2011.03.25. 08:52 – gihi

Expresszionista megzavarodás – Jazzékiel-klippremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Másfél évvel ezelőtt, mikor belekezdtek a klipforgatásba még ők sem gondolták volna, hogy ilyen sokáig fog tartani vagy, hogy egyáltalán elkészül, de ma bemutatjuk a Jazzékiel új videóját. A Kamilla ötletéről, a forgatásról és a zenekar terveiről Veszéjes Áron rendezővel és Jakab Péter énekessel beszélgettünk.

Másfél évig forgattátok a videót a Kamillához, milyen ötletből indultatok el az elején?
Jakab: Annak idején a Bábszínházban a lemezbemutatónkra Áronék csinálták a háttérvetítés anyagát. Hasonló képi világa volt és nekünk nagyon megtetszett ez a kicsit sufni, homemade technikával előállított, expresszionista jelleg. Fontos volt, hogy ez a naiv báj megmaradjon a klipben is és hogy a számítógépes utómunkát a lehető legminimálisabb szintre redukáljuk le. De mi nem vagyunk egy kapkodós zenekar, inkább egy kurva jó játékként fogtuk fel az egészet.
Veszéjes: A dal egy szerelmes történet. Egy olyan nőről szól, aki  a saját keserűségében és tehetetlenségében tobzódik nap mint nap. Két ember felépített  közösen egy világot, de az egyik megunja a a vacakolást és véget vet neki. Ugyanakkor, ha úgy tetszik ez lehet egy visszatükrözés, alternatíva felkínálása a mai világ faszkodására. A világ irányítója munkába indul, de ki akar lépni a munkahelyéről.

Ha pár gondolattal kellene leírni a forgatást, miket említenétek?
Veszéjes: Illegális helyszínek és a világ legrosszabb színészének felkutatása, közben az eredetileg a segéd szerepére kiszemelt szereplő meghal. Sajtos zsemlék, baráti szívességek tömkelege. Hisztis operatőr.
Jakab: Budapest összes színesfémlerakatának bejárása, fürdés egy elhagyatott elmegyógyintézet teraszán egy kád kávéban szeptember végén (ami aztán bele sem került a végleges verzióba), benzinkúton gázolajtarhálás, hogy felgyújthassuk a várost.

Mi mindent kellett felépítenetek a kisfilmhez?
Veszéjes: Gyakorlatilag, a háborús bevágásokat leszámítva, ami látszik, azt mindent megépítettünk.
Jakab: Ragasztgattunk, drótozgattunk. Néha egyedül, néha ketten, néha meg ahányan csak voltunk.

Kik segítettek a megvalósításban?
Jakab: 35 fős stáb jött össze, főként barátokból.
Veszéjes: És ezúton is sok köszönet Polónyi Karcsi bácsinak, Kósa Péternek és mindenkinek, aki dolgozott a videóval.

Mennyire nehéz a rendező dolga, amikor egy ilyen ötletet kell filmre vinni?
Veszéjes: Nagyon nagy kihívás olyan elképzelést megvalósítani, amihez minimális pénz szükséges, de még az sincs. Illetve megállni, hogy ne basszam fejbe a Jakabot egy palacsintasütővel, a nemlétező munkatempója miatt.

Volt olyan pillanat, amikor elfogyott a türelmetek és úgy tűnt, sosem lesz kész?
Jakab: A mi türelmünk talán nem, inkább a környezetünk türelme látszott végesnek. Komolyan elgondolkodtam rajta, hogy soha ne mutassuk meg senkinek.



2009-ben jelent meg a Holy Shit, mikorra várható új lemez?
Jakab: Még idén, őszre-télre tervezzük. A dalok szépen alakulnak és úgy néz ki végre normális hosszúságú album készül.

Sötétebb irányba indultatok el, ez a hangulat uralja az új számokat is?
Jakab: Az új számok rosszkedvűbbek, picit talán szomorúbbak is. Az a hangulat uralja őket, ami bennünket. És az új irányelv: konkrét, magától értetődő dalstruktúrák, nem annyira ködös szövegekkel.

A lemezen kívül még mire számíthatunk tőletek ebben az évben?
Jakab: Tavaszra egy speciális koncertet tervezünk, amit babonából most nem részleteznék, illetve még sok olyan apróságot, amit eddig nem csináltunk. Elkezdünk egy új videót a hetekben, ami a lemezzel egy időben fog elkészülni, de a koncertek számát idén sem fogjuk növelni és a fesztiválos részvételt is csak a fontosabbakra korlátozzuk. Alapvetően nem érezzük jól magunkat a közegben, nem szívesen mutatkozunk ezeken a nagy társadalmi pofaviziteken, szeretnénk kibekkelni valahogy ezt a "két soros cikkért szopok-nyalok" korhangulatot tisztességgel. Ettől még nem leszünk jobb fejek és jobb zenét sem fogunk játszani, ezzel csupán a lelki békénken próbálunk meg segíteni.


interjú jazz pop rock hiphop exkluzív jazzékiel



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása