake Wherry.

Köztudott, hogy mindig szívesen jöttök Magyarországra. Meséljetek az élményeitekről!
Legelőször 2003 februárjában egy nagyon szovjet-típusú betonstadionban léptünk fel a The Herbaliser Banddel, és bár nem volt rossz buli, az igazi élmény másnap ért minket, amikor Ollie-val egy török fürdőben dj-zhettünk. Erről még a brit DJ magazin is beszámolt. Aztán egy évvel rá Shuriken barátommal az A38-on dj-ztem, ami egy tipikusan funky este volt. A Szent Ilona remízben szintúgy ott voltam tavaly, különleges egy helyszín volt, de aztán a betegségem miatt ki kellett hagynom a nagyzenekaros bulikat.

Ti voltatok az egyik húzónév a Ninja Tune kiadónál. Miért hagytátok faképnél őket?
Úgy véljük, hogy a Ninja Tune letért a funky útról, és az elektronika sötét erdejébe tart, ahol az „okos” és „progresszív” zene fontosabb a táncolható grúvoknál. Öt album után, úgy gondoltuk, ideje dezertálni, a !K7 pedig elképesztően lelkes volt a Same As It Ever Was albumunk csatasorba állítása során.

Melyik funk, jazz vagy rock zenekarok inspirálnak benneteket manapság?
Maximum az IKEÁban hallok kortárs zenét. A hatvanas-hetvenes évek kosara ugyanis szerintem még mindig számtalan meglepetést rejt.

Milyen kritériumok alapján választottátok ki a nagyzenekar tagjait?
Az anyaszomorítók többségével már a nyolcvanas években is együtt játszottam, ugyanis a Herbaliser előtt volt egy elképesztően zseniális funk zenekarom, a The Proheteers.

Nyilván vannak olyan hangok, amiket nem tudtok reprodukálni élőben. Mennyiben különböznek az új albumon hallható számok attól, ahogyan koncerten szólalnak meg?
Valóban vannak ilyen hangok, de a koncerteken Ollie a Serato Scratch Live-ot használja, így például a gitárt ő szkreccseli a számok alá.

Mi az állásfoglalásod a letöltéseket illetően?
Jelen helyzetben semmi garancia nincs arra, hogy a Herbaliser ki fog tudni adni még egy lemezt. A hat albumunkból befolyó féléves jogdíjam legutóbb 2100 fontra rúgott – négy gyerekem van, úgyhogy lassan azon gondolkodom, hogy taxisofőrnek állok. Vagy talán a BMW gyár nem zárna be, ha bárki ingyen és büntetlenül lenyúlhatná az autóikat?

Melyik volt a legcikibb élményetek színpadon?
Ha nem számolom azt az esetet, amikor a részeg szaxofonosunk szólózás közben annyira hátra hajolt, hogy bezuhant a dobok közé, akkor az első prágai fellépésünket említeném, melynek alkalmával az ütősünk egy kádnyi elfogyasztott abszint hatására anyaszült meztelenre vetkőzött a színpadon és közölte a közönséggel, hogy mindenkit meg akar baszni. Majd elájult.


interjú funky electro herbaliser



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása