2011.12.25. 12:00 – KirschAndrás

A napkeleti bölcsek befekszenek a betlehemi rehabra – Punkkarácsony

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Egy valamirevaló punk évek óta annak reményében pásztázza a karácsonyi tévéműsort, hogy a két balfasz betörő ezúttal elkapja a kis Kevint, és felboncolja egy tapétavágó késsel. Sajnos minden jel arra utal, hogy ez idén is megmarad a vágyálom kategóriában. Mint ahogy az is, hogy valaki propán-bután gázpalackkal veri agyon azon zenei szerkesztőket, akik jóvoltából bőrlégzéses r&b-ribancok hajlítgatják három órán át azt, hogy "christmas". Pedig a közhiedelemmel ellentétben léteznek tisztességes karácsonyi dalok is, amelyek a punk műfaj és az ünnep szellemiségével egyaránt kompatibilisek.

The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)

Joey Ramone punk létére is olyannyira romantikus lélek volt, hogy auráját apró Disney-őzek használták legelőnek. Miért is derogált volna neki egy Igazából szerelem tematikájú karácsonyi szerzeményt rittyentenie? És bár vallási vonatkozású sor egy darab sem akad a dalban, máris látjuk lelki szemeinkkel amint a napkeleti bölcsek egy pár bébi Converse-szel lepik meg a megváltót, majd befekszenek a betlehemi rehabra.

Bad Religion – Leon (The First Noel)

„Rakkenroll, tesókám, van egy kis apród?” (Ruzsinszki „Féreg” László, hazai punkzenész) „Egy egér, amely szintén magasabb rendű gerincesnek számít, az agykérge idegsejtjeinek 5%-át fordítja az asszociatív funkciók ellátására, míg a 95% a mozgató és érzékelő funkciókat látja el.” (Greg Graffin, kaliforniai punkzenész) Azért természetesen az evolúciós biológiai végzettség nem zárja ki a humorérzék meglétet, tudniillik, a melodikus punk istenei nyilvánvalóan viccből dolgozták fel a klasszikus karácsonyi örömódát. Ennek taktusaira érkeznek meg a három királyok Betlehembe és ajándékozzák meg a kis Jézust a technokratikus államkapitalizmus csődjét taglaló könyvekkel.

Toy Dolls – Credit Crunch Christmas

Ha valaki népszerűtlen hozzátartozó temetésére keres háttérzenét, keresve sem találhat megfelelőbb opciót a Toy Dollsnál. Persze otthonosan mozognak ők olyan magasztos témák megzenésítésében is, mint a válság karácsonyi bevásárlásra gyakorolt hatása. A napkeleti bölcsek ezúttal mókusjelmezben, rugós ugróbottal térnek be a betlehemi istállóba, ám Szent József azonmód leüti őket egy gumikalapáccsal.

Fear – Fuck Christmas

Ha anno a Red Hot Chilis Flea egy hajszálnyit erősebb ellenérzésekkel viseltetik az amatőr heroinisták iránt, akkor most vélhetőleg a Fear ex-basszusgitárosaként emlegetnénk (?). Mivel 1982-ben még hiteles dolognak számított dacból rühellni a karácsonyt, a Los Angeles-i punklegenda himnuszára örökbecsű ünneprombolóként tekinthetünk. Ezt teszi Gáspár, Menyhért és Boldizsár is, akik szenteste összetűzésbe keverednek a betlehemi boneheadekkel.

Prosectura – Karácsony

Végezetül a dalszerzemény, mely minden nyolcadikos osztálykiránduláson lement az egykazettás magnóban, és automatikusan osztályfőnöki figyelmeztetést vont maga után. Karácsonyi tematika ide vagy oda, a klimaxos énektanárnők már a korai kilencvenes években is diszkriminálták a Koccintós termékcsalád legfiatalabb célcsoportját. A napkeleti bölcsek pedig csendes áhítat helyett betörnek a legközelebbi háztartási boltba, és meglovasítják az összes csónaklakkot és csavarlazítót.


punk ünnep the ramones karácsony bad religion toy dolls klip prosectura fear



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása