2011.04.06. 08:00 – lánggitár

Szemből szembe senkiföldjén - Pluto-lemezbemutató

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Április 11-én jelenik meg a Pluto zenekar Nevem senki című új nagylemeze. A Lángoló Gitárok most az elejétől a végig bemutatja az egészet, Nemes András frontember kommentel minden dalhoz. A premier előtt még elmondjuk, hogy az együttest élőben legközelebb április 8-án a dunaújvárosi Terminálban lehet látni, másnap, április 9-én pedig már a budapesti Tündérgyárban koncerteznek.

"A Nevem senki az első olyan lemezünk, ami nem szerzői kiadásban jelenik meg, hanem kiadónál, a Narrator Records-nál. Neki a profiljuk amúgy a világzene meg a jazz, de fantáziát láttak a fejlődő, feltörekvő Plutóban. Nem hiszek a mai trendekben, hogy nincsen értelme már lemezt kiadni, hogy csak a letöltés megy. Nyilván többen töltik majd le, de ha jók a dalok, jól szól, jól néz ki meg olcsó a cd, akkor miért ne vennék meg szívesen egy csomóan?

Mivel most volt némi anyagi segítség is, ez nem odú- vagy garázshangzás. Az alapokat stúdióban vettük fel, énekre és keverésre kapunk kölcsöntechnikát. A dalok rövidek, gyakran sűrű a szöveg, használok biorobotos tapasztalatokat. Nincsen torzított gitár, van funky-gitár, zongorabetétek, sőt, első ízben női vokálok is az univerzálisabb érzelmek kifejezésére. Nem befelé tekintést, magánügyet szeretnék, hanem valami együtt énekelhető dolgot. Meg szeretem azokat a pillanatokat, amikor egy korábban underground rock vagy akár punk zenekar letisztultabb popdalokat kezd írni, ami mindenkinek bejöhet, ugyanakkor megmarad a zenében valami ferde él vagy dögösség."

Szemből szembe

"Az a száguldó út az egyik ember szeméből a másik ember szemébe. Dob-intrója miatt jó lemezindító szám. A hangszerek folyamatosan állnak be, sok elsőre ki nem vehető szólam van, 80-évekbeli Talking Heads lemezek inspiráltak erre. A felelgetős férfivokál koncerteken Dudás Zsombornak, a dobosunknak a feladata, de a stúdióba elhívtuk még néhány barátunkat is, például Császári Gergőt (Kiende, ex-Kaukázus)."

Gyufaláng

"Gyufaláng vagy, én meg a tűzvészre várok - ez sok mindent jelenthet, a lényeg, hogy legyenek lehetőségeink. A zene sok változáson keresztül ment át, a stúdióban felvett dobsávokat például kidobtuk, mert nem éreztük elég jónak a groove-ot. Ami végül hallható, azt a keverés előtti utolsó pillanatban vettük fel a próbateremben egy mikrofonnal. Egyszerű, négyakkordos hiphop alap, amin minden jól áll, a John Lennon stílusú egyenesen kopogó zongora meg az álvonósok is."

Hóember

"Téli popdal punkos hevülettel, ez volt az elképzelés. Van, akit a korai Cure-ra emlékeztet, tudjátok, amikor még minimál beat-zenét játszottak. Ezt a dalt egy ideje már játsszuk koncerten, a törzsközönségünk ismeri, táncolnak rá."

Szálloda a holdon

"A verze egy torzított basszusgitár alapra kántált rap, az örök kívülálló magányos hős monológja, akinek neve Senki. A refrén a szárnyalás, az utazás, az énekesek felelgetéséből áll. Jó sok zongoraszólam van, ilyet eddig nem nagyon csináltunk. Bejön ez a mai neo-soul vonal, amikor a régi blues-ok élednek újra a mai, ritmus centrikus, erőteljesen kompresszált felvételeken."

Neked írom

"Ebben a dalban négy zenei rész van is van, ami nálunk ritka. Mindez a gondolatok folyamatos elkalandozására utal, ami levélírás közben gyakran előfordul. A vége westernes, ide hősiesen felcsendülő, mexikói stílusú trombitát képzeltem el. Ezért elhívtam Kárpáti Dodit a Quimbyből, aki annyira kedves és nyitott zenész, és ebben is örömmel vett részt. Képzeljük el, a völgyből nézzük, amint egy sziklás hegytetőn áll és lobogó hajjal fújja a trombitát. És ha ő megfújja, akkor az igazán meg van fújva!"

Ne zavard (csak játszik)

"Pihenő, egyedül pengetek a hálószobában típusú dal. Azt a helyet foglalja el az albumon, mint annak idején a bakelitlemezeken az A oldal utolsó száma. A közvetlenség érdekében a gitár és az ének egyszerre lett felvéve. A sorokat is nagyjából úgy jegyeztem le, ahogy épp jöttek."

Egyszeregy

"Hangos szám funkos lüktetéssel. Próbáltam John Frusciante stílusában gitározni, mert nyugodtan leutánozhatok bárkit, a végeredmény úgyse fog hasonlítani. A refrén elején a felelgetős gitárok meg reményeim szerint árembísek. Szövegeket a továbbiakban sem magyaráznék, de itt talán egy gyerek születéséről van szó."

Szívbűvölő

"Ennek a dalnak van egy ismertebb változata, a Nagy Szívbűvölő, amit Péterfy Bori énekel, sokat játsszák a Petőfi rádióban és itt a lemezen bónusz track lett. Én három hanggal lejjebb énekelem, és csajvokál válaszolgat a refrénben, úgyhogy van egy lányok-kontra-fiúk történet a lemezen belül."

Mások könnyei

"Megint a beates nyelvjárás szellős hangszereléssel, tapsolással, Hammond-szerű orgonával. Ezt a négy akkordot ebben a sorrendben biztos ezerszer eljátszották már. Ami új lehet, az a szövegelés, az érzelmi töltet: "nem hinném hogy hallott lennél, csak mert fekszel és nem mozogsz!" énekli a kórus, az énekes meg újból rájön, hogy "mások könnyei sokkal lassabban száradnak fel". A végén megengedtünk magunknak némi pátoszt, kórusének van, hosszú elhalkulás meg négyperces játékidő."

Senkiföldjén

"Akusztikus gitárok mellett mandolin és ukulele is van, ezek együtt alkotnak játékos, folkos réteget, ami alá monoton dob-basszus groove került. A szöveg elmélkedő, nagyon sűrű, ráadásul mindent megismételek kétszer. A próza sorokkal színpadias, filmes hangulatot próbáltam létrehozni."

Kipkop

"Vicces hangszerelés. Akusztikus gitárral és basszusgitárral kezdődik, majd beszáll néhány ütőhangszer, szintetizátoron játszott marimba, szintetizátoros vonósok, meg egyéb zörejek, például egy kulcscsomó csörgetése. Engem mindez az óra tiktakolására, vagy léptek kopogására emlékeztet. Van angyalkar is, aki csak annyit fűz hozzá a refrénhez, hogy: - te hülye vagy tényleg! A dal számomra a barátságról szól, de gyakran írom meg úgy a szövegeket, hogy ne legyen egyértelmű, és ebben az esetben a párkapcsolatra is érvényes legyen."

Szerelem a tajgán

"Ezt a dalt 19 évesen írtam. A gimnáziumban alakult zenekarommal, a Placidyvel játszottuk még a kilencvenes években, a legsikeresebb szám volt a koncerteken. A szövegbe alig kellett belenyúlnom, néhány helyen javitottam csak a prozódián. Annak idején is táncos szám volt, de ez most kifejezetten funkos lett."

A Nagy Szívbűvölő

"Ez a bónusz track, Pétefy Bori énekli, remekül. Elvileg nem szerves része egy Pluto-lemeznek, mert az gondolom, hogy amit ő énekel, az úgyis az ő dalává válik, függetlenül attól, ki írta. Ugyanakkor ez máshol nem fog megjelenni, ezért mindenképpen hasznos, hogy idekerült."


pop rock exkluzív pluto



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása