2011.05.13. 14:03 – KirschAndrás

Az andergrand hősei: a Beyond és a Leguán

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A kilencvenes évek elején-közepén járunk. Vágási Feri és Jocó zolg mintha már emlegetnének valami globális számítógépes hálózatot, de nem világos, mit is értenek ez alatt. Sebaj, Köbüki egyszer biztosan bebassza vele a zárt ablakot. Youtube híján tehát nem tehetünk mást, mint hogy a fater tulajdonát képező Ezüst-tó kincse VHS-re vesszük fel a Headbanger’s Ballt. Illetve a baba-mama tornára és Michael Dudikoff-filmekre szakosodott hazai csatornák metálműsorait. Heti rendszerességgel jelentkező rovatunk ez utóbbiak emblematikus klipjeinek állít emléket.

Beyond: Innom kell

Kár szépíteni a dolgot, a Rebök cipő háromnegyedes Clawfinger nadrággal egy komplett generáció segélykiáltása volt. No, de Dolph Lundgren hazájának legnépszerűbb rapmetál-formációja nem csupán a pelyhedző bajszú tizenévesek ízlésére nyomta rá bélyegét. A Deaf Dumb Blind lemez még egy olyan thrashmetal-alapvetést is radikális stílusváltásra késztetett, mint a Beyond. Külsőségek terén azonban – vesztükre – nem tagadták meg gyökereiket, a frontember úgy festett, mint egy Bokros-csomag által meggyötört James Hetfield. Más kérdés, hogy ez az imidzs tökéletesen passzolt a szöveg által sugallt gazdagréti hurráoptimizmushoz. A szerzemény pedig egyszerre kíméletlenül rideg és szocreál… a mintha csak egy kibernetikus autóstáska írta volna egy ételhordó közreműködésével.

Leguan: Kalauz

Nincs kétségünk afelől, hogy a Gondűző, a Törökverő és az Egri Kunleány összevegyítve képes lenne lyukat marni a Kínai Nagyfalba. No, de ez az elegy mégis probiotikumos mackóméz ahhoz a kannás szeszesitalhoz képest, melynek aromáját ebben a klipben a mai napig felfedezni véljük. Ám sem ez, sem Patkány, Takarék és Velorex (legalábbis hétszentség, hogy a fiúk ezen becenevekre hallgattak) randalírozása sem tudja elterelni figyelmünket egy fontos tényről: a Moszkva téri értelemben vett punkok és a Magyar Állami Vasutak Zrt. vagonjai ugyanolyan mértékű külső átalakuláson mentek keresztül az elmúlt 17 évben. Mellesleg ami a Leguan további pályafutását illeti, a legrosszabb dolog történt meg velük, ami hasonszőrű formációval megeshet: a zenekar megtanult zenélni, így az egész produkció bája elveszett.


beyond az andergrand hősei leguan



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása