2011.03.18. 09:50 – gihi

Idióta popsztárok, vagány dalok – Chew Lips-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


A ma esti koncert előtt még gyorsan adott egy interjút a Chew Lips karizmatikus szőkesége, Alicia Huertas aka "Tigs". A zenekar tavaly januárban adta ki első lemezét, most pedig bejárják egész Európát, de amint hazaérnek máris elkezdik felvenni új számaikat. Mitológiai lényekről, hasonlítgatásokról és a terveikről beszélgettünk.

Állításotok szerint az első próbátokon egyszerre megírtatok 10 dalt. Mindig is elektropopban gondolkodtatok?
Én inkább alternatív popzenének nevezném. Mindig is az indie vonal volt a meghatározó az életünkben – James és én is meg voltunk őrülve a gitárhangzásért – de aztán meguntuk az egészet. A popzene sokkal érdekesebb és újítóbb, ha jól csinálják. Sokan, akik csak az indie stílusért rajonganak (vagy akármelyik más stílusért, de csak azért az egyért) nagyon beszűkültek, ezért elkezdtünk olyan hangszereket használni, amiket nem ismertünk és így alakult ki a Chew Lips hangzása. És valóban megírtuk egyszerre azt a 10 számot.

Honnan ismeritek egymást?
James az egyik volt barátomnak a haverja, ismertem már egy ideje, de amikor elkezdtünk zenéről beszélgetni és zenekart alapítani, akkor lettünk igazán barátok.

2008-ban alakultatok és 2 évvel később már az SXSW fesztiválon mutatkozhattatok be. Ez volt az a pont, amikor érezhetően elkezdett felfelé ívelni a pályafutásotok?
Azt hiszem már az ötödik fellépésünk után éreztük, hogy valami elkezdődött, amikor egyre többen kezdtek felfigyelni ránk és egy menedzser is megkeresett minket. Aztán ez tovább folytatódott az első, majd a második kislemezzel és a nagylemezzel, illetve azzal, hogy a The Killers előzenekara lehettünk. A lényeg, hogy nem tudunk egyetlen pillanatot kiragadni ebből a folyamatból, mert annyi apró, izgalmas élmény ért minket.

Januárban jelent meg debütáló lemezetek a Unicorn, elégedettek voltatok a kritikákkal?
Elképesztőek voltak a visszajelzések. Azt kívánom bárcsak egy millióan megvennék, de egyelőre egyszerűen büszke vagyok, hogy egyáltalán elkészítettük és meg tudott jelenni.

A mitológiai lény a címében rátok is utal? Magatokat is ennyire különlegesnek látjátok?
Nem igazán. Tetszett ennek az állatnak az ötlete, mert gyönyörű és lehetetlen megtalálni. De valójában csak jól hangzik a szó és kész.

David Kostennel (a Bat for Lashes producere) készült el ez a lemez, ő milyen új ötletekkel dobott még a hangzáson?
Ő egyszerűen a hangok lángelméje. Segített létrehozni egy olyan környezetet, amiben szabadon kísérletezgethettünk a dalokkal úgy, hogy azok mégsem lettek mesterkéltek. Előfordult, hogy a demó felvételek sokkal jobban sikerültek, de volt, hogy rengeteget változtatott rajtuk. Elképesztő producer.

Miért maradt le a Salt Air és a Solo a lemezről?
Nem igazán érte volna meg feltenni rá két olyan dalt, ami egy évvel előtte már megjelent. De elérhetőek bárki számára, ezeket is meg lehet venni, vagy el lehet lopni, de azt akartuk, hogy a nagylemezen 10 teljesen új szám szólaljon meg.

Milyen ötletből született a borítóra készült kép?
Nem igazán tudok erre válaszolni. Akkor jónak tűnt ez a látványvilág, de most ki nem állhatom. A Bohemian Rhapsodyra emlékeztet, csak nem sikerült olyan jól.

Hogyan írnál le egy Chew Lips-koncertet annak, aki még sosem volt részese?
Magas feszültségen izzó, energikus lüktetés, nagyszerű dalok és rengeteg lendület – lassú pillanatok és hatalmas őrület. Látnotok kell!

Tavaly márciusban a Delphickel turnéztatok, most pedig egyedül járjátok be Európát. Voltatok már korábban is ezekben a városokban?
Nagyon jól mulattunk a delphices srácokkal, eszméletlenül aranyosak. Ezeknek a városoknak már legalább a felében megfordultunk korábban is, de az új helyek felfedezése a legjobb dolog abban, amit csinálunk. Imádom! Mindig igyekszünk szétnézni ott, ahol éppen fellépünk, de nem igazán sikerül. Sajnos Budapesten is csak egy napot tudunk eltölteni.

Mennyire nehéz lányként betölteni a frontember szerepét, úgy, hogy gyakran hasonlítgatnak olyanokhoz, mint a Yeah Yeah Yeahs énekese, Karen O?
Nem nehezebb nőként kiállni egy zenekar élére, mint férfiként és különben is, mindig mindenkit hasonlítgatnak valakihez, egyáltalán nem érdekel.

Mit terveztek még az év hátralevő részére? Várható már a második lemez?
A lemez dalai már elkészültek és amikor végeztünk a turnéval fel is vesszük őket. Szerintem az év második felében meg fog jelenni, addig pedig fesztiválozunk végkimerülésig.

Mit gondolsz, hol lesztek 5 év múlva?
Egy vidéki házban főzünk lekvárt, lesz egy csomó gyerekünk és idióta popsztároknak írunk vagány dalokat.


interjú pop chew lips



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása