2010.05.01. 08:00 – _fá_

Videón a sorozatgyilkos - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Stroboszkóp a Neonál, börtön a Sick Of It All-klipben, céltalan erőszak M.I.A. videóján, dagadt, kádban fetrengő pasi a már nem mulatós Kistehénnél, kiskutya az Óriás-klipben, folyamatosan ismétlődő tán az xx-nél, rángatózó nő a Flaming Lipsnél. Ez mind a mai klipválogatásban.

Neo - Serial Killer

Lassan visszatér a Neo, úgyhogy már épp ideje volt az élőben amúgy is régen játszott Serial Killerhez videót készíteni. A dal először nem tetszett, de most már komoly minőségi ugrásnak tartom az életműben. A videó nem egy nagy vaszizdasz, rövid időn belül kiderül, hogy egy jól kinéző teremben játszik csak a zenekar. Néha effektek vannak a képen, de a lényeg úgyis azon van, hogy a Neonak van kiállása, és hogy Hodosi Enikő minden hajszínnel jó nő.

Óriás - Az egyikben ott

Az Óriás pont olyan szimpatikus videót készített, mint amilyen a zenekar. A nyilvánvalóan low budget képanyag arra az egyszerű ötletre épül, hogy Egyedi Péter énekes kutyájának szemszögéből mutatja be a világot, valamint a zenekart. Minden történik vele, ami egy igazán jópofa kutyával szokott, házban lakik, bújik a gazdihoz, mindenki el tudja képzelni. Az egészből az jön le, hogy kutyának lenni mókás.

The Flaming Lips - Powerless

Azt én soha nem fogom megérteni, hogy a Flaming Lips milyen felindulásból csinál klipet a popzenei szinten tulajdonképpen értékelhetetlen lemezéhez, de lelkük rajta. A Powerless videójában a dalhoz hasonlóan kevés dolog történik. Adott egy bekötött szemű, székhez kötözött nőszemély, aki nagyon szenved. Tűz a nap, nem tud kiszabadulni, és mindennek a tetejében egy hülye majom is nézi. Ez egy ideig tart, aztán a nőszemély kiszabadul, a szemkötést nem veszi le, és elugrál a napba, nyomában a majommal. Ehhez NAGYON sok drog kellhet.

The xx - Islands

A szedált hangzásvilágú zenekar következetesen építi küllemét, ezért az Islandshez készült klip is az xx-es szóval jellemezhető leginkább. Az egész egyetlen, távolodó kameramozgásra épít, amit rendszeresen megismételnek, csak a zenekart körülvevő táncosok koreográfiája, illetve a zenekar ülési pozíciója változik. Az látszik, hogy egyáltalán nem érdekli őket ez a táncizás, ezért a végén kreatív módon felgyújtják az egészet. Véleménynyilvánításból ötös.

Sick Of It All - Death or Jail

A Sick Of It All tagjait jó hácésekhez méltóan baszogatják a rendőrök. Vélhetően igazságtalanul, de erre nem derül fény ezalatt a három és fél perc alatt, arra viszont annál inkább, hogy brutális népség ez a jard, de ezt szerintem bárki meg tudta volna mondani, aki kint volt a Fradi – Újpesten tegnap.

Kistehén - Kell zsír

A Kistehén tagcseréi a lehető legjobban sültek el. Ez itt nem vicceskedő mulatós, hanem a magyar alter hagyományaiból is sokat, de ami még fontosabb, jól merítő gitárpop, érdekes megoldásokkal. A látványvilág is olyan, mint egy soha el nem készült Quimby-klipé, és ezt most kivételesen pozitívan mondom.

M.I.A. - Born Free

Romain Gavras már a Justice-nak rendezett klipjével is komoly visszhangot keltett, azonban a lassacskán harmadik lemezét kiadó MIA kapcsán még többet fognak róla beszélni. A koncepció itt is hasonló, kőkemény, céltalan erőszakról van szó, elnyomó állami szervekről, a kisebbség gyűlöletéről, és egyéb hippi témákról. Mivel mindenkinek van róla véleménye, így nekem is. A Stresshez rendezett cuccal szemben ez a kép céltalan hazug 9 perces hatásvadászat. Míg ott tényleg létező problémáról volt szó, itt csak a néha maga MIA által is túlzásba vitt rendszerkritikának álcázott picsogásról. Másik probléma, hogy a klip eredeti funkcióját nem váltja be: a zene nem a film alapja, hanem egy kiegészítő háttér, amit néha lehet hallani pár erőszakos jelenet között. Erős a gyanúm, hogy Gavras hamarosan mozifilmet fog rendezni, és akkor már isten sem menthet meg bennünket egy második Larry Clarktól. A szám viszont fasza, de egy Suicide-hangmintával viszonylag nehéz hibázni.




Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása