2010.11.09. 08:00 – lánggitár

Új dal és klip a FreshFabriktól

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Teljesen váratlanul újra felbukkant a FreshFabrik, ahonnan pár éve kiszállt Kovács Levente fő dalszerző és basszusgitáros, majd a zenekarról sem lehetett semmit hallani hosszú ideig. Most viszont itt a Stealing The Sun dal, plusz egy rövid kérdezz-felelek Kovács Leventével, ami némileg tisztázza a dolgokat.

Előtte viszont kis történelemóra a későn érkezőknek: a zenekar 1994-ben alakult, és olyan underground zenészek fordultak meg benne az évek során, mint Keszei Krisztián (Korog), Vörös András (Superbutt), Barabás Béla (Southern Special), Horváth "Pityesz" István (Neck Sprain, Neurotrend), Tanka Balázs (Turbo). Négy nagylemezük jelent meg, ebből a Nerve-öt és a Drive My Handet a hazai modern rockzene előfutárainak (képviselőjének) is tekinthetjük. A legutolsó sorlemez 2004-ben Tanka Balázs énekével jelent meg Dead Heart In Living Water címmel, majd a folyamatos tagcserék lassan felőrölték a zenekart. 2006-ban Oláh Szabolcs (After@All) frontemberkedésével indultak újra, kijött egy újragondolt válogatáslemez is, a Finest, majd csináltak egy párállomásos újjáalakuló turnét itthon, ahol Tankán kívül az összes énekes fellépett, de a Petőfi Csarnokban tulajdonképpen kimondták, hogy vége. Ehhez képest most itt ez a klip (alatta az interjú):

 

Egy interjúban kifejtetted tavaly tavasszal, hogy végleg befejezed a Freshfabrikot. Akkor ez a dal és klip most micsoda?

Akkoriban, amikor az az interjú készült, a pszichiátrián kezeltek. Egy lesötétített szobában ültem itthon, összeesküvés-elméleteket gyártottam és annyi gyógyszert toltam, hogy azt sem tudtam nappal van-e vagy éjszaka, nemhogy azt, hogy mit akarok csinálni és mit nem. Még aludni sem igazán tudtam. Az interjú ennek az időszaknak a csodás terméke volt. Megdöbbentően összeszedett és pozitív írás volt, miközben gyakorlatilag mindenkivel és önmagammal is, halálosan haragban voltam és senkivel sem tudtam úgy beszélni Szabin (Oláh Szabolcs énekes – a szerk.) kívül, hogy ne ordítottam volna már a második mondatnál. Nem volt kedvem magyarázkodni.

Már az angol turné előtt is elviselhetetlen állapotban voltam, de ott még úgy, ahogy összeszedtem magam, mert a jó bulik tartották bennem a lelket, de a nosztalgiakoncert kapcsán a régi tagokkal való találkozás, a sebek feltépése és az a felismerés, hogy még ennyi év után se tudja senki félretenni a sérelmeit, teljesen kiábrándított. Ez a két dolog összeadódott és ekkor született meg az a bizonyos írás, döntés. Az Arcangeli meg némi sport segített végül abban, hogy lassan, hosszú hónapok alatt helyükre kerüljenek a dolgok.

De ha nem muszáj, most erről nem kezdenék hosszú fejtegetésekbe, mert nem számit, se az, hogy miért hagytam abba akkor, se az, hogy miért kezdtem újra másképp. Megvoltak és megvannak az indokaim. Akkor ezt komolyan gondoltam, ma már nem tudom visszacsinálni. Ha meg ebből valaki ilyen hitelességi kérdést farag, ám legyen. Egy rockzenekarról beszélünk, könyörgöm, nem a konvergencia programról.

Tényleg úgy van, ahogy a klip elején az idézet, hogy Anglia, illetve Brighton inspirált az újrakezdésre?

Igen, az angol turné idején nagyon szép időt töltöttünk Brightonban, amikor ezt felidéztük mostanában, akkor indult el egy beszélgetés abba az irányba, hogy talán megint kéne valamit csinálni, konkrétan Fabrik név alatt, mert így egyszerűbb, de más alapokon.

Kikből áll most a Freshfabrik?

A zenekar trió. Oláh Szabolcs, Szabó András és én vagyunk benne.

Nagylemez is lesz, vagy csak ezt az egy dalt adjátok ki?

Lesz nagylemez is, jövő év március 17-én jelenik meg.

Mennyire lesz aktív a zenekar? Lesznek például koncertek?

Igen, az első március 11-én lesz az A38 hajón. Amúgy meg annyira lesz aktív, amennyire belső igény lesz rá.


rock metál exkluzív klip freshfabrik



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása