2011.01.17. 06:30 – lánggitár

Meghalt a Broadcast énekesnője

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Trish Keenan halálhírét január 14-én délután hozta nyilvánosságra a Broadcast kiadója, a legendás Warp Records. "Ez egy korai, tragikus veszteség, Trish nagyon hiányozni fog nekünk. Egyedülálló hangú, rendkívüli tehetség és egy csodálatos emberi lény volt. Nyugodjon békében." - írja rövid közleményében a kiadó. Az énekesnő halálát H1N1-vírusfertőzés szövődményeként fellépő súlyos tüdőgyulladás okozta.

Néhány nappal a tragédia előtt egy - az énekesnő testvérének tulajdonított - Facebook-poszt kapcsán terjedt el a hír a neten, majd többek között a Pitchfork is megírta, hogy Keenan karácsony óta súlyos állapotban kórházban fekszik, amit a Broadcast kiadója és a zenekar menedzsere is megerősített. Az énekesnő az eddigi információk szerint zenekara tavaly év végi, ausztráliai turnéja után fertőződött meg a H1N1-vírussal, heteken át feküdt intenzív osztályon lélegeztető gépre kapcsolva, állapota azonban fokozatosan rosszabbodott, így az életét már nem tudták megmenteni.

Az indulásakor még öttagú birminghami Broadcast volt az első zenekar az experimentális elektronikus zene éllovasaként jegyzet Warp Records katalógusában, akik nem riadtak vissza a gitárok használatától, jelentős visszhangot kiváltva ezzel a kilencvenes évek közepén. Zenéjükre nagy hatást gyakoroltak a '60-as és a korai '70-es évek amerikai pszichedelikus zenekarai, valamint a meghatározó modern, gyakran kísérleti elektronikus zenei alkotók, mely hatások találkozása adta a Broadcast egyszerre nosztalgikus és jövőbemutató, retro-futurisztikus hangzását. A zenekarnak 1997-ben jelent meg első hosszabb kiadványa, az addig kiadott kislemezeket összegző Work And Non Work, majd Broadcast néven három nagylemezt jelentettek meg, melyek közül a legutóbbi, 2005-ös Tender Buttons már új felállásban, James Cargill basszusgitáros és Trish Keenan duójaként született meg. Négy év szünet után másfél évvel ezelőtt, 2009 októberében a Julian House-t rejtő The Focus Grouppal közösen jelentették meg a Broadcast and The Focus Group Investigate Witch Cults of the Radio Age című mini albumot, amit a The Wire 2009 legjobb lemezének választott.

Trish Keenan mindössze 42 éves volt. A Broadcast jövője egyelőre bizonytalan.


pop hír rip broadcast elektronikus warp records



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása